Πολύ προσεχτικοί στους μηχανικούς αλλά και στους επαγγελματίες που θα εμπιστευτούν για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα πρέπει να είναι οι πολίτες  που εκτός από τις ασάφειες  και τα θολά σημεία του νόμου,  καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα «μπαχτσίσια» των επιτήδειων που κρύβουν παγίδες.

Οι πιέσεις εκδηλώνονται παντού αν και είναι φανερό ότι  είναι εντονότερες στις περιοχές που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα κρούσματα  αυθαιρεσίας και αυτό το «προνόμιο» στο λεκανοπέδιο το έχει η Ανατολική Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι  το περιστατικό που συνέβη σε πρόσφατη συγκέντρωση εξωραϊστικού συλλόγου στην Κερατέα, για τον αυθαίρετο  οικισμό της Μητροπήσι.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε  πλήθος ενδιαφερόμενων, συζητήθηκαν  οι παράμετροι της ρύθμισης και η  αναγκαιότητα ένταξης στο νόμο των αυθαιρέτων, με την συμμετοχή και μηχανικών που πήγαν να ακούσουν και να «ψαρέψουν» πελάτες.

Την πιο… προχωρημένη  ιδέα όμως για να προσελκύσει κόσμο  είχε επαγγελματίας που πλασαρίστηκε ως σύμβουλος γνωστής ενεργειακής  εταιρείας, κάνοντας μια φαινομενικά δελεαστική προσφορά.

Όπως περιγράφουν  αυτόπτες μάρτυρες, πρότεινε να αναλάβει όλη την διαδικασία τακτοποίησης με την πληρωμή παραβόλων και  προστίμων, αρκεί οι ιδιοκτήτες των  κατοικιών να του παραχωρήσουν τις  στέγες των σπιτιών τους (!) για  εγκατάσταση και διαχείριση φωτοβολταϊκών συστημάτων για δέκα χρόνια.

Δεν ήταν λίγοι, σύμφωνα  με πληροφορίες οι ιδιώτες που  βρήκαν ελκυστική την πρόταση, μόνο που όταν προχώρησαν στις λεπτομέρειες της συμφωνίας τις επόμενες μέρες, διαπίστωσαν απογοητευμένοι ότι  θα έπρεπε να εκδώσουν δάνειο στο όνομά τους το οποίο το γραφείο του κυρίου συμβούλου υποσχόταν να ξεπληρώνει από τα έσοδα που θα εισπράττει από την ΔΕΗ!

Τον τελευταίο μήνα, η αγορά έχει κατακλυστεί από  πληθώρα προσφορών γραφείων μηχανικών  και επαγγελματιών που επιδίδονται  σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού για να εκμεταλλευτούν την προσδοκία του κόσμου να κατοχυρώσει την περιουσία του και να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες  προτείνονται ταρίφες νομιμοποίησης  που με το ζόρι καλύπτουν τις νόμιμες  κρατήσεις των μηχανικών για να δελεάσουν τον κόσμο. Στο τέλος, ο λογαριασμός θα εμφανιστεί δικαιολογημένα «φουσκωμένος» ειδικά εάν οι υπό ένταξη περιοχές βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα στον πρώτο  μήνα εφαρμογής του νόμου αντιμετωπίζονται από τον κόσμο με δισταγμό. Έως και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υποβληθεί περί τις 30.000 αιτήσεις ενώ τα ποσά που είχαν εισπραχθεί ανέρχονταν μόλις στα 5,5 εκ. ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος  θεωρεί ότι τα αυξημένα χαράτσια που  πέφτουν για τα ακίνητα στις πλάτες των πολιτών επηρεάζουν την κίνηση για τα αυθαίρετα. Για αυτό και ετοιμάζεται να στηρίξει τα μέτρα με διαφημιστική καμπάνια που θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Comments are closed.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009