Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους ημιυπαίθριους, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός τόνισε ότι ο στόχος των εσόδων από την εν λόγω ρύθμιση, θα καλυφθεί με τον υφιστάμενο ρυθμό προσέλευσης πολιτών στα πολεοδομικά γραφεία.

Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε, ακόμα, ότι μετά το 2013 το Πράσινο Ταμείο- στο οποίο κατατίθενται τα χρήματα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων- θα είναι ο πρώτος βιώσιμος δημόσιος φορέας, διότι θα εισπράτει απευθείας από τις εταιρείες έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του θεσμού των ESCOs (Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών) και την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κτίρια του τριτογενή τομέα.
 
Παρατείνεται και τυπικά η προθεσμία για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης 9/3/2011 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών παρατείνεται μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2011 και αφορά τόσο την αυτοπρόσωπη απευθείας υποβολή, όσο και την υποβολή τους με συστημένη επιστολή. Η τροπολογία προστέθηκε στο Σχέδιο Νόμου για τη βιοποικιλότητα.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να αποφορτιστεί το έργο των πολεοδομικών υπηρεσιών και να διευκολυνθούν οι πολίτες οι οποίοι επιθυμούν την υπαγωγή χώρων που έχουν αλλάξει χρήση (σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, φωταγωγούς, εσωτερικά αίθρια, πιλοτές, ημιυπαίθριοι κ.α.) στις διατάξεις του ν. 3843/2010.

Όσοι υπέβαλλαν ή θα υποβάλλουν αίτηση στα πολεοδομικά γραφεία από 1η Ιανουαρίου 2011 έως και τις 30 Ιουνίου 2011, θα καταβάλλουν την πρώτη δόση του ειδικού προστίμου στις 31 Οκτωβρίου 2011.

Το κείμενο της Τροπολογίας για την ανωτέρω ρύθμιση καταβολής τους ειδικού προστίμου έχει ως ακολούθως:

«Οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν.3843/2010 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 62) στις πολεοδομικές υπηρεσίες  για την υπαγωγή ακινήτων στις διατάξεις των διατηρούμενων χώρων του ίδιου ως άνω νόμου παρατείνονται αφότου έληξαν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011. Για τις από 1.1.2011 υποβαλλόμενες αιτήσεις η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου, που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 του ν.3843/2010, όπως ισχύει, παρατείνεται μέχρι την 31.10.2011»

Πηγή: Πρακτικά Βουλής 11/3/2011
 
Απαλλάσσονται από αναδρομικά, αλλά και από μελλοντικά δημοτικά τέλη και Τέλη Ακίνητης Περιουσίας για τα επόμενα 40 χρόνια (όσο δηλαδή ισχύει η ρύθμιση) οι ημιυπαίθριοι και οι άλλοι χώροι που «τακτοποιούνται» με βάση τον νόμο 3843/2010 του περασμένου Απριλίου.

Αυτό προκύπτει από την τροπολογία που κατέθεσαν χθες στο νομοσχέδιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης.

Με τη νέα ρύθμιση επιχειρείται να ξεκαθαριστεί το θέμα της αναδρομικής επιβολής τελών και προστίμων στους συγκεκριμένους χώρους, καθώς επίσης και το θέμα του Τέλους Ακινήτου Περιουσίας (ΤΑΠ) που παρέμενε νεφελώδες ύστερα από παλαιότερη τροπολογία που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2010 (νόμος 3897/2010), με αποτέλεσμα να προκληθεί σχετικό χάος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και ιδιαίτερα πό την «Εγκύκλιο Ντόλιου» στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τονίζεται, λοιπόν, στη νέα τροπολογία πως για τους χώρους που διατηρούνται «δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος καθώς και οιασδήποτε μορφής τέλη και πρόστιμα. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και σχετικά πρόστιμα δεν αναζητούνται». Για τους ίδιους χώρους, επίσης, δεν επιβάλλονται ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι και τέλη όσο διάστημα ισχύσει η «τακτοποίηση» (40 χρόνια).

Υπενθυμίζουμε πως ούτε αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές οφείλονται, ενώ οι «τακτοποιούμενοι» χώροι δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας.
 
Οι πολεοδομίες θα πρεπει να δέχονται να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις για την τακτοποίηση των παράνομα κλειστών χώρων - όπως ειναι οι ημιυπαίθριοι - παρά το γεγονός, οτι δεν έχει γινει ακόμη, νομοθετική ρύθμιση για την νεα παράταση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα απο την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Αυτο επισημαίνεται σε οδηγία που εστάλη χθες απο το ΥΠΕΚΑ προς τις πολεοδομίες. Προχθές έληξε τυπικά η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.

Έτσι, όπως έλεγαν πηγές τού ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μην υπάρξει διαχειριστικό κενό (οι πολεοδομίες να μην παραλαμβάνουν νεους φακέλους) εκδόθηκε η οδηγία μέχρι να κατατεθεί νεα τροπολογία για την παράταση.

«Τυχόν διακοπή στην παραλαβή των αιτήσεων θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ολη διαδικασια», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Οι ιδιοκτήτες εχουν πλέον τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τους ημιυπαιθριους και τους άλλους παράνομα κλειστούς χωρους εως το τέλος Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής, εχουν υποβληθεί γύρω στις 560.000 αιτήσεις -εχουν δηλωθεί περίπου 800.000 παρανομα κλειστοί χώροι- και εχουν εισπραχθεί περίπου 163 εκατομμύρια ευρω.

Η εκτίμηση ειναι οτι τα συνολικά έσοδα απο την τακτοποίηση θα ξεπεράσουν τα 709 εκατομμύρια ευρω.

Συμφωνα με τα όσα ισχυουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διευθετήσουν για 40 χρονια τους παρανομα κλειστούς ημιυπαιθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αιθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές.

Ήδη, εχει αποφασιστεί απο το ΥΠΕΚΑ η αυξηση του αριθμού των δόσεων απο 6 σε 10 για τα ακίνητα κατοικίας και 8 για τα ακίνητα άλλης κατοικίας. Οι παρανομα κλειστοί χώροι που δεν θα δηλωθούν θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων.

    K+M architects
    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

    Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

    Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

    Ακολουθήστε μας στο twitter
    @kmarchitects

    Αρχείο Νέων

    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009