Παράταση για έναν ακόμη μήνα της προθεσμίας η οποία λήγει 28 Φεβρουαρίου ζητεί ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκριθούν οι «καλλικρατικές» δομές στην αυξημένη ζήτηση.

Ολο και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριους που κατέχουν, ωστόσο οι πολεοδομίες δείχνουν ανήμπορες να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί γύρω στις 450.000 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 34.000 περισσότερες από τον τελευταίο απολογισμό που έγινε στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, όμως η νέα «καλλικρατική» δομή που εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες στα πολεοδομικά γραφεία των δήμων, οξύνει τα χρόνια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, που είναι κυρίως η υποστελέχωση και η έλλειψη εξοπλισμού.

Ολα τα παραπάνω θίγει σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης και ζητεί να παραταθεί η προθεσμία για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων (και των λοιπών χώρων που προβλέπονται από τον νόμο 3843/2010) για έναν ακόμη μήνα. Υπενθυμίζεται πως η σχετική προθεσμία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2011.

Πρόταση
Το ΤΕΕ συνδέει τη νέα χρονική παράταση της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους με την εφαρμογή του νέου μέτρου της «ταυτότητας κτιρίου» που προβλέπεται από τον νόμο 3843 και κανονικά έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή την 1/1/2011 για όλα τα νέα κτίρια, για όσα δηλαδή θα εκδιδόταν οικοδομική άδεια μετά την ημερομηνία αυτή.

Συγκεκριμένα λοιπόν, ζητεί να ισχύσει και τον Μάρτιο η δυνατότητα «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων με παράλληλη έκδοση κατά τον μήνα αυτό όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων για την εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη δήλωσαν πως δεν έχει τεθεί θέμα να παραταθεί χρονικά η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους - τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα οφέλη
Η ταυτότητα κτιρίου
Με την ταυτότητα κτιρίου δημιουργείται ένας ελεγκτικός μηχανισμός στη δόμηση μέσω του οποίου θα μπορούν να εντοπίζονται όλες οι αυθαιρεσίες στα ακίνητα, ενώ θα ελέγχονται ο μελετητής μηχανικός και ο επιβλέπων. Θα δημιουργείται ένας φάκελος για κάθε οικοδομή με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως η οικοδομική άδεια, τα εγκεκριμένα σχέδια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα έντυπα ελέγχων. Παράλληλα στο ΥΠΕΚΑ θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, του εκτελούντος το έργο και των μηχανικών που εκδίδουν την ταυτότητα κτιρίου.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Comments are closed.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009