Ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2012 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011), λαμβάνοντας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες ως 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών, παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011) μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2012.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.

Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σκοπεύουν να παρατείνουν την προθεσμία του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών για ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2012».

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΥΠΕΚΑ
 
Όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, την παράταση στην προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων του Ν.4014/2011 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε τροποποίηση του υπάρχοντος προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης.

«Θα έχουμε νεώτερα, ίσως και αύριο, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σηφουνάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν ανακοίνωσε τίποτα σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης ρίχνοντας το μπαλάκι στον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αν και έχει διαρρεύσει εδώ και λίγες μέρες πως το Υπουργείο φαίνεται να καταλήγει στο να δοθεί δίμηνη παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, τελεσίγραφο έστειλε ο κ. Σηφουνάκης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο έχει εξαγγείλει ότι από την Πέμπτη διακόπτει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων, μέχρι την κατάθεση στη Βουλή τροποποιήσεων των διατάξεων του νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, έχει γίνει ένα μνημονιακό συμβόλαιο με το ΤΕΕ σχετικά με τα αυθαίρετα και «είμαι βέβαιος ότι θα το τηρήσει». Άλλωστε, όπως προειδοποίησε, υπάρχουν και ρήτρες.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Σηφουνάκη και του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Χρίστου Σπίρτζη προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ωστόσο οι απόψεις για το αποτέλεσμα των συζητήσεων διίστανται. Από το ΥΠΕΚΑ μετέδιδαν ένα κλίμα συναίνεσης λέγοντας ότι μπορούν να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις, ώστε να αποτραπεί πιθανότητα εμπλοκής στο σύστημα των δηλώσεων, από την πλευρά όμως του Επιμελητηρίου ζητούν να υπάρξει έως την Πέμπτη κατάθεση διορθωτικών τροπολογιών στη βουλή για να πάρουν πίσω τις κινητοποιήσεις.
 
Λιγότερα από 88 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα (87.703.685€) από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ συνολικά οι εισπράξεις αποτιμώνται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 339.489 αυθαίρετα. Αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας στη χώρα υπάρχουν 3.993.000 νοικοκυριά, σε δηλώσεις αυθαιρέτων έχει προχωρήσει το 8,5% των ελληνικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, 694.366.616 ευρώ αναμένεται να καταβληθούν για ρυθμίσεις 67.521 αυθαιρέτων, οι οποίες βρίσκονται σε επεξεργασία.

Οι οφειλές από δηλώσεις που βρίσκονται σε αρχική υποβολή (δηλ. έχει εκδοθεί ή και πληρωθεί παράβολο) ανέρχονται σε 278.980.224 ευρώ και αφορούν 41.678 αυθαίρετα. Από αυτές έχουν, μέχρι στιγμής, εισπραχθεί 21.713.000 ευρώ από παράβολα.

Από τις δηλώσεις σε προσωρινή υπαγωγή (δηλ. έχει εκδοθεί ή και εισπραχθεί η πρώτη δόση) αναμένονται συνολικά 105.249.162 ευρώ και αφορούν 22.590 κτίσματα. Μέχρι στιγμής, έχουν εισπραχθεί 44.208.887 για πρώτη δόση.

Τέλος, 21.781.799 ευρώ έχουν εισπραχθεί για 7.700 αυθαίρετα κτίσματα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στατιστικά στοιχεία αυθαιρέτων 20/12/2011
 
Σκληραίνουν και κλιμακώνουν τη στάση τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί απέναντι στην κυβέρνηση η οποία αρνείται να ανακληθούν αποφάσεις για απαράδεκτες αυξήσεις των εισφορών, να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αποθεματικών του Ταμείου τους, να αποσυρθούν προτάσεις για κατάργηση των νόμιμων αμοιβών, αλλά και μια σειρά άλλες που αποβλέπουν στην ισοπέδωση του επαγγέλματός τους.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ με συμμετοχή φορέων των μηχανικών , αποφασίστηκαν νέες κινητοποιήσεις, με έναρξη από αύριο (Δευτέρα) και συγκεκριμένα:

1. Από την Δευτέρα 19/12, στις 11:00 θα γίνει κατάληψη διαρκείας Τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να αποτραπεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων των νέων αυξημένων εισφορών στα μέλη του Ταμείου.

2. Από την Πέμπτη 22/12, διακόπτεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αυθαιρέτων, μέχρι την κατάθεση τροποποιήσεων των ισοπεδωτικών διατάξεων του Νόμου 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις»

3. Από την Πέμπτη 22/12, διακόπτεται η λειτουργία και του ηλεκτρονικού συστήματος αμοιβών του ΤΕΕ, μέχρι τη δέσμευση της κυβέρνησης για απόσυρση των αλλαγών του Νόμου 3919/2011

4. Άμεσα, το ΤΕΕ θα προχωρήσει σε ελέγχους πολεοδομικών παραβάσεων σε δημόσια κτήρια και κτήρια κλειστών αγορών (supermarket, τράπεζες κλπ.).

5. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς Φορείς των Μηχανικών, αποφασίστηκε οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου να απέχουν από επιτροπές διαγωνισμών και Συμβούλια.

6. Σε συντονισμό με την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, τους Συλλόγους των Μηχανικών, τους Συλλόγους Εργοληπτών και Μελετητών και τους εργασιακούς Συλλόγους των Μηχανικών θα συνεχιστούν και επαυξηθούν οι κινητοποιήσεις ανά τη χώρα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους Μηχανικών και ενημέρωση επί των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούνται από την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης, διοργάνωση ανοιχτών συνεδριάσεων των Αντιπροσωπειών στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, παρουσία μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών Αρχηγών, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και, τέλος, Πανελλαδική Παντεχνική Συγκέντρωση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΤΕΕ, οι αποφάσεις αυτές υπαγορεύονται από τη στάση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο εμμένει σε μια ανάλγητη πολιτική, αναιτιολόγητη και ισοπεδωτική, η οποία εκφράστηκε ευθέως κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων των διπλωματούχων μηχανικών με τον υπουργό κ. Κουτρουμάνη στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, την πιο μαζική τις τελευταίες δεκαετίες, την περασμένη Τετάρτη.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η υποχρεωτική κατάταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, γίνεται «για το καλό» των μηχανικών, επειδή με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται μεγαλύτερη σύνταξη στους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993, και, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις αυτές θα χρεωθούν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011.

Η παραμικρή απάντηση δεν δόθηκε στα επιχειρήματα των εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου ότι αυτά τα απαράδεκτα μέτρα αποφασίζονται σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που βιώνει όλη η χώρα και οι μηχανικοί ιδιαίτερα, αλλά και αντίθετα στις αναλογιστικές μελέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου των μηχανικών για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτρουμάνης, αποκάλυψε την πολιτική διάθεση της κυβέρνησης να καλυφθούν οι απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων, σε βάθος 15ετίας, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει. Στο αίτημα να εξαιρεθούν τα ομόλογα των Ταμείων από το κούρεμα απάντησε αρνητικά, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή τόσο στην ανεξέλεγκτη διαχείριση της Τράπεζα της Ελλάδος και τη μετατροπή των αποθεματικών σε ομόλογα με δική της, αποκλειστικά, απόφαση και ευθύνη, ούτε στην πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για την ανυπαρξία εγγύησης των συντάξεων του ΕΤΑΑ από το 2015 και μετά.

Καμιά αναφορά δεν έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τόσο στην απαράδεκτη και κοινωνικά επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τεχνικός κόσμος, όσο και στα μέτρα ανακούφισή τους τα οποία τεκμηριωμένα έχει καταθέσει το ΤΕΕ το τελευταίο διάστημα.

Δεν δεσμεύτηκε ούτε για την ίδρυση Ταμείου Πρόνοιας Μηχανικών, το οποίο έχει προταθεί από το ΤΕΕ, αλλά ούτε για τα 10 €/μήνα υπέρ ΟΑΕΔ, από τα επιδόματα του οποίου έχουν εξαιρεθεί οι μηχανικοί.

Κατόπιν όλων αυτών “δηλώσαμε στον κ. Κουτρουμάνη την αντίθεσή μας και την απόφασή μας να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με στόχο να μην αυξηθούν οι εισφορές και να διασφαλιστούν τα αποθεματικά του Ταμείου” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

“Η στοχοποίηση των Διπλωματούχων Μηχανικών, και γενικότερα των επιστημόνων, τις τελευταίες δεκαετίες παίρνει σήμερα χαρακτηριστικά αναμέτρησης για την επιβίωση μας και την αξιοπρέπειά μας” προσθέτει και τονίζει ότι στον αγώνα αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι μηχανικοί, καθώς η επίθεση που δέχεται ο τεχνικός κόσμος είναι γενικευμένη, με την αντίδραση να επικεντρώνεται:

1. Στην αποτροπή των αδικαιολόγητων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, σε μια εποχή ανεργίας, απολύσεων και ύφεσης.

2. Στην αβεβαιότητα της τύχης των αποθεματικών του Ταμείου μας.

3. Στις αδικαιολόγητες αλλαγές στον Νόμο 3919/2011, στην επιχειρούμενη κατάργηση των νόμιμων αμοιβών, στην εργασιακή ζούγκλα με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και στη μεθοδευμένη κατάργηση των επιστημονικών Φορέων των Ταμείων μας.

4. Στην επιχειρούμενη ισοπέδωση των Διπλωματούχων Μηχανικών και των επιστημόνων, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αλλά και την εικονική ισοτίμηση ΑΕΙ – ΤΕΙ.

5. Στην ισοπέδωση των Διπλωματούχων Μηχανικών με το βαθμολόγιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει καν τα πέντε χρόνια σπουδών και το μισθολόγιο πείνας.

6. Στην προχειρότητα των νομοθετημάτων που προβλέπουν την οριζόντια διάλυση της δημόσιας διοίκησης, την εργασιακή εφεδρεία, την υποστελέχωση, την ανυπαρξία αναπτυξιακού σχεδίου.

7. Στη διαχειριστική ανικανότητα και στη σκοπιμότητα, επί της ουσίας, να μην υλοποηθεί το ΕΣΠΑ, στο μηδενισμό του Τεχνικού Αντικειμένου, στην έλλειψη προγραμματισμού νέων δημόσιων έργων, στην έλλειψη κινήτρων για την αναθέρμανση των ιδιωτικών έργων και στη συνεχή μείωση του ΠΔΕ.

8. Στη συνεχιζόμενη χρόνια καθυστέρηση πληρωμών μελετητών και εργοληπτών.

“Ο αγώνας δεν είναι διόλου εύκολος, καθώς όλοι οι μηχανικοί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, “παρόλα αυτά οι κινητοποιήσεις είναι επιβεβλημένες και ο μόνος τρόπος να αποτραπούν τα χειρότερα” καταλήγει.
 
Το τσουχτερό πρόστιμο αποτελεί το βασικό «φρένο» στη μειωμένη -τουλάχιστον έως τώρα- υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης από ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες και από αυτές που είχαν θεσπιστεί για τους ημιυπαίθριους, για τους οποίους η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αναφέρουν μάλιστα ότι με ένα ποσό της τάξης των 5-10 χιλιάδων ευρώ ο μέσος ιδιοκτήτης προσδίδει τεράστια αγοραστική αξία στο ακίνητό του και επιπλέον μπορεί να το μεταβιβάσει νόμιμα στα παιδιά του.

Είναι γνωστό ότι οι Ελληνες είναι οπαδοί της τελευταίας στιγμής και επιπλέον ποντάρουν σε νέα παράταση, μετά την πρώτη που δόθηκε και τυπικά λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Είναι εξίσου δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών τα φέρνει όλο και πιο δύσκολα πέρα με τις βασικές υποχρεώσεις και δεν είναι εφικτό να εξασφαλίσουν το οφειλόμενο ποσό, παρά το γεγονός ότι οι δόσεις έχουν φτάσει πλέον τις 36 από 28 που προέβλεπε ο νόμος 4014/2011. Οι δυσκολίες γίνονται πιο εμφανείς από τα πρώτα στοιχεία των δηλώσεων που δείχνουν ότι κτίσματα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα, τα οποία επιβαρύνονται με τα μεγαλύτερα πρόστιμα, δηλώνονται κυρίως από χαμηλά εισοδήματα, ενώ στις πολεοδομικές παραβάσεις πλειοψηφούν μεσαία και υψηλά «πορτοφόλια». Δεν πρέπει πάντως να παραβλέπεται και η πολυπλοκότητα των πολεοδομικών παραβάσεων, που στην πράξη λειτουργεί ως τροχοπέδη, γεγονός που αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες εξηγήσεις που αναγκάζεται να δίνει το υπουργείο με βάση απορίες μηχανικών, που έχουν την ευθύνη για τη σύνταξη και ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. «Κάθε παράβαση είναι και μια χωριστή περίπτωση», μας είπε χαρακτηριστικά έμπειρος περί τα πολεοδομικά μηχανικός.

Το νέο στοιχείο της επιχείρησης τακτοποίησης είναι η παράκαμψη των πολεοδομιών, που σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ημιυπαίθριοι) προκαλούν ταλαιπωρία σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς. Οι δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, με βάση ένα σύστημα που λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Κάθε δήλωση αποκτά έναν κωδικό, ο οποίος θα αποτελεί ένα είδος ΑΦΜ που θα συνοδεύει εφ' όρου ζωής το ακίνητο.

Για τη διευκόλυνση πάντως των ενδιαφερομένων, η «Ε» συγκέντρωσε και κωδικοποίησε τα βασικά ερωτήματα γενικού ενδιαφέροντος, που παρουσιάζονται στη συνέχεια:

Πόσα θα πληρώσω;

Το ποιο σημαντικό θέμα είναι το οικονομικό. Θέλω να ξέρω πόσα θα πληρώσω πριν πάρω την τελική απόφαση.

«Η πρώτη και άμεση επιβάρυνση είναι το παράβολο, που πρέπει να πληρωθεί πριν από την υποβολή της πρώτης δήλωσης. Το ύψος του είναι 500 ευρώ για αυθαίρετα με επιφάνεια έως 50 τετραγωνικών που αυξάνουν στα 100 τετραγωνικά αν το ακίνητο είναι κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη. Για επιφάνειες από 50-100 τετραγωνικά το παράβολο είναι 1.000 ευρώ και για μεγαλύτερες επιφάνειες κλιμακώνεται έως 6.000 ευρώ. Το ποσό συμψηφίζεται με το πρόστιμο.

Το βασικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης πολλαπλασιαζόμενα με το 0,15. Το τελικό όμως πρόστιμο διαμορφώνεται με βάση αυξητικούς ή μειωτικούς συντελεστές που εξαρτώνται από τη θέση του ακινήτου (εντός ή εκτός σχεδίου), από την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας, από τα παράνομα τετραγωνικά κ.λπ. Αφαιρείται προηγουμένως το ποσό που έχει καταβληθεί για το παράβολο, το οποίο έχει δοθεί με την υποβολή της δήλωσης τακτοποίησης.

Τόσο το παράβολο όσο και τα πρόστιμα πληρώνονται στις συμβεβλημένες τράπεζες, στο ταμείο ή μέσω web-banking».

Καταβολή προστίμου

Ποια είναι η διαδικασία καταβολής του προστίμου;

«Η πρώτη δόση καταβάλλεται ώς τις 22 Δεκεμβρίου 2011. Από εκεί και πέρα ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την οφειλή εφάπαξ και να έχει έκπτωση 20% ή σε δόσεις που εξαρτώνται από τη χρήση του ακινήτου. Ο αριθμός των δόσεων που προέβλεπε ο νόμος 4014/2011 αυξήθηκε με τροπολογία στο νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Η εξόφληση μπορεί να γίνει πλέον σε 36 μήνες για όλες τις χρήσεις μιας οικοδομής (κατοικία, βιομηχανία, επαγγελματική στέγη κ.λπ.) και το ποσό καταβάλλεται είτε σε μηνιαίες είτε σε τριμηνιαίες δόσεις. Προσοχή όμως. Προβλέπεται προσαύξηση 1% το μήνα για καθυστερημένη καταβολή, ενώ αν το οφειλόμενο πρόστιμο μετά την αφαίρεση του παράβολου είναι έως 400 ευρώ, ο ιδιοκτήτης το καταβάλλει ολόκληρο, χωρίς έκπτωση και ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2011».

Αμοιβή μηχανικού

Ποια είναι η αμοιβή του μηχανικού που αναλαμβάνει την εκπόνηση φακέλου;

«Η βασική αρχή είναι ότι διαμορφώνεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και το μηχανικό. Καλό θα είναι ο ιδιοκτήτης να κάνει μια έρευνα αγοράς. Στην πραγματικότητα όμως διαμορφώνεται ανάλογα με την επιφάνεια του αυθαιρέτου αλλά και με τις μελέτες που πρέπει να γίνουν (τοπογραφικό, έλεγχος στατικής επάρκειας, κ.λπ.) και κοστίζει ακριβότερα σε περίπτωση που ένα μέρος του κτιρίου έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια αλλά έχει χαθεί και πρέπει να γίνει ανασύσταση φακέλου. Η αμοιβή του μηχανικού υπόκειται στην έγκριση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και επιβαρύνεται με φόρο και κρατήσεις».

Πρόστιμο και τιμή ζώνης

Καθοριστικός παράγοντας στον υπολογισμό του προστίμου είναι η τιμή ζώνης. Τι γίνεται σε εκτός σχεδίου περιοχές που δεν έχει καθοριστεί;

«Οι τιμές ζώνης κάθε περιοχής καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και είναι αναρτημένες στο Διαδίκτυο. Ωστόσο δεν καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα και έτσι το υπουργείο Περιβάλλοντος χρειάστηκε να κάνει διόρθωση στο νόμο 4041/2011. Με τη νέα διάταξη, στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στα νησιά Κρήτη και Εύβοια, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα και εφόσον δεν υπαρβαίνει τα 2.200 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά, αλλά χωρίς πλαφόν».

Μήπως να περιμένω;

Και στο παρελθόν είχαν θεσμοθετηθεί μέτρα τακτοποίησης και μάλιστα κάθε φορά οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι θα μπει «οριστικό τέρμα» στην αυθαίρετη δόμηση. Μήπως να περιμένω την επόμενη «τελευταία ευκαιρία»;

«Χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει μια επόμενη τακτοποίηση σε μερικά χρόνια, είναι σαφές ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου με αυθαιρεσίες πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που δεν θα το δηλώσει θα είναι απροστάτευτος αν πέσει στην "τσιμπίδα" των ελέγχων που αναμένονται από τις πολεοδομίες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου κτίσματος. Επιπλέον, θα πληρώνει πρόστιμο διατήρησης που είναι 5% επί του προστίμου ανέγερσης και θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση ώς την κατεδάφιση του αυθαιρέτου.

Οι αρμόδιοι έχουν εξαγγείλει αλλαγές στη λειτουργία των πολεοδομιών, που θα αποκτήσουν κυρίως ελεγκτικό χαρακτήρα. Οι μεγαλύτεροι όμως κίνδυνοι "καρφώματος" προέρχονται από τους κακούς γείτονες και κατά κύριο λόγο από τις αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί για όλη τη χώρα στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και άλλων προγραμμάτων.

Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011 στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) επισυνάπτεται υποχρεωτικά στα συμβόλαια δήλωση του ιδιοκτήτη αλλά και του μηχανικού του ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις ή αν υφίστανται, έχει υποβληθεί η προβλεπόμενη δήλωση τακτοποίησης του νόμου 4014/2011.

Ολα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος».

Κληρονομιά αυθαιρέτου

Τι θα γίνει αν κληρονομήσω ένα ακίνητο με αυθαιρεσίες που δεν έχουν δηλωθεί από τον αποθανόντα;

«Με την αποδοχή μιας κληρονομιάς ο ενδιαφερόμενος επωμίζεται όλα τα βάρη του, από οφειλές στεγαστικών δανείων έως την τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων, εφόσον όμως προλάβει την προθεσμία. Σε αντίθετη περίπτωση, σταθμίζει τα οφέλη και τις επιβαρύνσεις και αποδέχεται ή όχι την κληρονομιά. Επομένως οι σημερινοί ιδιοκτήτες, κυρίως αν είναι γονείς, οφείλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από μελλοντική ταλαιπωρία».

Εχασα το φάκελο

Είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου αλλά έχω χάσει το φάκελο με την οικοδομική άδεια. Τον έχω αναζητήσει στην πολεοδομία, αλλά δεν το βρήκα. Πώς μπορώ να ξέρω ότι το ακίνητό μου δεν έχει κάποια παρανομία;

«Τα ακίνητα που εντάσσονται στο νόμο 4014/2011 πρέπει να αποκτήσουν νέα σχέδια, με βάση νέα σχέδια αποτύπωσης, που αφορούν όλα τα αυθαίρετα, με ή χωρίς οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης δεν είναι βέβαιος αν έχουν γίνει στο παρελθόν παρανομίες στο ακίνητό του και έχει χάσει την οικοδομική άδεια, τότε πρέπει να προχωρήσει στη λεγόμενη "ανασύσταση φακέλου". Είναι μια διαδικασία ανάλογη με την έκδοση οικοδομικής άδειας και φυσικά πληρώνεται. Σε περίπτωση που στο ακίνητο υπάρχει σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, μπορείτε να αναζητήσεται τις βασικές μελέτες στον συμβολαιογράφο. Αλλωστε η νέα διάταξη που θεσπίζει την "ταυτότητα" για όλες τις νέες οικοδομές, σταδιακά προβλέπεται να επεκταθεί στο σύνολο των υφιστάμενων κτιρίων».

Πάλι δήλωση;

Είμαι ιδιοκτήτης αυθαιρέτου που το είχα δηλώσει σε παλαιότερες επιχειρήσεις τακτοποίησης. Πρέπει να υποβάλω και πάλι δήλωση;

«Οχι. Τα έγγραφα τακτοποίησης πρέπει να επισυνάπτονται στα συμβόλαια σε περίπτωση νέας μεταβίβασης. Διευκρινίζεται ότι θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα ακίνητα που εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

* Εχουν κατασκευαστεί πριν από το 1955.

* Εχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με βάση το 1337/1983.

* Εχουν νομιμοποιηθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του νόμου 1337/1983 ή της παραγράφου 3 του άρθρου 22 του νόμου 1577/1985 ή της παραγράφους 8 και 10 του άρθρου 9 του νόμου 1512/1985».

Πρόστιμο διατήρησης

Επειτα από καταγγελία γείτονα, η πολεοδομία μού έχει επιβάλει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Πρέπει να ενταχθώ στο νέο νόμο;

«Ναι, για να απαλλαγείτε από το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. Ο μηχανικός θα υπολογίσει το οφειλόμενο πρόστιμο με βάση τον 4014/2011, θα υπολογίσει τα πρόστιμα που έχουν ήδη πληρωθεί και ο ιδιοκτήτης θα οφείλει μόνο τη διαφορά. Δεν προβλέπεται επιστροφή σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μεγαλύτερο ποσό».

Σε πρόγραμμα ένταξης

Η περιοχή μας βρίσκεται από χρόνια σε πρόγραμμα ένταξης στο σχέδιο. Θα υποβάλω δήλωση;

«Το σωστό είναι να ενταχθεί στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου. Αν προχωρήσει τελικά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο ο ιδιοκτήτης έχει δύο δυνατότητες: να βγάλει οικοδομική άδεια και να έχει για πάντα το κεφάλι του ήσυχο ή να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος 4014/2011 και να εξασφαλίσει το ακίνητό του για 30 χρόνια».

Σε παραδοσιακό οικισμό

Τι προβλέπεται για παρανομίες σε ακίνητα που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό;

«Ο νόμος 4014/2011 είχε αποκλείσει τη δυνατότητα τακτοποίησης. Ωστόσο, με το νέο νόμο που αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών ανοίγει ένα "παράθυρο" για αυθαιρεσίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια επιτροπή η οποία έχει δικαίωμα να επιβάλει μέτρα ώστε να περιορίζεται η αισθητική υποβάθμιση».

Σε οικοδομήσιμο γήπεδο

Το αυθαίρετο έχει κατασκευαστεί σε γήπεδο που είναι οικοδομήσιμο. Ποια είναι η διαδικασία τακτοποίησης;

«Πρέπει να υποβληθεί μόνον η αρχική δήλωση με το ανάλογο παράβολο και στη συνέχεια ο νόμος (παράγραφος 2 του άρθρου 26) δίνει το δικαίωμα να εκδοθεί οικοδομική άδεια μέσα σε μια τριετία. Το χρονικό αυτό περιθώριο μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με νεότερη διάταξη που προβλέπει ο νόμος για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, για όσο διάστημα καθυστερεί η χορήγηση των προβλεπόμενων εγκρίσεων (δασαρχεία, αρχαιολογία, κ.λπ.) χωρίς να ευθύνεται ο ιδιοκτήτης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες επιβαρύνσεις. Δεν πληρώνει ούτε το πρόστιμο αυθαιρέτου».

Σύνδεση με ΔΕΗ

Πότε μπορώ να συνδέσω το αυθαίρετό μου με το δίκτυο της ΔΕΗ;

«Για να γίνει η σύνδεση υποβάλλεται στη ΔΕΗ και την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία βεβαίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου ότι έχει υποβληθεί δήλωση τακτοποίησης και έχει καταβληθεί η πρώτη δόση. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης, αλλά κατά κανόνα οι δημοτικές αρχές είχαν επιδείξει κοινωνική ευαισθησία και δεν ζητούσαν οικοδομική άδεια. Επίσης δεν χρειάζεται άδεια για σύνδεση με δίκτυα τηλεφωνίας».

Χρόνος κατασκευής

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προστίμου παίζει ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου. Πώς αποδεικνύεται όμως;

«Η σχετική διάταξη αναδιατυπώθηκε στο νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και προβλέπει ότι ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου καθορίζεται σε υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο ιδιοκτήτης και συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, τότε μπορεί να προσκομιστούν ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας που προβλέπονται στο άρθρο 446 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Ημιυπαίθριοι

Εχω κλείσει τον ημιυπαίθριο του διαμερίσματός μου, έχω δικαίωμα να ενταχθώ στο νόμο για τα αυθαίρετα;

«Βεβαίως, ακόμη και αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες τακτοποίησης με βάση το νόμο 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους, αλλά δεν έχει γίνει εξόφληση της οφειλής. Μάλιστα τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί συμψηφίζονται με την οφειλή που προκύπτει με το νόμο 4014/2011. Η εναλλακτική αυτή λύση συμφέρει σε δύο περιπτώσεις: αν με το νέο νόμο προκύπτει μικρότερο πρόστιμο ή αν η παρανομία έγινε μετά τις 2/7/2009 και δεν καλύπτεται από τον σχετικό νόμο. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα αφορά παρανομίες που έγιναν ώς τις 21/7/2011».

Σε δασική περιοχή του 1945

Το ακίνητό μου βρίσκεται σε πυκνοδομημένη περιοχή αυθαιρέτων που δεν μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο γιατί στις αεροφωτογραφίες του 1945 εμφανίζεται ως δασική. Εχω δικαίωμα να υποβάλω δήλωση;

«Με δική σας ευθύνη, που σημαίνει ότι θα πληρώσετε τα πρόστιμα και θα κινδυνεύετε να βρεθείτε στον αέρα αν προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες και η περιοχή σας χαρακτηριστεί οριστικά ως δασική. Το ίδιο ρίσκο υπάρχει για κτίσματα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα ή παραλίες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί».

Πώληση ακινήτου

Θέλω να πουλήσω ένα ακίνητο με αυθαιρεσίες, πρέπει να περιμένω να ξεκινήσει η δεύτερη φάση;

«Εχετε απόλυτο δίκιο. Η πρώτη δήλωση με τα έως τώρα δεδομένα έπρεπε να υποβληθεί ώς τις 30 Νοεμβρίου 2011 και η δεύτερη φάση με τις μελέτες και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά ώς τις 31 Μαρτίου 2012. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εντοπίσει εγκαίρως την εμπλοκή που προκαλεί ο νέος νόμος στις μεταβιβάσεις και προέβλεψε ότι στα συμβόλαια μπορούν να προχωρούν κανονικά με την κατάθεση της αρχικής δήλωσης καθώς και με βεβαίωση του μηχανικού ότι τα υπολειπόμενα στοιχεία θα υποβληθούν ώς τις 31 Μαρτίου 2012. Υπενθυμίζεται ότι και για τη μεταβίβαση ακινήτων χωρίς αυθαιρεσίες, ακόμη και για αδόμητα οικόπεδα, απαιτείται δήλωση μηχανικού και ιδιοκτήτη, με τη σχετική επιβάρυνση».

Πηγή: Ελευθεροτυπία
 
Εντατικοποίηση στην προσέλευση των ενδιαφερόμενων για ένταξη στη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων τις τελευταίες μέρες παρατηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ηγεσία του επεξεργάζεται όχι μόνο παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής αίτησης, αλλά και μειώσεις στα πρόστιμα, ενώ προσδοκά να «αποταμιεύσει» έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Περισσότερες από 7.000 αιτήσεις «περνούν» καθημερινά πλέον μέσα από το σύστημα του ΤΕΕ, που είναι υπεύθυνο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου καταχωρίζονται οι δηλώσεις.

Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν προς το παρόν εισαχθεί έχει ξεπεράσει τις 162.500 - σημειώνεται ότι περισσότερες από 130.000 έχουν καταχωριστεί με πλήρη στοιχεία ακινήτου. Εως σήμερα έχουν εισπραχθεί, από παράβολα και πρόστιμα, περίπου 78 εκατ. ευρώ. Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής υπάρχει πρόβλεψη για 600 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2011.

Αν και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων τακτοποίησης ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου, έπειτα από παράταση που δόθηκε προ μηνός, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, άφησε να εννοηθεί ότι το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται σε νέα παράταση: «Αξιολογούμε σε καθημερινή βάση την ανταπόκριση», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αίτησης. Ανοιχτό άφησε, επίσης, ένα «παραθυράκι» για μείωση των προστίμων τακτοποίησης. Βουλευτές επισήμαναν ότι, σε όμορες περιοχές, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή ζώνης -άρα και του ειδικού προστίμου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας, τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει «διορθωτικές κινήσεις, όπου χρειάζεται». Σε κάθε περίπτωση, όποιες κινήσεις είναι να γίνουν θα επισπευστούν, προκειμένου να ανακοινωθούν πριν από τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
 
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Συμπληρώθηκαν έξι μήνες ευθύνης του κ. Παπακωνσταντίνου στο περιβάλλον και στάθηκαν αρκετοί για να χαρακτηρίσουν τη θητεία του πιο ολέθρια ακόμη κι από εκείνη στην οικονομία.

Εκείνα που τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ούτε και με συνταγματικές αναθεωρήσεις να κάνουν, αυτός τα «κατάφερε» με απλές διοικητικές πράξεις και μάλιστα με τη χρήση αλλεπάλληλων «μαθητικών» σημειωμάτων.

Οι περιβαλλοντοκτόνοι επιδόσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, πολλές, με πιο χαρακτηριστικές αυτές που συνδέονται με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Εγραφα σε κείμενό μου στην «Ε» (2/9/2011) ότι η επιχείρηση αυτή γίνεται για εισπρακτικούς και μόνο λόγους και η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί «ευτελίζει θεσμούς και πρόσωπα», ενώ παράλληλα «υπονομεύει ουσιαστικά κι ένα έργο που χρόνια περιμέναμε και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, τη σύνταξη του Γενικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών». Και δεν άργησα να επιβεβαιωθώ από τον ίδιο τον υπουργό και μάλιστα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ανάλογων αιτημάτων.

Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του (1/12/2011) «για παραλογισμό και φαντασίωση να χαρακτηρίζονται δάση με ιστορικές φωτογραφίες, απολύτως δομημένες περιοχές 30 και 40 χρόνια», που αχρηστεύουν τη θωράκιση των δασικού χαρακτήρα εδαφών μέσω των δασικών χαρτών και αφήνουν ανοιχτό το θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και σε περιοχές που αναδεικνύονται ως προστατευόμενες. Κι αυτό φάνηκε με την επικοινωνιακή διαχείριση της κύρωσης των τριών πρώτων δασικών χαρτών σε περιοχές της περιφέρειας (Εβρου, Καβάλας και Ηλείας) που έχουν κτηματογραφεί από το 1990 και εξαιτίας της θέσης τους δεν έχουν δεχτεί καμία ώς τώρα πίεση, ενώ αυτές που αφορούν καταπατημένες και αποψιλωμένες εκτάσεις της Αττικής, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, παραπέμπονται για ακόμη μία φορά στις ελληνικές καλένδες με στόχο να «τακτοποιηθούν».

Η εισπρακτική λογική του κ. Παπακωνσταντίνου «αποθεώθηκε» όταν για τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις επανέλαβε τον πρωτοφανή συλλογισμό σχετικού σημειώματος του υπουργείου του, σύμφωνα με τον οποίο τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις παραμένουν αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, αλλά ο πολίτης έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ότι το αυθαίρετό του είναι σε δασική και αναδασωτέα έκταση, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθεί κι αν δεν δικαιωθεί, θα χάσει τα χρήματά του!

Βέβαια, ο κ. υπουργός την εισπρακτική του συμπεριφορά την επεξέτεινε και στο Πράσινο Ταμείο, καταληστεύοντας για λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού τους πόρους του από τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και των αυθαίρετων κτισμάτων, αθετώντας τη δέσμευσή του προς το ΣτΕ για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που θα είχε στόχο την οικολογική αναβάθμιση των περιοχών που επιβαρύνονται από την τακτοποίηση των συγκεκριμένων αυθαιρεσιών. Ομως οι περιβαλλοντοκτόνοι συμπεριφορές του κ. Παπακωνσταντίνου δεν εντοπίζονται μόνο στο δασικό οικοσύστημα, επεκτείνονται σ' όλο το φυσικό περιβάλλον, αφού πλέον με διαδικασίες fαst trαck όχι μόνο χωροθετούνται δραστηριότητες, όπως αυτές των υδατοκαλλιεργειών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση (πράγμα που προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες), αλλά και παραδίδονται σε ιδιώτες πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι το αιολικό δυναμικό, με αποικιοκρατικούς όρους.

Ολα αυτά κι άλλα ακόμη δεινά για το περιβάλλον φάνηκαν από την πρωτομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ως υπουργού ΠΕΚΑ με τη φράση του για την πράσινη ανάπτυξη: «Είναι πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα Ανάπτυξη, με το άλφα κεφαλαίο. Είναι ανάπτυξη που... μετατρέπει σε πηγή πλούτου... το φυσικό περιβάλλον».

*Πρώην βουλευτής Ευβοίας


Πηγή: Ελευθεροτυπία
 
Δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή(!) 4/12/2011 η 9η σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 4014/2011 για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αναλυτικά οι νέες 11 Ερωτο-Απαντήσεις (Μέρος Θ) είναι οι ακόλουθες:

1. Πώς θα υπολογίζονται οι αυθαίρετες κατασκευές που απαιτούν αναλυτικό προϋπολογισμό;
Με τις τρέχουσες τιμές και σε κάθε περίπτωση οι τιμές που χρησιμοποιούνται δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τις αναφερόμενες στην Εγκύκλιο 8/90, με την οποία παρέχονται οδηγίες σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 515/89 και στην απόφαση υπ΄ αριθ. 81304/6083/89 (ΦΕΚ 886 Β΄) που χρησιμοποιείται κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

2. Σε οικόπεδο ή γήπεδο υπάρχει κτίριο ή τμήμα αυτού το οποίο θεωρείται νομίμως υφιστάμενο, σύμφωνα με την παρ. 1, του άρθρου 23, του ΓΟΚ/85, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 2831/00 και συγκεκριμένα υπάρχει Γ' φάση του Ν. 1337/83 (απόφαση εξαίρεσης Νομάρχη). Έχουν εκτελεστεί κατ' επέκταση ή καθ' ύψος αυτού αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 5, παρ. 2 και 22, παρ. 3, του ΓΟΚ/85 και μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 4014/11. Για τον υπολογισμό του προστίμου και προκειμένου για την επιλογή του τετραγωνιδίου με ή χωρίς οικοδομική άδεια, έχω το δικαίωμα να υπαχθώ στην περίπτωση (α) δηλαδή ότι έχω άδεια;
Ναι, διότι για το υφιστάμενο τμήμα του κτιρίου (που είχε δηλωθεί με το Ν. 720/77 ή το Ν. 1337/83 και έγινε Γ' φάση ) που δεν αντίκειται στις ισχύουσες διατάξεις ή σ' εκείνες που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής του, δεν απαιτείται από τις κείμενες διατάξεις η έκδοση οικοδομικής αδείας για το τμήμα αυτό, σε αντίθεση με την παρ. 8.5, του άρθρου 8, του Ν.1512/85 (δηλ. να εκδοθεί οικοδομική άδεια εντός 2 μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης Νομάρχη).

3. Κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται για αυτόν που έχει την επικαρπία ή για αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα;
Κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται για αυτόν που έχει την επικαρπία.

4. Στην περίπτωση κτιρίου με οικοδομική άδεια, όπου έχουν γίνει αυθαιρεσίες καθ' υπέρβαση της κάλυψης, της δόμησης και του ύψους της οικοδομικής άδειας, αλλά όχι καθ' υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής, εάν δεν επιθυμούμε την υπαγωγή στην παρ. 2, του άρθρου 26, του Ν. 4014/11, αλλά στη ρύθμιση του άρθρου 24, του Ν. 4014/11 πώς γίνεται ο υπολογισμός του προστίμου για το ύψος;
Κατ΄αρχάς, διαπιστώνονται οι υπερβάσεις σε σχέση με τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη μη νόμιμης κατασκευής σχετίζεται με την οικοδομική άδεια και όχι με τα επιτρεπόμενα μεγέθη στην περιοχή. Το παράβολο που πρέπει να καταβληθεί υπολογίζεται από τη συνολική επιφάνεια των υπερβάσεων. Στη συνέχεια ταξινομούνται οι υπερβάσεις και ομαδοποιούνται ανά αυτοτελή ιδιοκτησία αυτές που έχουν τις ίδιες κατηγορίες (π.χ. κάλυψη, δόμηση κ.λπ.) υπέρβασης. Για τον εντοπισμό των συντελεστών (ποσοστό) επιβάρυνσης ανά φύλλο καταγραφής της αυθαιρεσιών της ίδιας κατηγορίας, τα μεγέθη των υπερβάσεων-παραβάσεων που διαπιστώθηκαν συγκρίνονται με τα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη, που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, ανεξάρτητα από το αν υπολείπονται ή υπερβαίνουν τα μεγέθη αυτά. Συγκεκριμένα το μέγεθος υπέρβασης διαιρείται με το αντίστοιχο μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος στην περιοχή, π.χ.: Τεραώροφη οικοδομή με βάση οικοδομική άδεια ύψους 12,0 μ. Έχει κατασκευαστεί ένας παραπάνω αυθαίρετος όροφος ύψους 3,0 μ. Επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή 27,0 μ. Ποσοστό υπέρβασης ύψους 3/27 = 0,111, δηλ. 11% < 20%. Επομένως, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο της επιφάνειας του αυθαίρετου ορόφου (εκτός των άλλων συντελεστών που υπολογίζονται αναλόγως) επιβαρύνεται με συντελεστή 6α=1,2, επειδή παραβιάζονται τα μεγέθη της οικοδομικής άδειας.

5. Επιτρέπεται περαιτέρω αλλαγή χρήσης αυθαίρετων κατασκευών, που έχουν ρυθμιστεί με το ν. 4014/11;
Όχι, μετά την υπαγωγή στη ρύμθιση του ν. 4014/11 δεν επιτρέπεται περαιτέρω αλλαγή χρήσης.

6. Πώς υπολογίζεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο στην περίπτωση που η αυθαιρεσία περιορίζεται στη μετακίνηση της θέσης του κτιρίου μέσα στο γήπεδο/οικόπεδο σε άλλη σωστή θέση κατά το ΓΟΚ και σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης;
Θεωρείται μια παράβαση της Κατηγορίας 13 και καταβάλλεται παράβολο των 500 ευρώ, με τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 26, του Ν. 4014/11 για την αλλαγή της θέσης του κτιρίου στο ακίνητο (τοπ/κό, Δ.Κ.).

7. Υπόγειο, που είναι ξεμπαζωμένο από μία πλευρά, παίρνει μειωτικό συντελεστή 0,5 ανεξάρτητα από τη χρήση που έχει;
Ναι, εφόσον το δάπεδό του έχει κατασκευαστεί σε υπόγεια στάθμη σε σχέση με το φυσικό έδαφος ή σε σχέση με το διαμορφωμένο έδαφος, με βάση τη σχετική οικοδομική άδεια, ανεξάρτητα από τη χρήση του (κύρια ή βοηθητική χρήση).

8. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Εγκυκλίου 13/11 το πεδίο 1 του φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής αφορά στην ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας στο γήπεδο/ οικόπεδο όπου υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, όταν η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο οικόπεδο μετά την υποβολή αναληθών στοιχείων ή ψευδούς αποτυπώσεως, πώς ελέγχονται τα επιτρεπόμενα μεγέθη του; (π.χ. χορηγήθηκε οικοδομική άδεια σε εμφανιζόμενο ως άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο/οικόπεδο, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο).
Κατ΄ αρχήν, σημειώνεται ότι έχει οικοδομική άδεια. Δεδομένου ότι η περίπτωση αυτή θεωρείται από τις σοβαρότερες παραβάσεις και ο ιδιοκτήτης φέρει το βάρος των συνεπειών του ποινικού νόμου, ολόκληρη η κατασκευή είναι αυθαίρετη και επιβαρύνεται με τους μέγιστους συντελεστές των Κατηγοριών 5, 6, 7 και 8 του "Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής", ως προς τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης αρτίου και οικοδομήσιμου γηπέδου / οικοπέδου, που ισχύουν στη θέση του ακινήτου.

9. Όταν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μετά την αφαίρεση της έκπτωσης του 20% για την εφάπαξ καταβολή είναι μικρότερο του παραβόλου που αντιστοιχεί στις αυθαιρεσίες, τι ποσό καταβάλλεται;
Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται μόνο το ποσό του παραβόλου.

10. Ο Ν. 4014/2010 ακυρώνει την ΚΥΑ Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμ. 244203/16-1-2006 (Φ.Ε.Κ. 75/Β΄/26-1-2006), όπως διορθώθηκε (Φ.Ε.Κ. 151/Β΄/9-2-2006) και τροποποιήθηκε με την υπ΄ αριθ. 306657/10 ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ. 2191/Β/31-12-2010), που αφορά στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων;
Όχι για αυθαίρετα κτίσματα ή κτιριακές εγκαταστάσεις κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων, που έχουν ανεγερθεί προ 20-3-2003.

11. Κτίριο όταν κατασκευάστηκε ήταν εκτός σχεδίου και είχε οικοδομική άδεια, αλλά κατασκευάστηκαν και υπερβάσεις. Σήμερα είναι εντός σχεδίου. Κάποια τμήματά του βρίσκονται εντός προκηπίου ή εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια και έτσι δημιουργούνται επιπλέον υπερβάσεις που τις δημιουργεί το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο και οι διατάξεις του. Επιβάλλονται οι αυξητικοί συντελεστές για εντός πρασιάς και εντός αποστάσεων από τα όρια;
Εάν τα τμήματα που βρίσκονται μέσα στο προκήπιο ή τις υποχρεωτικές αποστάσεις από τα όρια είναι αυθαίρετα, επιβάλλονται οι αυξητικοί συντελεστές και για τις υπόλοιπες παραβάσεις διερευνάται η δυνατότητα υπαγωγής στην παρ. 2, του άρθρου 26, του Ν. 4014/11.


Συγκεντρωμένες όλες τις Ερωτο-Απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ καθώς και άλλες Συχνές Ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των K+M architects
 
Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατόπιν της οριστικής λήξης της προθεσμίας ρύθμισης  ημιυπαιθρίων του Ν.3084/2010. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων με βάση το νόμο 3843/2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 689.000 αιτήσεις, ενώ τα συνολικά έσοδα μέχρι σήμερα είναι περίπου 733.226.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 106 εκ. είναι από το 2010.

Με τα αποτελέσματα αυτά επιτυγχάνεται πλήρως ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί για την συγκεκριμένη ρύθμιση, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματους Δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα έσοδα της ρύθμισης αξιοποιούνται μέσω του Πράσινου Ταμείου σε δράσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και τη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών ενεργειών για την ανάπλαση και αναβάθμιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
 
Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ αναφορικά με τη δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα κοινής ωφέλειας αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν υπαχθεί στο Ν.4014/2011.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το νόμο 4014/2011, ο οποίος ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, έδωσε τη δυνατότητα ρύθμισης των αυθαιρέτων, επιλύοντας ένα χρονίζον κοινωνικό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο του νόμου η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να προβαίνει σε ηλεκτροδότηση των κατασκευών που έχουν υπαχθεί στο νόμο 4014/2011. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 10 του νόμου, πραγματοποιείται η σύνδεση των κτηρίων αυτών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά την καταβολή της α’ δόσης του ειδικού προστίμου. Για τη σύνδεση υποβάλλεται στη ΔΕΗ η βεβαίωση που εκδίδει το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με την οποία πιστοποιείται η καταβολή της α’ δόσης και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας.

Η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από χθες, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.

ΟΔΗΓΙΑ

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009