Οι χιλιάδες των ιδιοκτητών ακινήτων που τακτοποίησαν ή θα τακτοποιήσουν ημιυπαίθριους χώρους, αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρηματικό ποσό παρά τις αντίθετες έως σήμερα διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Οι «τακτοποιημένοι χώροι» που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης προσμετρώνται πλέον στα τετραγωνικά βάσει των οποίων υπολογίζεται το τέλος καθαριότητας και φωτισμού και το τέλος ακίνητης περιουσίας που συμπεριλαμβάνονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Επιβολή τέλους καθαριότητας & φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και Τ.Α.Π ενόψει των διατάξεων περί διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων και χώρων με αλλαγή χρήσης».

Το γεγονός αυτό προκαλεί νέες αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση άλλα είχε διαβεβαιώσει λέγοντας πως δεν θα επιβληθεί κανένας αναδρομικός ή νέος φόρος στους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποιούνται.

Στη Βουλή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης είχε δηλώσει την 1η Δεκεμβρίου 2010:

«Ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο ένα νεφελώδες τοπίο που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες γύρω από τις πιθανές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επέφερε η ρύθμιση. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι σεβόμαστε και εφαρμόζουμε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος»

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών (βλ. β.1, 2, 3).»

» Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας (622/2004 Γνωμ. ΝΣΚ). Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.3843/2010 (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου (αναγράφεται στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση), στην περίπτωση που αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010.»

Για ακίνητα στα οποία οι ημιυπαίθριοι δεν είχαν συνυπολογιστεί αρχικά στο συνολικό εμβαδό της κατοικίας (όσον αφορά στον λογαριασμό της ΔΕΗ μέσω του οποίου πληρώνονται τα τέλη) οι φορολογούμενοι ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τα ποσά αυτά για το ποσοστό των ημιυπαίθριων που αναλογεί στο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας. Με λίγα λόγια όποιος τακτοποίησε τον ημιυπαίθριο του και δεν είχε δηλώσει εξαρχής το εμβαδόν του χώρου αυτού στο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας, με την αίτηση τακτοποίησης κατά κάποιον τρόπο «καρφώνεται» στην εφορία.

Τέλος, δεν θα υπολογίζονται αναδρομικά φόροι για αλλαγή χρήσης χώρου από βοηθητικής σε κύριας αλλά θα επιβάλλονται προσαύξηση ή και πρόστιμα για την αλλαγή της κύριας χρήσης σε άλλη κύρια (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο).

Σημειώνεται πως υπόχρεος για την καταβολή του ΔΤ και του ΔΦ είναι ο χρήστης του ακινήτου.

Πηγή: Εγκύκλιος ΥΠΕΣ, Ελευθεροτυπία, in.gr

Comments are closed.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009