Τελευταία ημέρα σήμερα 30 Νοεμβρίου για την κατάθεση φακέλων ρύθμισης ημιυπαιθρίων στις κατά τόπους πολεοδομίες, καθώς λήγει η πέμπτη κατά σειρά παράταση που έχει δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3843/2010. 

Στελέχη του υπουργείου απαντούν αρνητικά στις ερωτήσεις για το αν θα δοθεί και νέα παράταση, προσθέτοντας ότι όσοι δεν έχουν προνοήσει να ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα μπορούν να εντάξουν τον παράνομο χώρο τους στο Νόμο 4014/2011 για τα αυθαίρετα, με σημαντικά όμως μεγαλύτερο κόστος.
 
Mόλις ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έδειξαν ενδιαφέρον για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Οικονομική κρίση και μπαράζ φόρων για τα ακίνητα, εμφανίζονται ως οι βασικές αιτίες για τη μικρή προσέλευση των ιδιοκτητών. Λιγοστά και τα έσοδα, περίπου στο 6% του αρχικού στόχου.
Τα αυθαίρετα που τακτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, ως επί πλείστον είναι επαγγελματικά ή ακριβά ακίνητα. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιπλέον παράταση πέραν των τριάντα ημερών που έχει ήδη δοθεί και δυνατότητα μεγαλύτερων δόσεων αποπληρωμής, μέσω ξεχωριστού διακανονισμού ανάλογα με τις δυνατότητες καθενός, ζητά το ΤΕΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Εσοδα
Το υπουργείο, όμως, «καίγεται» να εισπράξει τουλάχιστον 600-700 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πρέπει να εντάξει στα έσοδα του 2011, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Τα χρήματα αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν από τις πληρωμές των παραβόλων που γίνονται με την υποβολή της αίτησης και με την πληρωμή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του προστίμου, η οποία πρέπει να γίνει έως τις 22 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο για το λόγο αυτό αναμένεται να πιέσει, προκειμένου οι πολίτες να σπεύσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και το πολύ να δώσει επιπλέον έναν μήνα ακόμη παράταση, προκειμένου τα χρήματα από την πρώτη δόση να συγκεντρωθούν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Πάντως, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους. Οσοι δεν πρόλαβαν, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα και σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώσουν μικρότερο πρόστιμο.

Προθεσμία
Το ΤΕΕ εκτιμά ότι δεν αρκεί ούτε ο επιπλέον μήνας της προθεσμίας που δόθηκε ήδη ούτε και μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της παράτασης για έναν ακόμη μήνα (μέχρι τέλος Ιανουαρίου με πληρωμή της πρώτης δόσης στις 22/2) για τη διαδικασία τακτοποίησης, που μέχρι στιγμής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί ως επιτυχημένη, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται τουλάχιστον διστακτικοί.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι ιδιοκτήτες δεν προσελκύονται από την ρύθμιση είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μέσα στο επόμενο διάστημα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το ΕΤΑΚ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, άλλα και το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ για τα πάνω από 1 εκατομμύριο αυθαίρετα ο λογαριασμός περιλαμβάνει και το πρόστιμο της τακτοποίησης.

Σημαντικό ρόλο πάντως στα πενιχρά αποτελέσματα της ρύθμισης έπαιξε και το γεγονός ότι ο νόμος βρίθει ασαφειών, καθώς η νομοθεσία είναι πολυδαίδαλη. Το υπουργείο επιχειρεί με συνεχής διευκρινίσεις να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει εξ αρχής με τη μορφή εγκυκλίων προς τους αρμόδιους φορείς.

Μέχρι στιγμής, δυο σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας και μια βδομάδα πριν από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, τα αποτελέσματα είναι πενιχρότατα: Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν μόλις 39.648 δεσμευτικές αιτήσεις. Από αυτές, οι 25.723 αιτήσεις βρίσκονται στο αρχικό στάδιο πληρωμής του παραβόλου, οι 7.505 αιτήσεις έχουν προχωρήσει στην πληρωμή της πρώτης δόσης του προστίμου, ενώ οι 6.420 έχουν εξοφλήσει ήδη το πρόστιμο.

Αιτήσεις
Ακόμη, έχουν γίνει άλλες 57.301 προσωρινές αιτήσεις-εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες δεν είναι και απαραίτητο ότι θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Συνολικά πάντως για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είτε πληρώνοντας είτε σε προκαταρκτικό στάδιο, έχουν δείξει ενδιαφέρον πολίτες για 96.949 περιπτώσεις αυθαιρέτων. Να σημειωθεί ότι τα αυθαίρετα σ' ολη τη χώρα υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο, πράγμα που σημαίνει ότι έως στιγμής τουλάχιστον ενδιαφέρον δείχνει μόνο ο ένας στους δέκα ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Πενιχρά είναι και τα έσοδα. Μέχρι και την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου εισπράχθηκαν 34.659.642,49 ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 21 εκατ. ευρώ είναι από πληρωμές παραβόλων και τα 13,7 εκατ. ευρώ από πληρωμές προστίμων. Πολύ πιο κάτω από τα 600-700 εκατ. ευρώ που θέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ρυθμίσεις της τακτοποίησης

Σημειώνεται  ότι πλέον στη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μπορούν να ενταχθούν και τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς ή σε κηρυγμένα τμήματα πόλεων.

Κρίσιμο σημείο αποτελεί το γεγονός ότι όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, σύμφωνα με το νόμο, δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, αφού πλέον για οποιαδήποτε δικαιοπραξία απαιτείται βεβαίωση μηχανικού και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι το ακίνητο δεν έχει την παραμικρή πολεοδομική παράβαση. Τυχόν ψευδή δήλωση ή βεβαίωση επισύρει ποινικές κυρώσεις.

Ακόμα, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν να συνδεθούν με ρεύμα και νερό μόνο αφού πληρώσουν την πρώτη δόση του προστίμου και προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετική βεβαίωση από το ΤΕΕ.

Προβληματισμός εξάλλου υπάρχει και για όσα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπου εκκρεμούν αποφάσεις, εάν οι εκτάσεις είναι δασικές ή όχι. Σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σ' αυτές τις περιοχές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ωστόσο αν προκύψει βάσει των δασικών χαρτών ότι βρίσκεται σε δασική έκταση, τότε αυτομάτως εξαιρείται της ρύθμισης, χωρίς να επιστρέφονται τυχόν καταβληθέντα ποσά.

Όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους άλλα δεν έχει γίνει περαίωση της διαδικασίας, μπορούν να υπαχθούν πλέον στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, χωρίς όμως να επιστρέφονται ποσά.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία
 
Δημοσιεύτηκε σήμερα 23/11/2011 η 8η σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 4014/2011 για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αναλυτικά οι νέες 10 Ερωτο-Απαντήσεις (Μέρος Η) είναι οι ακόλουθες:

1. Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για τη σύνδεση των χώρων που υπάγονται στη ρύθμιση του ν. 4014/11 με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας;
Σύμφωνα με την παρ. 10, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, όπως συμπληρώθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 (άρθρο 49, παρ. 9) ορίζεται ότι για τη σύνδεση κτιρίων ή αυτοτελών ιδιοκτησιών με δίκτυα κοινής ωφέλειας υποβάλλεται στον αρμόδιο οργανισμό & στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία βεβαίωση του TEE, με την οποία πιστοποιείται η καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και του κυρίου αυτής.

2. Αυθαίρετες κατασκευές στο στάδιο του φέροντα οργανισμού αν υπαχθούν στη ρύθμιση μπορούν να αποπερατωθούν;
Σύμφωνα με την παρ. 17, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, όπως τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 (άρθρο 49, παρ.10) ορίζεται ότι στις περιπτώσεις κατασκευών οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο. Η εκτέλεση τους γίνεται ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και γνωστοποιείται αμελλητί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της έγκρισης εργασιών θα καθοριστούν με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

3. Καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης, με βάση το ν. 3775/09 ή το ν. 3843/10 συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4014/11;
Ναι, σύμφωνα με τροπολογία της παρ. 11, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, που ψηφίστηκε στις 9/11/11 με την οποία ορίζεται ότι & τα καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. (άρθρο 51, παρ. 4)

4. Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπογείου, σε κτίριο κατοικίας με βάση οικοδομική άδεια, το οποίο από βοηθητικός χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο κατοικίας επιβαρύνεται με συντελεστή αλλαγής χρήσης, συντελεστή υπέρβασης δόμησης και συντελεστή 0.5 (βοηθ. χώρου);
Όχι, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο επιβαρύνεται μόνο με συντελεστή υπέρβασης δόμησης και μειωτικό συντελεστή 0.5 (λόγω υπογείου), επειδή σε κτίριο κατοικίας έχει αυθαίρετα εγκατασταθεί κύρια χρήση κατοικίας, αντί βοηθητικής. Συντελεστής αλλαγής χρήσης θα υπολογιζόταν για οποιαδήποτε χρήση του υπογείου διαφορετική της κατοικίας, που προβλεπόταν στην οικοδομική άδεια.

5. Σε περιοχή εντός σχεδίου, που εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής υπάρχει αυθαίρετο. Με βάση το ν. 4014/2011 μπορεί να τακτοποιηθεί πληρώνοντας το πρόστιμο και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής να το νομιμοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 22 ΓΟΚ' 85;
Ναι, σύμφωνα με την παρ. 16, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του ΓΟΚ'85, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 2831/00.

6. Προκειμένου για αγορά διαμερίσματος σε πολυκατοικία τι ελέγχει και σε τι αναφέρεται η βεβαίωση μηχανικού;
Σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 23, του ν. 4014/11, όπως τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 διευκρινίζεται ότι ο μηχανικός ελέγχει τη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μόνο ως προς τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της και βεβαιώνει ότι δεν έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση υπέρ της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας και εις βάρος των κοινόκτητων και κοινόχρηστων χώρων. Οι κοινόκτητοι και κοινόχρηστοι χώροι δεν ελέγχονται και δεν αποτελούν αντικείμενο της βεβαίωσης. (άρθρο 49, παρ. 4)

7. Πώς αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης;
Σύμφωνα με την περ. β, της παρ. 2, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, όπως τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 διευκρινίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. Αν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, που αποδεικνύουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης αυτός μπορεί να αποδειχτεί και από ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας. Στα δημόσια έγγραφα, τα οποία πρέπει να αποδεικνύουν την επιφάνεια της αυθαίρετης κατασκευής περιλαμβάνονται έντυπο Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ ή άλλο έγγραφο οργανισμού, μηνύσεις ή έγγραφα της Αστυνομίας, εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτου, άδειες λειτουργίας καταστημάτων, ξενοδοχείων, βιομηχανιών κτιρίων κ.λ.π. Ιδιωτικά έγγραφα μπορεί να είναι ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης κατατεθειμένα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αεροφωτογραφίες, εφ' όσον συνοδεύονται από ανάλογη έκθεση φωτοερμηνείας, οι οποίες μπορούν να αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο όχι μόνο σε περίπτωση αυτοτελών αυθαιρέτων, αλλά και προσθηκών καθ' ύψος ή κατ' επέκταση κ.λ.π. (άρθρο 49, παρ. 5).

8. Πόσες αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4014/11 υποβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:
α) Αυθαίρετες κατασκευές ανά τους ορόφους σε κτίριο γραφείων, που ανήκει αποκλειστικά σε έναν ιδιοκτήτη.
β) Αυθαίρετες κατασκευές σε διαμερίσματα λειτουργικά ανεξάρτητα, που ανήκουν όλα σε έναν ιδιοκτήτη, χωρίς σύσταση οριζοντίου ή κάθετης ιδιοκτησίας.
γ) Σε περίπτωση γηπέδου, όπου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετες κατασκευές σε ανεξάρτητα και αυτοτελή λειτουργικά κτίρια κατοικίας, που ανήκουν όλα σε έναν ή σε περισσότερους ιδιοκτήτες (χωρίς σύσταση οριζοντίου ή κάθετης ιδιοκτησίας).
δ) Ανακληθείσα ή ακυρωθείσα οικοδομική, άδεια που υπάγεται στην παρ. 18, του άρθρου 24, του ν. 4014/11.
Γενικά όπου αναφέρεται αυτοτελής ιδιοκτησία νοείται οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία που έχει συσταθεί συμβολαιογραφικά.

Ειδικότερα:

Για τις ως άνω περιπτώσεις α, β, γ ) Σε περίπτωση που στο ακίνητο δεν υφίσταται σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας το ακίνητο λογίζεται ως ένα, ανεξάρτητα του πλήθους των συνιδιοκτητών, και ως εκ τούτου είναι δυνατή η υποβολή ενιαίας αίτησης του ιδιοκτήτη ή του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου των συνιδιοκτητών, δηλ. δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων και παραβόλων.
Για την περίπτωση που έχει εφαρμοστεί οικοδομική άδεια και δεν υπάρχουν άλλες παραβάσεις, αλλά εκ των υστέρων η οικοδομική άδεια ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε (για οποιονδήποτε λόγο, εκτός της περίπτωσης υποβολής αναληθών στοιχείων ή ανακριβούς αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης) και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών μπορεί να τηρηθεί ενιαία διαδικασία με μία αίτηση του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου καταβάλλοντας το παράβολο που αντιστοιχεί στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου (όλες τις στάθμες) συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων χώρων.

9. Υπάγονται στο ν. 4014/11 αυθαίρετες περιφράξεις εντός της ζώνης των 500 μ. του άρθρου 23, του ν. 1337/83;
Ναι, διότι η ζώνη αυτή δεν περιλαμβάνεται στους περιορισμούς της παρ. 3, του άρθρου 23, του ν. 4014/11.

10. Σχετικά με αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό και την παραλία, που εξαιρούνται (άρθρο 23, παρ. 3δδ) τι γίνεται στις περιοχές, που δεν έχουν καθοριστεί οι γραμμές, δεδομένου οτι η διαδικασία που προβλέπεται στο ν. 2971/01 είναι χρονοβόρα και θα έχουν λήξει οι προθεσμίες του ν. 4014/11; Το ίδιο ερώτημα ισχύει για αυθαίρετες κατασκευές σε γήπεδο εκτός σχεδίου, το οποίο δεν έχει χαρακτηριστεί αν είναι δασικό ή όχι, καθώς και για μη οριοθετημένο ρέμα.
Στις περιπτώσεις που δεν έχει καθοριστεί η ζώνη παραλίας είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων με το ν. 4014/11 αρκεί να έχει διαπιστωθεί από το Μηχανικό ότι τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται εκτός αιγιαλού, δηλ. εκτός της έκτασης μεταξύ της θάλασσας και της γραμμής της μεγαλύτερης ανάβασης του χειμερίου κύματος όπως ορίζεται από το ν. 2971/01. Ο ιδιοκτήτης θα αποφασίσει εάν θα διακινδυνεύσει να χάσει το παράβολο και την αμοιβή μηχανικού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν έχει χαρακτηριστεί εάν είναι δασικό ή όχι ένα γήπεδο.


Συγκεντρωμένες όλες τις Ερωτο-Απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ καθώς και άλλες Συχνές Ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των K+M architects
 
Παράταση ενός μηνός στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων του Ν.4014/2011 μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2011 έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με σημερινή του ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη - όπως λέει - το αίτημα πολλών πολιτών.

Η σύντομη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών, παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2011».

Σημειώνεται πως η προθεσμία για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων (του Ν.3843/2010) λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2011, με το ΥΠΕΚΑ να ισχυρίζεται πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.
 
Μεγάλο θέμα, που αφορά τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα ανοίγει το ΙΚΑ με εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία σαφώς αναφέρει ότι ανεξάρτητα από το αν εκδοθεί -εκ των υστέρων- ή όχι οικοδομική άδεια για το αυθαίρετο, πρέπει να ακολουθείται η προβλεπόμενη από τον ΓΟΚ διαδικασία ενώπιον του ΙΚΑ (αναγγελία έργου, πίνακας, εισφορές κ.λπ.)

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιφυλάχθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, καθώς απαιτείται επισταμένη μελέτη της εγκυκλίου.

Το θέμα των εισφορών, που προκύπτουν από την ένταξη των αυθαιρέτων στη ρύθμιση, είχε τεθεί μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου του νόμου και είχε ξεπεραστεί με τη δέσμευση του υπουργείου μέρος των εσόδων, που θα εισέρρεαν στα δημόσια ταμεία να δοθούν στο ΙΚΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει λαμβάνειν 15% επί του παραβόλου νομιμοποίησης, ως ποσοστού - πλαφόν επί των ασφαλιστικών εισφορών για την όποια σχετική οικοδομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, στην εγκύκλιο, που δημοσιοποιήθηκε χθες, διευκρινίζεται ότι εφόσον καταβληθεί το «αρχικό παράβολο», παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας εντός προθεσμίας τριών ετών.

Επισημαίνει επιπλέον ότι, ακόμη και αν καταβληθεί το «ειδικό πρόστιμο» που προαναφέρεται και το οποίο περιορίζεται στο αρχικό παράβολο, θα πρέπει και από πλευράς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με βάση το συγκεκριμένο άρθρο του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Επομένως, πέραν των όποιων άλλων καταβολών, που ενδεχομένως απαιτούνται για τον σχηματισμό φακέλου για την πολεοδομία (εφορία κ.λπ.) και ανεξάρτητα αν θα εκδοθεί ή όχι οικοδομική άδεια μέσα στην τριετία, πρέπει να λαμβάνει γνώση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (αναγγελία του έργου, προσκόμιση πίνακα του άρθρου 38 του κανονισμού ασφάλισης συμπληρωμένο από τον επιβλέποντα το έργο μηχανικό).

Το υποκατάστημα του ΙΚΑ που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των καταβλητέων εισφορών, όταν λάβει γνώση, θα πρέπει να προβεί στις δέουσες ενέργειες και εφόσον δεν έχει ασφαλισθεί το απασχολούμενο προσωπικό κατά την εκτέλεση των εργασιών, θα προβεί σε έλεγχο, για την αναζήτηση στοιχείων αναφορικά με τον χρόνο κατασκευής κ.λπ. (έλεγχο για τυχόν παραγραφή του δικαιώματος για καταλογισμό εισφορών λόγω παρέλευσης δεκαετίας) και εν συνεχεία σε υπολογισμούς των καταβλητέων εισφορών βάσει των πινάκων του άρθρου 38 παρ. 1 του κανονισμού ασφάλισης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στην αναζήτηση αυτών.

Η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ (Αρ.Πρωτ.: Ε41/432 - 18/11/2011)

Πηγή: Εφημερίδα Κέρδος
 
Δημοσιεύτηκε σήμερα 18/11/2011 η 7η σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 4014/2011 για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αναλυτικά οι νέες 7 Ερωτο-Απαντήσεις (Μέρος Ζ) είναι οι ακόλουθες:

1. Σε διαμέρισμα κατασκευάζεται νέο WC, μετατοπίζεται η θέση της κουζίνας και δημιουργείται επιπλέον δωμάτιο (από αλλαγή διαρρύθμισης και όχι από κλείσιμο ημιϋπαίθριου χώρου) μέσα στο εγκεκριμένο εμβαδόν του διαμερίσματος, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια. Ποιες αυθαιρεσίες εντάσσονται στην Κατηγορία 13, του Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής;
Σύμφωνα με τροπολογία της παρ. 4, του άρθρου 23, του ν. 4014/11, που ψηφίστηκε στις 9/11/11 ορίζεται ότι «...επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι .... στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της ιδιοκτησίας....». Συνεπώς η έκδοση βεβαίωσης μηχανικού δεν εμποδίζεται από τις αυθαιρεσίες αυτές, καθ’ ότι δεν αποτελούν αντικείμενο αυτής. Πλην όμως παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να ρυθμίσει κάθε παράβαση, όπως αυτές ορίζονται από με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 49, παρ.4).


2. Για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων σε περιοχές εκτός σχεδίου που δηλώθηκαν (Α' και Β' φάση) με το ν. 1337/83, αλλά δεν πήραν, ως εκτός σχεδίου, οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση (Γ' φάση) δεν απαιτείται η ένταξη τους στο ν. 4014/2011. Πώς μπορούν να μεταβιβαστούν;
Για τη σύνταξη του συμβολαίου θα προσκομιστούν επικυρωμένο αντίγραφο της Β' φάσης του ν. 1337/83, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές στο ακίνητο εμπίπτουν στην περίπτωση δ, της παραγράφου 2, του άρθρου 23, του ν. 4014/11, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεστεί άλλη αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύμφωνα με τα σχέδια της δήλωσης του ν. 1337/83 και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3, του ιδίου ως άνω άρθρου.


3. Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε ακίνητο ή αυθαίρετη κατασκευή, που βρίσκεται στο μη δασικό τμήμα γηπέδου ή στο τμήμα γηπέδου εκτός ζώνης παραλίας μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4014/11;
Ναι, σύμφωνα με τροπολογία της παρ. 3α, του άρθρου 23, του ν. 4014/11, που ψηφίστηκε στις 9/11/11. (άρθρο 49, παρ. 2)


4. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις που βρίσκονται μέσα σε παραδοσιακό οικισμό μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του ν. 4014/11;
Μπορούν να υπαχθούν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 24, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, όπως συμπληρώθηκε μετά από σχετική τροπολογία, που ψηφίστηκε στις 9/11/11 (άρθρο 49, παρ. 3 και 11).


5. Όταν δεν υπάρχει τιμή ζώνης στη θέση του ακινήτου παίρνουμε την τιμή εκκίνησης ή τιμή αφετηρίας, που ισχύει στην περιοχή;
Όχι, για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου λαμβάνουμε μόνο την τιμή ζώνης, που έχει καθοριστεί, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 7, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, όπως ισχύει.  


6. Για αυθαίρετη κατασκευή που έχει υπαχθεί στο ν. 4014/11 και ειδικότερα στην παρ. 2, του άρθρου 26 σε περίπτωση που δεν θα εκδοθεί εμπρόθεσμα (εντός τριών ετών) η σχετική οικοδομική άδεια υπάρχουν συνέπειες;
Σύμφωνα με τροπολογία της παρ. 2, του άρθρου 26, του ν. 4014/11, που ψηφίστηκε στις 9/11/11 διευκρινίζεται ότι δεν συνυπολογίζεται στο χρονικό διάστημα των τριών (3) ετών ο χρόνος καθυστέρησης έκδοσης της οικοδομικής άδειας για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αιτούντος. Διαφορετικά επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 27, του ν. 4014/11 (άρθρο 51, παρ. 5).


7. Ακίνητο, του οποίου ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια όχι για ψευδή ή αναληθή στοιχεία και μπορεί να υπαχθεί στην παρ. 18, του άρθρου 24, του ν. 4014/11. Πώς θα γίνει η υπαγωγή στη ρύθμιση, μία αίτηση ανά αυτοτελή ιδιοκτησία; Στις αυτοτελείς ιδιοκτησίες προστίθενται οι επιφάνειες των παρακολουθημάτων (υπόγειων αποθηκών) με μειωτικό συντελεστή 0,5; Για τις κοινόχρηστες επιφάνειες, όπως είσοδο και κλιμακοστάσιο σε όλους τους ορόφους υποβάλλεται άλλη αίτηση από όλους τους συνιδιοκτήτες;
Υποβάλλεται μία αίτηση ανά λειτουργικά αυτοτελή και ανεξάρτητη ιδιοκτησία, δηλαδή μία αίτηση ανά διαμέρισμα με τα παρακολουθήματά του από το φερόμενο ιδιοκτήτη, το συνιδιοκτήτη ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο. Για τους κοινόχρηστος χώρους του κτιρίου υποβάλλεται μία κοινή αίτηση των συνιδιοκτητών. Δεδομένου ότι ο μειωτικός συντελεστής 0,5 για τους βοηθητικούς χώρους αφορά μόνο τον υπολογισμό του προστίμου, για τον υπολογισμό του παραβόλου λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιφάνειες (υπόγεια, σοφίτες, πατάρια) χωρίς μειωτικό συντελεστή.


Συγκεντρωμένες όλες τις Ερωτο-Απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ καθώς και άλλες Συχνές Ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των K+M architects
 
Με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων να  λήγει στις 30 Νοεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας, κάτι που εξάλλου αποτελεί αίτημα παραγόντων της αγοράς και φαίνεται να συμφωνεί και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός.

Ήδη το ΤΕΕ όπως και ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος έχουν ζητήσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας.

Μάλιστα λόγω της γενικής έλλειψης ρευστότητας παρατηρείται χλιαρό ενδιαφέρον, με τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ να είναι περιορισμένος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τις 14 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν μόλις 62.923 αιτήσεις από τις οποίες οι 41.875 είναι προκαταρκτικές άλλα όχι δεσμευτικές δηλώσεις.

Οι 13.867 βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υποβολής: οι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει τα παράβολα και θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί περίπου 19,5 εκατ. ευρώ από την διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ενώ 2.993 αιτήσεις έχουν πλήρως εξοφληθεί.

Όπως όλα δείχνουν η ρύθμιση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων αναμένεται να βρεθεί εκτός αρχικού στόχου.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί με τροπολογία-εξπρές του ΥΠΕΚΑ να επιτρέπεται η «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ωστόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στον Υμηττό δεν μπορούν να λάβουν άφεση αμαρτιών.

Τα αυθαίρετα των οικισμών δηλαδή πέριξ του Υμηττού δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επειδή οι εκεί όροι δόμησης καθορίζονται από το διάταγμα της ζώνης προστασίας του Υμηττού.

Έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες ιδίως στην Ανατολική Αττική (π.χ. στο Χέρωμα Βάρης) δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, ωστόσο τα ακίνητα είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ έχουν «δηλωθεί» και στην Εφορία.

Παράγοντες της αγοράς (με προφανή συμφέροντα στη συγκεκριμένη περιοχή) μιλούν για σφάλμα ολκής του υπουργείου Περιβάλλοντος που εξαίρεσε τις χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες, την στιγμή που με τροπολογία που το υπουργείο Περιβάλλοντος «ενεργοποίησε» λίγες μόλις ώρες πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, τα παράνομα κτίσματα στους παραδοσιακούς οικισμούς λαμβάνουν άφεση αμαρτιών.
 
Δημοσιεύτηκε σήμερα 15/11/2011 η 6η σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 4014/2011 για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν και της ψήφισης σχετικών τροπολογιών στις 9 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά οι νέες 9 Ερωτο-Απαντήσεις (Μέρος ΣΤ) είναι οι ακόλουθες:

1) Στο ακίνητό μου στο οποίο δεν υπάρχει καμία άλλη υπέρβαση πέραν της υπέρβασης ύψους, πώς υπολογίζεται το πρόστιμο;
Μετά από σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στις 9/11/11 διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους νομίμως υφισταμένων κτιρίων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση δόμησης, το πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής της υπέρβασης δόμησης (3α,β,γ,δ), αλλά ο συντελεστής 0,20 για υπερβάσεις αυτών έως 20% του επιτρεπομένου ύψους και ο συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του επιτρεπομένου ύψους.

2) Για ημιϋπαίθριο χώρο, που δημιουργήθηκε καθ' υπέρβαση της άδειας και ο οποίος παραμένει ανοιχτός και δεν παραβιάζει κανένα από τα πολεοδομικά μεγέθη (κάλυψη, απόσταση από όρια, επιτρεπόμενο ποσοστό ημιϋπαιθρίων) πώς υπολογίζεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο;
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό και υπάγεται στην Κατηγορία 13, του Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής.

3) Αυθαίρετη κατασκευή σε εκτός σχεδίου περιοχή, που μετά την υπαγωγή της στο ν. 4014/11 και την περαίωση της διαδικασίας η περιοχή εντάσσεται στο σχέδιο, κατά την έκδοση άδειας νομιμοποίησης θα επιβληθούν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις;
Θα εφαρμοστούν τα αναφερόμενα στην παρ. 16, του άρθρου 24, του ν. 4014/11.

4) Διαμένω μόνιμα σε κατοικία (κύρια) 64 τ.μ εκτός σχεδίου. Επίσης στην κατοχή μου υπάρχει και μια οικία στην Αθήνα 92 τ.μ, όπου διαμένουν τα παιδιά μου, που σπουδάζουν εκεί και που είναι προστατευόμενα μέλη. Η κατοικία που διαμένω τώρα (64 τ.μ.) θεωρείται κύρια και μοναδική και τι δικαιολογητικά υποβάλω;
Η κατοικία είναι μεν κύρια, αλλά δεν είναι και η μοναδική, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο μειωτικός συντελεστής 0,4 (του πεδίου 3α).

5) Για όσες αυθαίρετες κατασκευές μπορεί να βγει οικοδομική άδεια με βάση την παρ. 2 του άρθρου 26, μπορεί να γίνει μεταβίβαση μετά την πληρωμή του παραβόλου ή πρέπει να προηγηθεί η έκδοση της οικοδομικής άδειας και μετά;
Για να γίνει μεταβίβαση πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

6) Σε κτίρια με οικοδομική άδεια απαιτείται τοπογραφικό εξαρτημένο από Ε.Γ.Σ.Α. στη β’ φάση;
Όχι, τοπογραφικό εξαρτημένο από Ε.Γ.Σ.Α. υποβάλλεται στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική άδεια ή αυτή δεν είναι δυνατόν να ανευρεθεί, καθώς και σε κάθε περίπτωση κτίσματος ή κατασκευής στις εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς χωρίς σχέδιο.

7) Όταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια κατά τον υπολογισμό του προστίμου, εκτός από την επιφάνεια των κλειστών χώρων υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό και οι ανοιχτοί ημιϋπαίθριοι χώροι, οι εξώστες, η περιτοίχιση, ο βόθρος, πλακοστρώσεις κ.λ.π;
Το πρόστιμο υπολογίζεται στην επιφάνεια των κλειστών χώρων με αυξητικό συντελεστή 2. Οι ημιϋπαίθριοι χώροι υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό και οι υπόλοιπες κατασκευές δεν θεωρούνται αυθαίρετες, εφ’ όσον δεν παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις, ενώ τα καθ’ υπέρβαση αυτών τμήματα υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό (Κατηγορία 13 του «φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής..).

8) Ποιες αυθαιρεσίες υπάγονται στη ρύθμιση του ν. 4014/11. Αυτές που αντιβαίνουν σε ολόκληρο το ΓΟΚ και ολόκληρο τον Κτιριοδομικό Κανονισμό;
Παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να ρυθμίσει κάθε παράβαση και κάθε αυθαίρετη κατασκευή, όπως αυτές ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

9) Τι προσκομίζεται στο συμβολαιογράφο για τη μεταβίβαση ακινήτου στο οποίο υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, που έχει υπαχθεί στο άρθρο 26, παρ. 2;
Πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας νομιμοποίησης από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και προσκομίζεται επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού.


Συγκεντρωμένες όλες τις Ερωτο-Απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ καθώς και άλλες Συχνές Ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των K+M architects
 
Πενιχρά είναι τα αποτελέσματα της διαδικασίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και πλέον όλα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων που λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Μέχρι και χτες, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας και δυόμισι εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία, είχαν υποβληθεί μόλις 54.768 αιτήσεις και συγκεντρώθηκαν 16.628.292 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε πάνω από 1 εκατομμύριο, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος ανέμεναν τουλάχιστον 600-700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου απο τη σταδιακή αποπληρωμή των προστίμων.

Αναλυτικότερα, έως χτες βρισκόταν σε επεξεργασία 37.207 αιτήσεις, σε κατάσταση αρχικής υποβολής 11.635 αιτήσεις. Επιπλέον, 3.545 αιτήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε προσωρινή υπαγωγή και 2.381 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Ακριβά ακίνητα
Έχουν εισπραχθεί ακόμη 9.232.500 ευρώ από πληρωμή παραβόλων και 7.395.792,36 ευρώ από πληρωμή προστίμων. Από μια πρώτη ανάλυση προκύπτει ότι η πλειονότητα των αιτήσεων αφορά επαγγελματικά αυθαίρετα και «ακριβά» ακίνητα, ενώ οι ιδιοκτήτες των «λαϊκών» αυθαιρέτων εμφανίζονται διστακτικοί λόγω οικονομικής κρίσης, άλλα και των πολλών φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στο υπουργείο Υποδομών σχεδιάζουν ήδη παράταση της προθεσμίας ωστόσο δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση, επιχειρώντας να «πιέσει» τους αυθαιρετούχους να υποβάλουν αίτηση και να πληρώσουν το πρόστιμο, θυμίζοντας ότι όποιος δεν προχωρήσει σε τακτοποίηση του ακινήτου του δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει, καθώς πλέον για κάθε δικαιοπραξία απαιτείται βεβαίωση μηχανικού.

Ευελπιστούν ακόμη ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά προκειμένου να υποβάλουν αίτηση οι πολίτες, η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των προστίμων από 30 στους 36 μήνες. Στο υπουργείο πάντως αναμένουν και μια σχετική αύξηση των εσόδων από την υπαγωγή στη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και των παραδοσιακών οικισμών και των χαρακτηρισμένων τμημάτων πόλεων. Την παράταση πάντως ζητά επίσημα και το ΤΕΕ το οποίο έχει αναλάβει να «τρέξει» την όλη διαδικασία.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία
 
Ακόμα και αυθαίρετα μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς ή παραδοσιακά τμήματα πόλεων θα μπορέσουν να τακτοποιηθούν, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις, όσο και αν αυτό προκαλεί δίκαιες και απολύτως λογικές αντιδράσεις!

Ο νέος νόμος για τις άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών, που ψηφίστηκε στις 9 Νοεμβρίου, τροποποιεί τον πρόσφατο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων (Nόμος 4014/2011) που απαγόρευε την τακτοποίηση μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς. Η αλλαγή αυτή, εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, κατέστη αναγκαία ύστερα από εισηγήσεις νομικών που επισήμαναν πως πλέον δεν θα μπορούσαν να γίνουν δικαιοπραξίες -μεταβίβαση ή πώληση- ακινήτου με αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις.

Για να προχωρήσει η τακτοποίηση αυθαιρέτου μέσα σε παραδοσιακό οικισμό θα απαιτηθεί η έγκριση ειδικής αρχιτεκτονικής επιτροπής, η οποία θα κρίνει αν το συγκεκριμένο κτίσμα εντάσσεται μορφολογικά στην αρχιτεκτονική του οικισμού. Οι επιτροπές αυτές θα συσταθούν άμεσα σε κάθε πολεοδομική υπηρεσία.

Εργασίες προσαρμογής
Στις αυθαίρετες κατασκευές που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, η ειδική αρχιτεκτονική επιτροπή μπορεί να επιβάλλει εργασίες προσαρμογής στην αρχιτεκτονική μορφολογία του παραδοσιακού οικισμού. Στην περίπτωση αυτή, οι εργασίες εκτελούνται μετά την κοινοποίηση της απόφασης του οργάνου. Η προθεσμία για την εξόφληση του ειδικού προστίμου της τακτοποίησης ξεκινά από τη στιγμή που κοινοποιείται από την επιτροπή η θετική απόφαση για την ένταξη του αυθαιρέτου στη ρύθμιση. Ή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών προσαρμογής που επιβλήθηκαν.

Αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την κήρυξη του οικισμού (ή του τμήματος πόλης) ως παραδοσιακού δεν εντάσσονται στη ρύθμιση τακτοποίησης.

    K+M architects
    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

    Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

    Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

    Ακολουθήστε μας στο twitter
    @kmarchitects

    Αρχείο Νέων

    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009