Ακόμα και αυθαίρετα μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς ή παραδοσιακά τμήματα πόλεων θα μπορέσουν να τακτοποιηθούν, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις, όσο και αν αυτό προκαλεί δίκαιες και απολύτως λογικές αντιδράσεις!

Ο νέος νόμος για τις άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών, που ψηφίστηκε στις 9 Νοεμβρίου, τροποποιεί τον πρόσφατο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων (Nόμος 4014/2011) που απαγόρευε την τακτοποίηση μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς. Η αλλαγή αυτή, εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, κατέστη αναγκαία ύστερα από εισηγήσεις νομικών που επισήμαναν πως πλέον δεν θα μπορούσαν να γίνουν δικαιοπραξίες -μεταβίβαση ή πώληση- ακινήτου με αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις.

Για να προχωρήσει η τακτοποίηση αυθαιρέτου μέσα σε παραδοσιακό οικισμό θα απαιτηθεί η έγκριση ειδικής αρχιτεκτονικής επιτροπής, η οποία θα κρίνει αν το συγκεκριμένο κτίσμα εντάσσεται μορφολογικά στην αρχιτεκτονική του οικισμού. Οι επιτροπές αυτές θα συσταθούν άμεσα σε κάθε πολεοδομική υπηρεσία.

Εργασίες προσαρμογής
Στις αυθαίρετες κατασκευές που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, η ειδική αρχιτεκτονική επιτροπή μπορεί να επιβάλλει εργασίες προσαρμογής στην αρχιτεκτονική μορφολογία του παραδοσιακού οικισμού. Στην περίπτωση αυτή, οι εργασίες εκτελούνται μετά την κοινοποίηση της απόφασης του οργάνου. Η προθεσμία για την εξόφληση του ειδικού προστίμου της τακτοποίησης ξεκινά από τη στιγμή που κοινοποιείται από την επιτροπή η θετική απόφαση για την ένταξη του αυθαιρέτου στη ρύθμιση. Ή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών προσαρμογής που επιβλήθηκαν.

Αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την κήρυξη του οικισμού (ή του τμήματος πόλης) ως παραδοσιακού δεν εντάσσονται στη ρύθμιση τακτοποίησης.

Comments are closed.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009