Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2012 για την τακτοποίηση των αυθαίρετων, που έληγε στις 28 Φεβρουαρίου, έδωσε το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση.

Η παράταση προβλέπεται μέσα σε τροπολογία που κατατέθηκε βιαστικά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή σε μία ακόμη προσπάθεια προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, παραβλέποντας ότι η 30η Ιουνίου είναι Σάββατο, δηλαδή μη εργάσιμη...

Σχετικό Δελτίο Τύπου εξέδωσε και το ΥΠΕΚΑ
 
Τις διαδικασίες προκειμένου να διαγράψει ένας πολίτης βεβαιωθέντα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί σε αυθαίρετα, που πλέον έχουν «τακτοποιηθεί», αναλύει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η εγκύκλιος, η οποία απεστάλη προχθές Τρίτη στις πολεοδομίες της χώρας καταγράφει επίσης τη διαδικασία για τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και ενημερώνει για τον υπολογισμό των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί».

Σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με ανείσπρακτα ποσά παλαιότερων προστίμων, οι πολεοδομίες πρέπει να προβούν άμεσα στη διαδικασία ακύρωσης με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (Α.Φ.Ε.Κ.) τυχόν βεβαιωθέντων προστίμων αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες έχουν πλέον υπαχθεί στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία. Ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία τη σχετική βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής από το ΤΕΕ και υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού με συνημμένα τα σχέδια της αυθαίρετης κατασκευής, τα οποία θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα, όταν αυτό ενεργοποιηθεί.

Σχετικά με τη διαδικασία σύνδεσης των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας διευκρινίζεται ότι υποβάλλεται στον αρμόδιο οργανισμό βεβαίωση του ΤΕΕ η οποία περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και του κυρίου αυτής και με την οποία βεβαιώνεται η καταβολή τουλάχιστον της α΄ δόσης του προστίμου.

Η βεβαίωση συνοδεύεται από αίτηση που περιγράφει με σαφήνεια το προς ηλεκτροδότηση κτίσμα ή χώρο και στην οποία αναγράφεται η τοπική ή δημοτική κοινότητα και η επιφάνειά του.

Για όσα κτίρια έχουν ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια και έχουν αποπερατωθεί, αλλά δεν έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα, και περιλαμβάνουν αποπερατωμένες αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκαταστήσει αυθαίρετες χρήσεις, προσκομίζεται η αίτηση και η βεβαίωση με συνημμένα σχέδια κάτοψης και τομής της πραγματικής κατάστασης (σε κλίματα 1 προς 100). Σε αυτά σημειώνονται οι τακτοποιημένοι χώροι. Επίσης, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι τα ίδια σχέδια θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα όταν ενεργοποιηθεί. Εάν οι αυθαίρετες κατασκευές δεν είναι αποπερατωμένες πρέπει να προηγηθεί έκδοση εκτέλεσης εργασιών αποπεράτωσης.

Σχετικά με τον υπολογισμό των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί» με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα οι πολεοδομίες μπορούν να επιβάλλουν, όπως ίσχυε και πριν: - πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου (επιφάνεια επί τιμή ζώνης) - πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου για κάθε έτος διατήρησής του, από την ανέγερσή του ή την εγκατάσταση της χρήσης, έως την κατεδάφιση ή την επαναφορά της χρήσης, ή τη νομιμοποίησή του με την έκδοση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.

Για αυθαίρετη εγκατάσταση ή εργασία η οποία δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου (π.χ. μάντρες, ξέθαμα υπογείου κλπ) το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερα από 500 ευρώ.

Στην περίπτωση μη αποπερατωμένου κτηρίου, κατασκευής ή εγκατάστασης η συμβατική αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται ως πλήρως αποπερατωμένου.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
 
Ή έχασαν το μέτρημα ή για λόγους σκοπιμότητας φουσκώνουν τις δηλώσεις!

Στα 282 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το δημόσιο, από παράβολα και πρόστιμα, για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ενώ σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του Τεχνικου Επιμελητηρίου, ο αριθμός των αυθαιρέτων ανέρχεται σε 225.804. Από αυτές οι 34.653 είναι στην αρχική υποβολή, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την εξόφληση όλου του προστίμου για 21.931 αιτήσεις.

Ένα μήνα όμως πριν, και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου, στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 236.700 περίπου, δηλαδή 11.000 λιγότερες!

Το ίδιο διάστημα τα έσοδα από τα αυθαίρετα ανέρχονταν 282 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δυσκολία του κόσμου στην πληρωμή των προστίμων.

Aυτά προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου των μηχανικών (ΤΕΕ) οι οποιοι ζήτησαν παράταση ενός έτους της διαδικασίας και οι δόσεις να μην περιορίζονται σε χρονική διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωσταντίνου, είχε δεσμευθεί προσωπικά απέναντι στην τρόικα για έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση στα αυθαίρετα το 2011.

    K+M architects
    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

    Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

    Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

    Ακολουθήστε μας στο twitter
    @kmarchitects

    Αρχείο Νέων

    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009