Με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων να  λήγει στις 30 Νοεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας, κάτι που εξάλλου αποτελεί αίτημα παραγόντων της αγοράς και φαίνεται να συμφωνεί και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός.

Ήδη το ΤΕΕ όπως και ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος έχουν ζητήσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας.

Μάλιστα λόγω της γενικής έλλειψης ρευστότητας παρατηρείται χλιαρό ενδιαφέρον, με τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ να είναι περιορισμένος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τις 14 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν μόλις 62.923 αιτήσεις από τις οποίες οι 41.875 είναι προκαταρκτικές άλλα όχι δεσμευτικές δηλώσεις.

Οι 13.867 βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υποβολής: οι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει τα παράβολα και θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί περίπου 19,5 εκατ. ευρώ από την διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ενώ 2.993 αιτήσεις έχουν πλήρως εξοφληθεί.

Όπως όλα δείχνουν η ρύθμιση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων αναμένεται να βρεθεί εκτός αρχικού στόχου.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί με τροπολογία-εξπρές του ΥΠΕΚΑ να επιτρέπεται η «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ωστόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στον Υμηττό δεν μπορούν να λάβουν άφεση αμαρτιών.

Τα αυθαίρετα των οικισμών δηλαδή πέριξ του Υμηττού δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επειδή οι εκεί όροι δόμησης καθορίζονται από το διάταγμα της ζώνης προστασίας του Υμηττού.

Έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες ιδίως στην Ανατολική Αττική (π.χ. στο Χέρωμα Βάρης) δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, ωστόσο τα ακίνητα είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ έχουν «δηλωθεί» και στην Εφορία.

Παράγοντες της αγοράς (με προφανή συμφέροντα στη συγκεκριμένη περιοχή) μιλούν για σφάλμα ολκής του υπουργείου Περιβάλλοντος που εξαίρεσε τις χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες, την στιγμή που με τροπολογία που το υπουργείο Περιβάλλοντος «ενεργοποίησε» λίγες μόλις ώρες πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, τα παράνομα κτίσματα στους παραδοσιακούς οικισμούς λαμβάνουν άφεση αμαρτιών.

Comments are closed.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009