Παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου έδωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε πως το 2010 τα έσοδα από τις δηλώσεις ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους έως τις 22 Φεβρουαρίου, τα έσοδα ήταν 57 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι ότι στο σύνολο του 2011 θα διαμορφωθούν στα 709 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη.

Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης επισήμανε ότι προκειμένου να αποφορτιστούν τα πολεοδομικά γραφεία θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση, να καταθέσουν τα παράβολα, μέσω των μηχανικών που έχουν αναλάβει τη διαδικασία, χωρίς να συνωστίζονται οι ίδιοι στις πολεοδομίες.

Σημειώνεται ότι ήδη, έχει πάρει παράταση δύο φορές η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για τους ημιυπαίθριους χώρους. Η τελευταία προθεσμία ήταν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι οι «Καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έτσι, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην παράταση εφαρμογής του νόμου, όπως άλλωστε αναμενόταν, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες πολλές φορές ξεπερνούν και τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Πρόστιμο και δόσεις

Σημειώνεται ότι ακόμα έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων καταβολής, ανά κατηγορία ακινήτων.

Συγκεκριμένα, το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εντός 30 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και 32 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης (πλην κατοικίας) από την έναρξη ισχύος του νόμου 3843/2010.

Καταβάλλεται ολόκληρο ή τμηματικά σε 10 ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα κατοικίας) και οκτώ ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα άλλης χρήσης), εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του ίδιου νόμου.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 10%.

Ορίζεται ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος.

Για τους χώρους επίσης αυτούς δεν έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικά ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη, όπως ήταν πριν από την τακτοποίησή τους. Δηλαδή, η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Μείωση προστίμων για αυθαίρετα

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τη μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή.

Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Δίμηνη παράταση για τη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει τις 500.000 για την «τακτοποίηση» περισσοτέρων των 730.000 κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας.

Η ρύθμιση των ημιυπαίθριων μπορεί να υλοποιηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και οι «καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το γεγονός, όμως, αυτό δίνει το περιθώριο στο ΥΠΕΚΑ να παρατείνει την εφαρμογή του νόμου, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες σήμερα ξεπερνούν τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Στο μεσοδιάστημα υπολογίζεται να κατατεθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών η σχετική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα καταβάλλονται δημοτικά τέλη για τους τακτοποιούμενους χώρους, τουλάχιστον σε αναδρομική βάση.

Οι γκρίζες ζώνες των ημιυπαίθριων

Αλλο ζήτημα που υφίσταται με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων είναι ο «νεκρός χρόνος» μεταξύ 2 Ιουλίου του 2009 και 28 Απριλίου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε ο νόμος 3843 της Tίνας Μπιρμπίλη. Στο διάστημα αυτό πολλοί ιδιοκτήτες, που είχαν αγοράσει νεόδμητα, είτε είχαν υπογράψει συμφωνητικά αντιπαροχής με κατασκευαστές, φαίνεται να μην μπορούν να νομιμοποιήσουν ημιυπαίθριους και κατά συνέπεια τα διαμερίσματα αυτά να μην μπορούν να πουληθούν και να ενοικιαστούν.

Όπως, μάλιστα, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών, Δημήτρης Καψιμάλης, μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η τακτοποίηση των χώρων αυτών (περί τα 100.000 διαμερίσματα) θα μπορούσε να προσφέρει στο δημόσιο έσοδα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ
 
Δημοσίως συγγνώμη για την εγκύκλιο που αφορά στην αναδρομική επιβολή ανταποδοτικών τελών στους ημιυπαίθριους και για την πολύ μεγάλη αναστάτωση που αυτή προκάλεσε ζήτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη κατόπιν απαιτήσεως του πολιτικού του προϊσταμένου. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών, ο Γιάννης Ραγκούσης δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της επίμαχης εγκυκλίου. Η εγκύκλιος προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ, αλλά και κυβερνητικών στελεχών. Το μεσημέρι, ο υφυπουργός Εσωτερικών μετέβη στη Βουλή με εντολή του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε την ανάκλησή της.

Κατά συνέπεια είχαμε ολική υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα των ημιυπαίθριων μετά τις αντιδράσεις για την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Τόσο η κοινοποίηση όσο και η ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου έχει προκαλέσει αναβρασμό στους κόλπους της κυβέρνησης.

Αλλωστε κατά παράβαση του νόμου 3843/2010, η εγκύκλιος σημείωνε ότι υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου και για όλα τα τετραγωνικά του, νόμιμα ή τακτοποιημένα.

«Υπάρχει νόμος, που ψηφίστηκε από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και με ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Ντόλιο και θεώρησε επαρκείς τις εξηγήσεις που του έδωσε και επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διγλωσσία μεταξύ των δύο υπουργείων.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν πάντως ότι κατά την εκπόνηση του νομοσχεδίου είχε ζητηθεί η γνώμη του υπουργείου Εσωτερικών και είχε συμφωνήσει με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και σημείωναν ότι «ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου».

 
Οι χιλιάδες των ιδιοκτητών ακινήτων που τακτοποίησαν ή θα τακτοποιήσουν ημιυπαίθριους χώρους, αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρηματικό ποσό παρά τις αντίθετες έως σήμερα διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Οι «τακτοποιημένοι χώροι» που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης προσμετρώνται πλέον στα τετραγωνικά βάσει των οποίων υπολογίζεται το τέλος καθαριότητας και φωτισμού και το τέλος ακίνητης περιουσίας που συμπεριλαμβάνονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Επιβολή τέλους καθαριότητας & φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και Τ.Α.Π ενόψει των διατάξεων περί διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων και χώρων με αλλαγή χρήσης».

Το γεγονός αυτό προκαλεί νέες αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση άλλα είχε διαβεβαιώσει λέγοντας πως δεν θα επιβληθεί κανένας αναδρομικός ή νέος φόρος στους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποιούνται.

Στη Βουλή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης είχε δηλώσει την 1η Δεκεμβρίου 2010:

«Ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο ένα νεφελώδες τοπίο που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες γύρω από τις πιθανές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επέφερε η ρύθμιση. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι σεβόμαστε και εφαρμόζουμε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος»

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών (βλ. β.1, 2, 3).»

» Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας (622/2004 Γνωμ. ΝΣΚ). Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.3843/2010 (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου (αναγράφεται στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση), στην περίπτωση που αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010.»

Για ακίνητα στα οποία οι ημιυπαίθριοι δεν είχαν συνυπολογιστεί αρχικά στο συνολικό εμβαδό της κατοικίας (όσον αφορά στον λογαριασμό της ΔΕΗ μέσω του οποίου πληρώνονται τα τέλη) οι φορολογούμενοι ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τα ποσά αυτά για το ποσοστό των ημιυπαίθριων που αναλογεί στο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας. Με λίγα λόγια όποιος τακτοποίησε τον ημιυπαίθριο του και δεν είχε δηλώσει εξαρχής το εμβαδόν του χώρου αυτού στο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας, με την αίτηση τακτοποίησης κατά κάποιον τρόπο «καρφώνεται» στην εφορία.

Τέλος, δεν θα υπολογίζονται αναδρομικά φόροι για αλλαγή χρήσης χώρου από βοηθητικής σε κύριας αλλά θα επιβάλλονται προσαύξηση ή και πρόστιμα για την αλλαγή της κύριας χρήσης σε άλλη κύρια (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο).

Σημειώνεται πως υπόχρεος για την καταβολή του ΔΤ και του ΔΦ είναι ο χρήστης του ακινήτου.

Πηγή: Εγκύκλιος ΥΠΕΣ, Ελευθεροτυπία, in.gr
 
Παράταση για έναν ακόμη μήνα της προθεσμίας η οποία λήγει 28 Φεβρουαρίου ζητεί ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκριθούν οι «καλλικρατικές» δομές στην αυξημένη ζήτηση.

Ολο και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριους που κατέχουν, ωστόσο οι πολεοδομίες δείχνουν ανήμπορες να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί γύρω στις 450.000 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 34.000 περισσότερες από τον τελευταίο απολογισμό που έγινε στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, όμως η νέα «καλλικρατική» δομή που εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες στα πολεοδομικά γραφεία των δήμων, οξύνει τα χρόνια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, που είναι κυρίως η υποστελέχωση και η έλλειψη εξοπλισμού.

Ολα τα παραπάνω θίγει σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης και ζητεί να παραταθεί η προθεσμία για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων (και των λοιπών χώρων που προβλέπονται από τον νόμο 3843/2010) για έναν ακόμη μήνα. Υπενθυμίζεται πως η σχετική προθεσμία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2011.

Πρόταση
Το ΤΕΕ συνδέει τη νέα χρονική παράταση της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους με την εφαρμογή του νέου μέτρου της «ταυτότητας κτιρίου» που προβλέπεται από τον νόμο 3843 και κανονικά έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή την 1/1/2011 για όλα τα νέα κτίρια, για όσα δηλαδή θα εκδιδόταν οικοδομική άδεια μετά την ημερομηνία αυτή.

Συγκεκριμένα λοιπόν, ζητεί να ισχύσει και τον Μάρτιο η δυνατότητα «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων με παράλληλη έκδοση κατά τον μήνα αυτό όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων για την εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη δήλωσαν πως δεν έχει τεθεί θέμα να παραταθεί χρονικά η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους - τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα οφέλη
Η ταυτότητα κτιρίου
Με την ταυτότητα κτιρίου δημιουργείται ένας ελεγκτικός μηχανισμός στη δόμηση μέσω του οποίου θα μπορούν να εντοπίζονται όλες οι αυθαιρεσίες στα ακίνητα, ενώ θα ελέγχονται ο μελετητής μηχανικός και ο επιβλέπων. Θα δημιουργείται ένας φάκελος για κάθε οικοδομή με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως η οικοδομική άδεια, τα εγκεκριμένα σχέδια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα έντυπα ελέγχων. Παράλληλα στο ΥΠΕΚΑ θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, του εκτελούντος το έργο και των μηχανικών που εκδίδουν την ταυτότητα κτιρίου.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος
 
Τις 416.607 είχαν φθάσει, έως την περασμένη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, οι αιτήσεις στις πολεοδομίες της χώρας για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί στα πολεοδομικά γραφεία αφορούν περίπου 750.000 χώρους (ημιυπαίθριους, σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, φωταγωγούς, εσωτερικά αίθρια, εσοχές κτιρίων και πιλοτές) οι οποίοι έχουν παρανόμως αλλάξει χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, για όσους πολίτες επιθυμούν την υπαγωγή των ακινήτων τους στις διατάξεις του ν. 3843/2010, έχει παραταθεί έως και τις 28 Φεβρουαρίου και αφορά τόσο την αυτοπρόσωπη απευθείας υποβολή, όσο και την υποβολή των φακέλων με συστημένη επιστολή.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009