Εντυπωσιακά αυξημένη εμφανίζεται η κινητικότητα στις Πολεοδομίες της χώρας, καθώς, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες σπεύδουν με την είσοδο του φθινοπώρου να επωφεληθούν από την πολεοδομική ασυλία διάρκειας 40 ετών, που τους δίνει η πολιτεία, με την προϋπόθεση καταβολής προστίμου για την αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριων χώρων.

Από τις 350 αιτήσεις για ρύθμιση που ήταν η ημερήσια επίδοση στα τέλη Αυγούστου και τις 1.600 των αρχών του Σεπτεμβρίου, οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε περισσότερες από 2.200 ημερησίως, γεγονός που οδηγεί στελέχη του Υπουργείου να κάνουν λόγο για «τρομακτική αύξηση».

«Πρωταθλήτρια» υπηρεσία στην υποδοχή αιτήσεων είναι η Διεύθυνση Πολεοδομίας Νότιου Τομέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη), ακολουθούμενη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αγ. Παρασκευή) και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Νότιου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αργυρούπολη). Την Αθήνα ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια, ο νομός Έβρου είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον νομό Σερρών. Στην τελευταία θέση είναι ο νομός Φωκίδας, έπεται ο νομός Κεφαλληνίας – Ιθάκης και ακολουθούν οι νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Καστοριάς, Ροδόπης, και Σάμου.

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση ημιυπαίθριων, που έχουν υποβληθεί, υπερβαίνουν έως στιγμής τις 90.000. Ωστόσο, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος εκτιμά ότι σε 1,5 εκατομμύρια κτήρια σε όλη τη χώρα υπάρχει ζήτημα με «κλεισμένους» ημιυπαίθριους, ή άλλους χώρους, που έχουν αλλάξει χρήση.

Σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο συναλλαγής προστίμων, ο μεγαλύτερος μέσος όρος στην καταβολή της πρώτης δόσης καταγράφεται στη Βουλιαγμένη (29.000 ευρώ) και ακολούθως, στην Κηφισιά (23.000 ευρώ).

Όλες, δε, οι πολεοδομίες ανταποκρίνονται στη ζήτηση για ρύθμιση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων, επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

«Το κλίμα είναι θετικό και οι ίδιες οι πολεοδομίες έχουν αντιληφθεί ότι, επειδή δεν θα δοθεί παράταση, πρέπει να βρουν τρόπους, ώστε να διαχειριστούν τη διαδικασία. Υπάρχει, γενικά, πνεύμα συνεργασίας. Οι πολεοδομίες θα βρουν τρόπους, είτε με βάρδιες, είτε δουλεύοντας το απόγευμα, για να αντιμετωπιστεί αυτός ο όγκος. Υπάρχει θετική διάθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και οι πολεοδομίες έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά.

Η προθεσμία για τη δήλωση των ημιυπαίθριων λήγει την 28η Δεκεμβρίου 2010 και όπως κάνει σαφές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλτσά «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».

Για όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, η πολιτεία επιφυλάσσει «σαφάρι» ελέγχων, μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στην περίπτωση μη δήλωσης του ημιυπαίθριου, ή μη εξόφλησης της εισφοράς για τη ρύθμιση, ο χώρος θα υπαχθεί στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου (σ.σ. του ημιυπαίθριου, που δεν δηλώθηκε) και πρόστιμο διατήρησης του συγκεκριμένου αυθαιρέτου 5% επί της αξίας του, κατ’ έτος. Προς το παρόν, έχουν ήδη αρχίσει οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι επί των δηλώσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί.

«Οι πολεοδομίες είναι έτοιμες, εφόσον αυτοί οι έλεγχοι εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους», υπογραμμίζει η κ. Καλτσά και καθησυχάζει, παράλληλα, τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση ως τα ερωτήματα, τα οποία διατυπώνονται συχνά. Ο δήμος και η ΔΕΗ δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά μετά τη ρύθμιση του ημιυπαίθριου χώρου, καθώς γίνεται σαφές στην παράγραφο 6 της εγκυκλίου 5/3-5-2010 του ΥΠΕΚΑ ότι «δεν επιβάλλονται νέα πρόστιμα για τους ρυμισθέντες χώρους και δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι και εισφορές». Διευκρινίζει, επίσης, ότι με αυτή τη ρύθμιση δεν επηρεάζονται τα κοινόχρηστα.

«Ευεργετικό» για όσους έχουν κλείσει ημιυπαίθριους, χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης. «Εμείς, πάντως, προτρέπουμε τα μέλη μας να ρυθμίσουν τους χώρους, ώστε τα σπίτια, που μπορούν να ρυθμιστούν, να παραδοθούν στους πολίτες ρυθμισμένα και με πραγματική αγοραία αξία. Να μπορεί ο πελάτης στο μέλλον να το μεταβιβάσει στο παιδί του, να το πουλήσει κ.λπ. Να μην έχει το πρόβλημα της παρανομίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καψιμάλης, αλλά θέτει εκ νέου το αίτημα των κατασκευαστών για μειωτικό συντελεστή, τουλάχιστον 60%, ανάλογα και με τα τετραγωνικά, στο πρόστιμο που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης υπόγειου, ή ημιυπόγειου, του οποίου έχει αλλάξει τη χρήση. Εκτιμά ότι το προβλεπόμενο από τη ρύθμιση πρόστιμο -κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ- λειτουργεί αποτρεπτικά για τον ιδιοκτήτη, μεσούσης της τρέχουσας κρίσης.

Την ευθύνη για το «καλώς έχειν» όσον αφορά το ποιοι χώροι από την εγκεκριμένη μελέτη της πολεοδομίας έχουν αλλάξει χρήση έχει ο ιδιοκτήτης και, κατά συνέπεια, ο μηχανικός που συντάσσει την Τεχνική Έκθεση δεν υποχρεώνεται να πάει επί τόπου για τη σύνταξή της, υποστηρίζει ο αρχιτέκτων-μηχανικός στο γραφείο ΓΟΚ και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μάρκος Φραγκιαδάκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζει ότι η κατ’ οίκον επίσκεψη μπορεί να έχει, ως αποτέλεσμα, τη διαπίστωση άλλων αυθαιρεσιών που ενδεχομένως εξαιρούν την ιδιοκτησία από τη ρύθμιση. «Κάναμε αγώνα γι αυτό. Δεν θέλουμε να έχει την ευθύνη ο μηχανικός για κάτι που έχει γίνει, να πληρώνεται με 230 ευρώ για να επισκέπτεται κτήρια και να αποτυπώνει. Αν θέλει να το κάνει, μπορεί να ζητήσει παραπάνω αμοιβή». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, Νίκος Ζυγούρης, εκτιμά ότι η κατ’ οίκον αποτύπωση είναι θέμα συνείδησης, καθώς θεωρεί ότι οφείλει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη στην περίπτωση, που με την ευκαιρία της επίσκεψης διαπιστώσει άλλα προβλήματα, όπως αυτό της στατικότητας.

Βήμα-βήμα η ρύθμιση ημιυπαίθριων

Στη ρύθμιση ημιυπαίθριων εντάσσονται όλα τα ακίνητα με οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε, ή αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2 Ιουλίου 2009. Δεν εντάσσονται τα εκτός σχεδίου, ή εκτός ορίων οικισμών, ακίνητα, που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, αιγιαλό, δάση και αναδασωτέες περιοχές. Επίσης, εντάσσονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, που κλείστηκαν παράνομα ή άλλαξαν χρήση, αλλά που βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο όγκο του κτηρίου.

Σύμφωνα με την Ερμηνευτική Εγκύκλιο 5 του Υπουργείου, εγκεκριμένος κτηριακός όγκος είναι το κέλυφος του κτηρίου που φαίνεται στην οικοδομική άδεια, από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή τη στέγη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα υπόγεια, οι πυλωτές, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, τα πατάρια, ο χώρος κάτω από τη στέγη (σοφίτα), οι ημιυπαίθριοι χώροι, ο μηχανολογικός όροφος, η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων. Δεν περιλαμβάνονται κλεισμένα μπαλκόνια, κλεισμένες – στεγασμένες εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες), κατασκευές στο δώμα, στην πρασιά κλπ.

Η Διαδικασία

Υποβολή αίτησης στην πολεοδομική υπηρεσία από τον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, η οποία θα συνοδεύεται από:

1. Αίτηση και έντυπο παρατηρήσεων

2. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη σε δύο αντίτυπα

3. Παράβολο 250 ευρώ (ένα για το σύνολο των ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) ή 350 ευρώ (ένα για το σύνολο των λοιπών χώρων, πλην ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) από Δημόσιο Ταμείο. Κατά την πληρωμή των παραβόλων στην τράπεζα, ή την εφορία, η απόδειξη καταβολής πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως με σαφή αναγραφή «Για τον ν. 3843/2010». Η αξία του παράβολου συνυπολογίζεται στο τελικό πρόστιμο. Με την πληρωμή, ο ιδιοκτήτης κρατά το εν λόγω έγγραφο.

4. Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και παραστατικό αμοιβής του, όπως αυτή προκύπτει, σύμφωνα με τον κώδικα ελάχιστων αμοιβών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η κατώτατη αμοιβή του μηχανικού, ανά ιδιοκτησία, διαμορφώνεται στα 286,01 ευρώ (232,53 ευρώ+23% ΦΠΑ) και συνυπολογιζομένων λοιπών φόρων και εισφορών (ΦΕΜ και ΤΣΜΕΔΕ) φθάνει τα 320 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης κρατά το παραστατικό πληρωμής του μηχανικού και παραλαμβάνει από αυτόν την Τεχνική Έκθεση και τα Παραστατικά Εξόφλησης ΦΕΜ & ΤΣΜΕΔΕ.

Η Τεχνική Έκθεση Μηχανικού συνοδεύεται από τα παρακάτω έγγραφα, τα οποία συλλέγει ο ενδιαφερόμενος από την πολεοδομία περιοχής του κτηρίου:

Α. Στέλεχος οικοδομικής άδειας του κτηρίου.

Β. Τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου.

Γ. Κάτοψη ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας, που άλλαξε χρήση.

Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής του πλήρους φακέλου στην αρμόδια πολεοδομία, θα πρέπει όλα τα παραπάνω να βεβαιώνονται για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ, ή Αστυνομικά Τμήματα (σ.σ. για τους ευρισκόμενους εκτός της Επικράτειας από την Προξενική Αρχή). Ο φάκελος πρέπει να ταχυδρομηθεί, το αργότερο μέχρι την 28η Οκτωβρίου του 2010.
- Μπαίνει σφραγίδα καταχώρησης στην αίτηση του ιδιοκτήτη. Αντίγραφο της αίτησης επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο και στον πίνακα, που υπάρχει στο πίσω μέρος της αίτησης, καταγράφονται τυχόν ελλείψεις.

- Αφού διαπιστωθεί η πληρότητα του φακέλου, μπαίνει στην αίτηση του ιδιοκτήτη και η σφραγίδα πληρότητας.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, οι δύο σφραγίδες μπορούν να μπουν ταυτόχρονα.

- Η πολεοδομία ενημερώνει τις συναρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τμήμα έκδοσης αδειών, Τμήμα ελέγχου κατασκευών κ.λπ.), ώστε να ανασταλούν τυχόν κυρώσεις και ήδη επιβληθέντα πρόστιμα.

- Σε διάστημα το πολύ 60 ημερών και αφού διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, στέλνεται από την πολεοδομία στον ενδιαφερόμενο το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου, στο οποίο έντυπο θα φαίνεται τόσο το συνολικό ποσό του ειδικού προστίμου, όσο και το ποσό της πρώτης δόσης. Το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έξι δόσεις (τριμηνιαίες για κατοικίες και τετραμηνιαίες για καταστήματα / γραφεία). Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί πριν την 28η Απριλίου του 2011.

- Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου, που θα έχει πάρει από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής και θα καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) ή μέσω του ΔΙΑΣ στις τράπεζες:

Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank ΑΕ, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας).

- Ο ενδιαφερόμενος, αφού καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά, προσκομίζει τα παραστατικά πληρωμής στην πολεοδομική υπηρεσία. Αυτά καταγράφονται στο «Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης» και στο έντυπο της Αίτησης του Ιδιοκτήτη μπαίνει η σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας.

- Η πολεοδομία αποστέλλει συγκεντρωτικά στοιχεία, ανά δήμο, του ειδικού προστίμου σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πώς υπολογίζουμε το πρόστιμο, που αναλογεί στον δικό μας ημιυπαίθριο χώρο;

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρώτης κατοικίας, στους οποίους διαπιστώνεται πολεοδομική αυθαιρεσία, καλούνται να πληρώσουν κλιμακωτό πρόστιμο, που κυμαίνεται από 5% έως 9% επί των δηλούμενων χώρων. Δηλαδή, στα ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως, ή εντός ορίων οικισμών,

    * για ημιυπαίθριο μικρότερο των 25 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων, που αριθμεί ο ημιυπαίθριος Χ την αντικειμενική αξία του τ.μ. (αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) Χ τον συντελεστή 5%.

    * για ημιυπαίθριο μεγαλύτερο των 25 τ.μ. και μικρότερο των 75 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό επί τον συντελεστή 7% και

    * για ημιυπαίθριο μεγαλύτερο των 75 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό επί τον συντελεστή 9%.

Τίνα Μπιρμπίλη: Όχι στην «περαίωση» αυθαιρέτων

Κατηγορηματικά αντίθετη στην «περαίωση» αυθαιρέτων εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμίλη κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του ν/σ για την Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο και Κύρωση Δασικών Χαρτών.

Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα βουλευτές από όλα τα κόμματα, ανάμεσα τους, ο Κώστας Καρτάλης από το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΝΔ κι ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κα Μπιρμπίλη να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του υπουργείου.

Οι βουλευτές τάχθηκαν εναντίον μιας ρύθμισης γιατί, όπως είπαν, θα δικαιώσει με αυτό τον τρόπο τους καταπατητές και αυτούς που έκτισαν αυθαίρετα.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος λέει κατηγορηματικά όχι σε μια τέτοια προοπτική που θα νομιμοποιεί και θα τακτοποιεί την αυθαίρετη δόμηση. Αυτό περιλαμβάνει και τις καταπατημένες εκτάσεις», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Εξπρες
 
Σχεδόν 8.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές, σοφίτες, αίθρια κ.λπ. κατατέθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (6-10 του μηνός) στις Πολεοδομίες της χώρας, δημιουργώντας νέο σκηνικό και ανεβάζοντας τις έως τώρα αιτήσεις στις 67.000.

Ο μεγάλος κερδισμένος, προς το παρόν, είναι ο δημόσιος κορβανάς, στον οποίο αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κατατίθενται σε καθημερινή βάση σχεδόν 500.000 ευρώ.

Από τις 350 αιτήσεις, που ήταν η ημερήσια επίδοση στα τέλη Αυγούστου, έως τις 1.600 των αρχών Σεπτεμβρίου καταγράφεται μια σημαντική αύξηση, αλλά ακόμη και με τους νέους ρυθμούς θα χρειαστούν πάνω από... 600 ημέρες για να προσέλθουν περίπου ένα εκατομμύριο, που, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, είναι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες. Η προθεσμία, με βάση το νόμο 3843/2010, λήγει στις 30 Δεκεμβρίου και έως τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης, όπως μας διαβεβαίωσε η αρμόδια γενική γραμματέας Μαρία Καλτσά. Απέκλεισε κατηγορηματικά και το αίτημα φορέα των ιδιοκτητών για μείωση του προστίμου, που να σημειωθεί ότι έχει «ψαλιδιστεί» σημαντικά σε σχέση με αυτά που προέβλεπε η ρύθμιση του 2009. «Θεωρούμε ότι υπάρχει ικανοποιητική αύξηση το τελευταίο διάστημα και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στην «Ε», διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των περιπτώσεων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις. «Περιμένουμε τις δηλώσεις για να σχηματίσουμε εικόνα», μας εξήγησε και προανήγγειλε ότι από τις αρχές του 2011 θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις υπάρχουσες οικοδομές. Οσοι εντοπιστούν και δεν έχουν υποβάλει δήλωση, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν εφάπαξ πρόστιμο ανέγερσης, που διαμορφώνεται στο 30% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου χώρου, καθώς και ετήσιο πρόστιμο ανέγερσης.

«Τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών. Θα τακτοποιήσουν τις παρανομίες και θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για 40 χρόνια. Θα μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους χωρίς προβλήματα», μας εξηγεί η Ελευθερία Ξυνομιλάκη, προϊσταμένη της Πολεοδομίας του νότιου τομέα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, μια μηχανικός που γνωρίζει την πολεοδομική νομοθεσία και επιπλέον διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η ελλιπής στελέχωση των πολεοδομικών γραφείων, που είναι εμφανής και στις «παραδοσιακές» αρμοδιότητές τους, όπως τα αυθαίρετα, αλλά και στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Πρόσφατοι υπολογισμοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανεβάζουν τις κενές θέσεις σε 2.000, που αφορούν από μηχανικούς έως διοικητικούς. Αυτά βέβαια προ «Καλλικράτη», με βάση τις διατάξεις του οποίου από τις αρχές του 2011 καταργούνται οι Πολεοδομίες που λειτουργούν σήμερα με ευθύνη των Νομαρχιών και περιέρχονται στους Δήμους. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί νέα προβλήματα και έχει δημιουργήσει ήδη ένα κλίμα παράλυσης στις υπηρεσίες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
 
Διευκρινίσεις για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που έχει ανακύψει για τους ημιυπαίθριους χώρους, δίνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αφορμή την αναταραχή που έχει προκληθεί.

Ειδικότερα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει ότι απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών έργων, εφόσον έχουν προσκομίσει στις υπηρεσίες του έγγραφα στοιχεία που εξέδωσαν οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές ότι έχουν ήδη καταβληθεί σε αυτές τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Σχετικό έγγραφο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. από 25-5-2010. (Ε41/139/25-5-2010 στο www.ika.gr).

Πηγή: Κέρδος
 
Κάθε επισκέπτης μπορεί ελεύθερα να γράφει και να σχολιάζει σε αυτό το θέμα οτιδήποτε σχετικά με τα θέματα της σχετικής ρύθμισης (νέα, άρθρα, παρασκήνια, ευτράπελα, παρατηρήσεις, γνώμες κλπ.)

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009