Νέα -  Τακτοποίηση Αυθαιρέτων και Ημιυπαιθρίων
 
Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010, στη Βουλή, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων παρατείνεται μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2011 και αφορά τόσο στην αυτοπρόσωπη απευθείας υποβολή όσο και στην υποβολή τους με συστημένη επιστολή.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας - προσθήκης που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου "Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης"

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011 η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010 στις πολεοδομικές υπηρεσίες για την υπαγωγή ακινήτων στις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ του ίδιου ως άνω νόμου.

Η ανωτέρω παράταση αφορά τόσο στην προθεσμία αυτοπρόσωπης απευθείας υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών στις πολεοδομικές υπηρεσίες όσο και στην προθεσμία υποβολής τους με συστημένη επιστολή.

Η προτεινόμενη παράταση κρίνεται αναγκαία για την αποφόρτιση του έργου των πολεοδομικών υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούν την υπαγωγή των ακινήτων τους στις ανωτέρω διατάξεις του Ν. 3843/2010.

Άρθρο
Οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010 (ΦΕΚ Α΄ 62) στις πολεοδομικές υπηρεσίες για την υπαγωγή ακινήτων στις διατάξεις των διατηρούμενων χώρων του ίδιου ως νόμου παρατείνονται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011.

Πηγή: Euro2day
 
Είναι στον αέρα οι 6.790 ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων και άλλων παράνομων χώρων, που τους «τακτοποίησαν» με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά; Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν υποχρεώνει όσους υπήχθησαν στην παλαιά ρύθμιση να επανέλθουν στις πολεοδομίες με βάση τη νέα, ωστόσο εκτιμά ότι η παλαιά ρύθμιση δεν τους προσφέρει ασφάλεια έναντι του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου στην περίπτωση μιας δικαστικής διαμάχης.

Στους λίγους μήνες που διήρκεσε η ισχύς της ρύθμισης Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους (ν. 3775/09), στις πολεοδομίες δηλώθηκαν 4.568 ημιυπαίθριοι και 2.222 άλλοι παράνομοι χώροι, αποδίδοντας συνολικά στο κράτος για την «τακτοποίηση» έσοδα 32.174.108 ευρώ. Την «τακτοποίηση» αντικατέστησε ο νόμος Μπιρμπίλη για τη «ρύθμιση» των ημιυπαίθριων (ν. 3843/10). Η βασική διαφορά των δύο ρυθμίσεων ήταν ότι η πρώτη προέβλεπε την είσπραξη ενός προστίμου για την έμμεση νομιμοποίηση του χώρου, ενώ η δεύτερη εισέπραττε πρόστιμο με αντάλλαγμα μια 40ετή εξαίρεση από την κατεδάφιση, με τα έσοδα να επιστρέφουν στην ίδια περιοχή από όπου εισπράχθηκαν για περιβαλλοντικά έργα.

Η ρύθμιση Μπιρμπίλη προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν χώρους με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά «θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία» και συνεπώς δεν υποχρεούνται να επανέλθουν. Είναι ωστόσο εξασφαλισμένος ο ιδιοκτήτης του «τακτοποιημένου» χώρου; «Βεβαιότατα αξίζει τον κόπο να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ιδίως αφού η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ μικρή, στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο η αμοιβή του μηχανικού», απαντά στο ερώτημα της «Κ» η γ. γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Μαρία Καλτσά. «Θεωρώ μαθηματικά βέβαιο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η ρύθμιση Σουφλιά θα βρεθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα ακυρωθεί».

Αυτά για τις πολεοδομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Οσον αφορά τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της χωροταξίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε χθες και επισήμως το ρεπορτάζ της «Κ» (13 Νοεμβρίου) περί της πρόθεσής του να αλλάξει πορεία στο θέμα των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων στην Αττική. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) με θέμα «Βιομηχανία, Καινοτομία και Πόλη. Η σχέση της με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020», η πολιτεία επανέλαβε την πρόθεσή της να συζητήσει την υπό όρους επαναχρησιμοποίηση των παλαιών βιομηχανικών περιοχών. «Σήμερα, η συρρίκνωση ή/και εκδίωξη παραγωγικών δραστηριοτήτων από την Αττική είναι μια ξεπερασμένη πολιτική», ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης. Οπως ανέφερε η πολιτική του υπουργείου θα κινηθεί σε δύο άξονες: στην εξυγίανση και πολεοδόμηση των υφιστάμενων υποδοχέων βιομηχανίας και στην ενίσχυση της καινοτομίας, με την εισαγωγή της σε παλαιές βιομηχανικές περιοχές μέσα στην πόλη. Για «επανάχρηση του λανθάνοντος βιομηχανικού κτιριακού εξοπλισμού, με πρώτη προτεραιότητα εκείνου που χωροθετείται σε στρατηγικές περιοχές, όπως ο Ελαιώνας» μίλησε και ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, κ. Γ. Πολύζος.

Πηγή: Καθημερινή


 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με νέα της απόφαση έκρινε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων στους παραδοσιακούς οικισμούς και ζητά άμεση κατεδάφιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», πέρυσι το ΣτΕ είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων εντός και εκτός σχεδίου πόλεων και έκρινε μάλιστα ότι πρέπει να κατεδαφίζονται άμεσα.

Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού της αξίας και της προσωπικότητας του πολίτη.

Η απόφαση δεν αφορούσε ευθέως το «νόμο Σουφλιά», αλλά ένα αυθαίρετο ξενοδοχείο στην Εκάλη.

Η τελευταία υπόθεση που εξέτασε το Συμβούλιο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στην Ερμούπολη Σύρου.

Συγκεκριμένα, έκρινε αντισυνταγματική την νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ή εντός παραδοσιακού οικισμού, που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983 που άρχισε η ισχύς του «νόμου Τρίτση» (Ν.1337/1983), τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι η  νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και την νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Επίσης,παραβιάζεται επιπρόσθετα η «συνταγματική επιταγή για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού πολεοδομικού τους ιστού».

Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την από 13.9.2004 απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων που εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση τριώροφη οικοδομή στην Ερμούπολη της Σύρου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3044/2002, όπως επίσης ακυρώθηκε και η από 22.9.2004 απόφαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με την οποία επετράπη η ηλεκτροδότηση της εν λόγω οικοδομής.
 
Παράταση μέχρι τις 28/12/2010 για την ταχυδρομική υποβολή των δικαιολογητικών για την ταυτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων δίνει η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την οδική ασφάλεια, και το οποίο ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία, αυξάνονται επίσης οι δόσεις καθώς και η διάρκεια αποπληρωμής του ειδικού προστίμου.

Ειδικότερα, για τα ακίνητα κατοικίας το ειδικό πρόστιμο θα καταβάλλεται σε δέκα δόσεις αντί έξι όπως ίσχυε αρχικά, ενώ η συνολική διάρκεια αποπληρωμής του αυξάνεται από 18 σε 30 μήνες.

Για τα ακίνητα άλλης χρήσης πλην της κατοικίας, οι δόσεις του ειδικού προστίμου αυξάνονται από έξι σε οκτώ και η διάρκεια της συνολικής αποπληρωμής τους αυξάνεται από 24 σε 32 μήνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν θα οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι.

Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, για το φόρο ακίνητης περιουσίας και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι χώροι όπως και πριν την ταυτοποίηση τους ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

«Ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο ένα νεφελώδες τοπίο που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες γύρω από τις πιθανές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επέφερε η ρύθμιση», επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι σεβόμαστε και εφαρμόζουμε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, «τα ποσοστικά στοιχεία που υπάρχουν σε συνεργασία με το ΤΕΕ δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στη σχετική ρύθμιση και ότι η εβδομαδιαία αύξηση υποβολής αιτήσεων στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας παρουσιάζει μεγάλη αύξηση που ξεπερνάει το 15%-20%».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, όπως ανέφερε, είχαν κατατεθεί περίπου 75.000 αιτήσεις ενώ στα τέλη Νοεμβρίου έφθασαν στις 238.000 με μέσο όρο που πλησιάζει τις 4.500.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009