Σε παράταση της διαδικασίας ταχυδρομικής υποβολής αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους που κανονικά λήγει στις 31 Οκτωβρίου, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ωστόσο, προς το παρόν δεν συζητεί τη γενική παράταση της διαδικασίας, η οποία ολοκληρώνεται στις 28 Δεκεμβρίου. Επιπλέον το υπουργείο εξετάζει την αύξηση του αριθμού των δόσεων στις οποίες μπορεί να αποπληρωθεί το πρόστιμο, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στη ρύθμιση. Τέλος, με εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες ορίζεται η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων σε όσους πολίτες κατέβαλαν κατά λάθος... περισσότερα!

Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 147.000 αιτήσεις «ρύθμισης» ημιυπαίθριων και άλλων παράνομων χώρων, με ρυθμό 3.200 ημερησίως σε όλη τη χώρα. Οπως διευκρινίζεται, οι αιτήσεις αυτές αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερο αριθμό παράνομων χώρων, καθώς καθεμία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους του ενός (εφόσον βρίσκονται στο ίδιο κτίριο και στην ίδια ιδιοκτησία).

Οπως εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός, μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των αιτήσεων θα φθάσει τις 285.000, καλύπτοντας τον στόχο των 500 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί για το 2010 στο Μνημόνιο.

Νομοθετική ρύθμιση

Με δεδομένη τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις πολεοδομίες λόγω της ρύθμισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, για να παρατείνει χρονικά τη δυνατότητα ταχυδρομικής υποβολής των αιτήσεων (χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες). Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει και τη διάρκεια της αποπληρωμής, από τις 6 δόσεις στις 8 ή τις 10. «Προς το παρόν δεν μπαίνει θέμα παράτασης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός, δίνοντας έτσι τέλος στη σχετική φιλολογία τουλάχιστον... για μια εβδομάδα.

Διευκρινιστική εγκύκλιος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως εξέδωσε χθες την 6η κατά σειρά διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα των ημιυπαίθριων. Αυτή τη φορά ορίζει τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων σε πολίτες που κατά λάθος κατέβαλαν πρόστιμο υψηλότερο από όσο έπρεπε στην εφορία (συχνά με ευθύνη της εφορίας) ή στην τράπεζα. Αν το λάθος έγινε από την εφορία, τότε ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας πρέπει να ειδοποιήσει τον ενδιαφερόμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου η τελευταία να καταβάλει τα χρήματα. Σε περίπτωση λάθους σε τράπεζα, τότε ο πολίτης πρέπει ο ίδιος να απευθυνθεί στην τράπεζα προσκομίζοντας το φύλλο υπολογισμού του προστίμου.

Η προηγούμενη εγκύκλιος για τον ίδιο νόμο εκδόθηκε πριν από ένα μήνα και έδινε στις πολεοδομίες παράταση δύο μηνών για τη διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων στις οικοδομικές άδειες του 2009.

Πηγή: Καθημερινή

Comments are closed.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009