«Δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ούτε και για την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό συνδέεται με δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Σηφουνάκης υπενθυμίζει επίσης ότι η ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν έγινε με οριζόντιο τρόπο ως προς τον υπολογισμό των προστίμων, αλλά λαμβάνει υπόψη πολλά στοιχεία στην προσπάθεια προσέγγισης μιας αντικειμενικής πραγματικότητας, στα οποία περιλαμβάνεται η παλαιότητα.   
   
Το έγγραφο του κ. Σηφουνάκη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή ο οποίος στηρίζει τη Δημοκρατική Συμμαχία Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία ζητούσε να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής του προστίμου.   
   
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει, ωστόσο, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αξιολογήσει την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών ως προς τον υπολογισμό των προστίμων αυθαιρέτων, σε σχέση με την ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφερειακή Ενότητα του ακινήτου, εφόσον η ανώτατη τιμή ζώνης στην οικεία Δημοτική Ενότητα δεν υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ.   
   
Ο κ. Αυγενάκης έχει επισημάνει ότι παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο σε όμορους δήμους (πχ. Δήμο Μαραθώνα, Αρτέμιδας, Σπατών και Ραφήνας Πικερμίου) για ίδια ακίνητα σε έκταση οικοπέδου και κτίσματος, τα πρόστιμα νομιμοποίησης να έχουν μεγάλη διαφορά, όπως πχ για το ένα ακίνητο να επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ενώ για το άλλο 69.000 ευρώ. Για την εξάλειψη της αδικίας αυτής, όπως έχει επισημάνει ο βουλευτής, προτείνεται ο υπολογισμός του προστίμου να γίνεται με βάση την ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφερειακή Ενότητα που ανήκει το ακίνητο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Ρύθμιση «δώρο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους χώρους του σπιτιού τους σε υπόγεια και σοφίτες συμπεριέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «ποινική προστασία του περιβάλλοντος –Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» προβλέπει ότι ο ημιυπαίθριος μπορεί να «βαφτιστεί» αυθαίρετο προκειμένου να μειωθεί το πρόστιμο τακτοποίησής του.

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά το πρόστιμο για την τακτοποίηση μιας σοφίτας με τον νόμο για τα αυθαίρετα, είναι μικρότερο από ότι είναι το πρόστιμο με τον νόμο για τους ημιυπαίθριους.

Το παράδειγμα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ιδιοκτήτης τακτοποίησε τη σοφίτα του με τον νόμο των ημιυπαιθρίων. Για τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου 35 τετραγωνικών μέτρων σε κύρια κατοικία και σε περιοχή με τιμή ζώνης 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, το πρόστιμο με τον νόμο των ημιυπαιθρίων, έβγαινε 3.675 ευρώ. Με τον νόμο των αυθαιρέτων, το πρόστιμο για τον ίδιο ακριβώς χώρο, βγαίνει 1575 ευρώ (για βοηθητικούς χώρους που βρίσκονται σε πατάρια, υπόγεια, σοφίτες κλπ).

Ο ιδιοκτήτης που ακολούθησε τον νόμο των ημιυπαιθρίων, έχει τώρα το δικαίωμα να… αλλάξει νόμο και να ζητήσει επανυπολογισμό του προστίμου με τις διατάξεις των αυθαιρέτων. Το πρόστιμο θα κατέβει στα 1575 ευρώ. Επίσης, από το ποσό αυτό, θα αφαιρεθεί το παράβολο που έχει ήδη καταβληθεί αλλά και το ποσό της 1ης δόσης που ενδεχομένως έχει ήδη πληρωθεί. Προκύπτει βέβαια ένα ερώτημα.

Τι γίνεται αν ο ιδιοκτήτης έχει ήδη πληρώσει ολόκληρο το ποσό για την τακτοποίηση με τις διατάξεις του ημιυπαιθρίου; Θα του επιστραφούν χρήματα πίσω; Η σχετική νομοθετική διάταξη δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα το οποίο βέβαια θα κληθεί να διευκρινίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος όταν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η σχετική διάταξη, όπως αναλύεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, έχει ως εξής: «επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24  του ν. 4014/2011 για χώρους για τους οποίους έχει υποβληθεί φάκελος για την υπαγωγή στο άρθρο 5 του ν. 3843/2010.

Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, τα ποσά του παραβόλου και των δόσεων του ειδικού προστίμου που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3843/2010, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του άρθρου 24 του ν. 4014/2011, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 24 παρ. 11 του ν. 4014/2011».

Aρίστος Οικονομίδης
 
Ξεπέρασαν τις 236.700 οι δηλώσεις αυθαιρέτων, που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ έως και τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν από το υπουργείο. Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 173 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας της ρύθμισης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2011 τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα έφτασαν τα 883 εκ. ευρώ από τις περίπου 689.000 αιτήσεις, που εντάχθηκαν, ενώ από τα παράβολα είναι 193 εκ. ευρώ.

Με τα αποτελέσματα αυτά επετεύχθη ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα έσοδα από τα πρόστιμα αξιοποιούνται, μέσω του Πράσινου Ταμείου, σε δράσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και τη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών ενεργειών για την ανάπλαση και αναβάθμιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

    K+M architects
    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

    Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

    Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

    Ακολουθήστε μας στο twitter
    @kmarchitects

    Αρχείο Νέων

    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009