Ο «Καλλικράτης» βάζει... φρένο στις προβλέψεις για παράταση στην «τακτοποίηση» παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, σοφίτες, αίθρια κ.λπ.
Οι σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρει το νέο σύστημα στα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία όλης της χώρας, τα οποία λειτουργούν στις υπό κατάργηση νομαρχίες, εκ των πραγμάτων ακυρώνουν κάθε σκέψη από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.
Από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, προκύπτει για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση αναμένει περί τις 200.000-250.000 δηλώσεις.
Ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί ώς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έφτανε τις 105.000, αλλά οι προς «τακτοποίηση» χώροι που δηλώθηκαν υπολογίζονται σε 120.000, αφού σε αρκετά διαμερίσματα αντιστοιχούν δύο ημιυπαίθριοι, ενώ υπάρχουν και υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήση.
Η προσέλευση ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών στις Πολεοδομίες είναι αυξανόμενη, με τα πρωτεία να έχουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αλλά την έκπληξη κάνει ο νομός Εβρου που βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα έως τώρα οικονομικά στοιχεία:
* Η μέση επιβάρυνση ανά ιδιοκτησία υπολογίζεται σε 2.800 ευρώ, ποσό που μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις ώς τα μέσα του 2011, είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%. Με βάση αυτή την παραδοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτει ο αριθμός των αναμενόμενων δηλώσεων.
* Το μεγαλύτερο πρόστιμο αφορά ακίνητα στη Βουλιαγμένη, όπου διαμορφώνονται στα 28.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Τα χαμηλότερα, στη Δυτική Αττική που κατά μέσο όρο είναι 400 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι τα εισπραχθέντα ποσά έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι σαφές πόσα είναι τα παράβολα που πάνε στα δημόσια ταμεία και πόσα τα πρόστιμα που κατατίθενται μέσω τραπεζών στο «πράσινο» ταμείο για να διατεθούν σε έργα ανάπλασης. Πάντως απέχουν σημαντικά από τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.
Οι φάκελοι που κατατίθενται στις Πολεοδομίες κυμαίνονται στις 2.500 την ημέρα, κατά μέσο όρο σε πανελλαδική κλίμακα και αναμένεται ότι από τον Νοέμβριο θα ξεπεράσουν τις 3.500. Σε πολλές Πολεοδομίες ήδη σχηματίζονται ουρές και σε ορισμένες περιπτώσεις κλείνονται ραντεβού για την παραλαβή των δηλώσεων που φτάνουν ώς τις αρχές Νοεμβρίου! Σε άλλες περιπτώσεις παραλαμβάνονται οι φάκελοι χωρίς να γίνεται έλεγχος πληρότητας των μελετών και των δικαιολογητικών.
«Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση», διευκρίνισε στην «Ε» η αρμόδια γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο σιωπηλής παράτασης για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέσω ταχυδρομείου, για τις οποίες η προθεσμία λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Υποσχέθηκε ότι σύντομα θα εκδοθεί και νέα εγκύκλιος που θα διευκρινίζει την αντιμετώπιση των περιπτώσεων που το προς τακτοποίηση ακίνητο δεν έχει εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, καθώς και θέματα που αφορούν την κάθετη ιδιοκτησία.
Ο νέος «πονοκέφαλος» όμως προέκυψε από τις Πολεοδομίες των μεγάλων δήμων. Ορισμένες έχουν αρχίσει να στέλνουν φιρμάνια ζητώντας αναδρομικά δημοτικά τέλη για τις επιφάνειες που δηλώνονται. Το θέμα αναμένεται να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση, ανάλογη με αυτή που έκοψε τον «βήχα» και στις Εφορίες, που ζητούσαν αναδρομικούς φόρους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Comments are closed.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009