Το τσουχτερό πρόστιμο αποτελεί το βασικό «φρένο» στη μειωμένη -τουλάχιστον έως τώρα- υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης από ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες και από αυτές που είχαν θεσπιστεί για τους ημιυπαίθριους, για τους οποίους η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αναφέρουν μάλιστα ότι με ένα ποσό της τάξης των 5-10 χιλιάδων ευρώ ο μέσος ιδιοκτήτης προσδίδει τεράστια αγοραστική αξία στο ακίνητό του και επιπλέον μπορεί να το μεταβιβάσει νόμιμα στα παιδιά του.

Είναι γνωστό ότι οι Ελληνες είναι οπαδοί της τελευταίας στιγμής και επιπλέον ποντάρουν σε νέα παράταση, μετά την πρώτη που δόθηκε και τυπικά λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Είναι εξίσου δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών τα φέρνει όλο και πιο δύσκολα πέρα με τις βασικές υποχρεώσεις και δεν είναι εφικτό να εξασφαλίσουν το οφειλόμενο ποσό, παρά το γεγονός ότι οι δόσεις έχουν φτάσει πλέον τις 36 από 28 που προέβλεπε ο νόμος 4014/2011. Οι δυσκολίες γίνονται πιο εμφανείς από τα πρώτα στοιχεία των δηλώσεων που δείχνουν ότι κτίσματα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα, τα οποία επιβαρύνονται με τα μεγαλύτερα πρόστιμα, δηλώνονται κυρίως από χαμηλά εισοδήματα, ενώ στις πολεοδομικές παραβάσεις πλειοψηφούν μεσαία και υψηλά «πορτοφόλια». Δεν πρέπει πάντως να παραβλέπεται και η πολυπλοκότητα των πολεοδομικών παραβάσεων, που στην πράξη λειτουργεί ως τροχοπέδη, γεγονός που αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες εξηγήσεις που αναγκάζεται να δίνει το υπουργείο με βάση απορίες μηχανικών, που έχουν την ευθύνη για τη σύνταξη και ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. «Κάθε παράβαση είναι και μια χωριστή περίπτωση», μας είπε χαρακτηριστικά έμπειρος περί τα πολεοδομικά μηχανικός.

Το νέο στοιχείο της επιχείρησης τακτοποίησης είναι η παράκαμψη των πολεοδομιών, που σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ημιυπαίθριοι) προκαλούν ταλαιπωρία σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς. Οι δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, με βάση ένα σύστημα που λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Κάθε δήλωση αποκτά έναν κωδικό, ο οποίος θα αποτελεί ένα είδος ΑΦΜ που θα συνοδεύει εφ' όρου ζωής το ακίνητο.

Για τη διευκόλυνση πάντως των ενδιαφερομένων, η «Ε» συγκέντρωσε και κωδικοποίησε τα βασικά ερωτήματα γενικού ενδιαφέροντος, που παρουσιάζονται στη συνέχεια:

Πόσα θα πληρώσω;

Το ποιο σημαντικό θέμα είναι το οικονομικό. Θέλω να ξέρω πόσα θα πληρώσω πριν πάρω την τελική απόφαση.

«Η πρώτη και άμεση επιβάρυνση είναι το παράβολο, που πρέπει να πληρωθεί πριν από την υποβολή της πρώτης δήλωσης. Το ύψος του είναι 500 ευρώ για αυθαίρετα με επιφάνεια έως 50 τετραγωνικών που αυξάνουν στα 100 τετραγωνικά αν το ακίνητο είναι κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη. Για επιφάνειες από 50-100 τετραγωνικά το παράβολο είναι 1.000 ευρώ και για μεγαλύτερες επιφάνειες κλιμακώνεται έως 6.000 ευρώ. Το ποσό συμψηφίζεται με το πρόστιμο.

Το βασικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης πολλαπλασιαζόμενα με το 0,15. Το τελικό όμως πρόστιμο διαμορφώνεται με βάση αυξητικούς ή μειωτικούς συντελεστές που εξαρτώνται από τη θέση του ακινήτου (εντός ή εκτός σχεδίου), από την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας, από τα παράνομα τετραγωνικά κ.λπ. Αφαιρείται προηγουμένως το ποσό που έχει καταβληθεί για το παράβολο, το οποίο έχει δοθεί με την υποβολή της δήλωσης τακτοποίησης.

Τόσο το παράβολο όσο και τα πρόστιμα πληρώνονται στις συμβεβλημένες τράπεζες, στο ταμείο ή μέσω web-banking».

Καταβολή προστίμου

Ποια είναι η διαδικασία καταβολής του προστίμου;

«Η πρώτη δόση καταβάλλεται ώς τις 22 Δεκεμβρίου 2011. Από εκεί και πέρα ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την οφειλή εφάπαξ και να έχει έκπτωση 20% ή σε δόσεις που εξαρτώνται από τη χρήση του ακινήτου. Ο αριθμός των δόσεων που προέβλεπε ο νόμος 4014/2011 αυξήθηκε με τροπολογία στο νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Η εξόφληση μπορεί να γίνει πλέον σε 36 μήνες για όλες τις χρήσεις μιας οικοδομής (κατοικία, βιομηχανία, επαγγελματική στέγη κ.λπ.) και το ποσό καταβάλλεται είτε σε μηνιαίες είτε σε τριμηνιαίες δόσεις. Προσοχή όμως. Προβλέπεται προσαύξηση 1% το μήνα για καθυστερημένη καταβολή, ενώ αν το οφειλόμενο πρόστιμο μετά την αφαίρεση του παράβολου είναι έως 400 ευρώ, ο ιδιοκτήτης το καταβάλλει ολόκληρο, χωρίς έκπτωση και ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2011».

Αμοιβή μηχανικού

Ποια είναι η αμοιβή του μηχανικού που αναλαμβάνει την εκπόνηση φακέλου;

«Η βασική αρχή είναι ότι διαμορφώνεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και το μηχανικό. Καλό θα είναι ο ιδιοκτήτης να κάνει μια έρευνα αγοράς. Στην πραγματικότητα όμως διαμορφώνεται ανάλογα με την επιφάνεια του αυθαιρέτου αλλά και με τις μελέτες που πρέπει να γίνουν (τοπογραφικό, έλεγχος στατικής επάρκειας, κ.λπ.) και κοστίζει ακριβότερα σε περίπτωση που ένα μέρος του κτιρίου έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια αλλά έχει χαθεί και πρέπει να γίνει ανασύσταση φακέλου. Η αμοιβή του μηχανικού υπόκειται στην έγκριση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και επιβαρύνεται με φόρο και κρατήσεις».

Πρόστιμο και τιμή ζώνης

Καθοριστικός παράγοντας στον υπολογισμό του προστίμου είναι η τιμή ζώνης. Τι γίνεται σε εκτός σχεδίου περιοχές που δεν έχει καθοριστεί;

«Οι τιμές ζώνης κάθε περιοχής καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και είναι αναρτημένες στο Διαδίκτυο. Ωστόσο δεν καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα και έτσι το υπουργείο Περιβάλλοντος χρειάστηκε να κάνει διόρθωση στο νόμο 4041/2011. Με τη νέα διάταξη, στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στα νησιά Κρήτη και Εύβοια, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα και εφόσον δεν υπαρβαίνει τα 2.200 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά, αλλά χωρίς πλαφόν».

Μήπως να περιμένω;

Και στο παρελθόν είχαν θεσμοθετηθεί μέτρα τακτοποίησης και μάλιστα κάθε φορά οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι θα μπει «οριστικό τέρμα» στην αυθαίρετη δόμηση. Μήπως να περιμένω την επόμενη «τελευταία ευκαιρία»;

«Χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει μια επόμενη τακτοποίηση σε μερικά χρόνια, είναι σαφές ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου με αυθαιρεσίες πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που δεν θα το δηλώσει θα είναι απροστάτευτος αν πέσει στην "τσιμπίδα" των ελέγχων που αναμένονται από τις πολεοδομίες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου κτίσματος. Επιπλέον, θα πληρώνει πρόστιμο διατήρησης που είναι 5% επί του προστίμου ανέγερσης και θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση ώς την κατεδάφιση του αυθαιρέτου.

Οι αρμόδιοι έχουν εξαγγείλει αλλαγές στη λειτουργία των πολεοδομιών, που θα αποκτήσουν κυρίως ελεγκτικό χαρακτήρα. Οι μεγαλύτεροι όμως κίνδυνοι "καρφώματος" προέρχονται από τους κακούς γείτονες και κατά κύριο λόγο από τις αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί για όλη τη χώρα στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και άλλων προγραμμάτων.

Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011 στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) επισυνάπτεται υποχρεωτικά στα συμβόλαια δήλωση του ιδιοκτήτη αλλά και του μηχανικού του ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις ή αν υφίστανται, έχει υποβληθεί η προβλεπόμενη δήλωση τακτοποίησης του νόμου 4014/2011.

Ολα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος».

Κληρονομιά αυθαιρέτου

Τι θα γίνει αν κληρονομήσω ένα ακίνητο με αυθαιρεσίες που δεν έχουν δηλωθεί από τον αποθανόντα;

«Με την αποδοχή μιας κληρονομιάς ο ενδιαφερόμενος επωμίζεται όλα τα βάρη του, από οφειλές στεγαστικών δανείων έως την τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων, εφόσον όμως προλάβει την προθεσμία. Σε αντίθετη περίπτωση, σταθμίζει τα οφέλη και τις επιβαρύνσεις και αποδέχεται ή όχι την κληρονομιά. Επομένως οι σημερινοί ιδιοκτήτες, κυρίως αν είναι γονείς, οφείλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από μελλοντική ταλαιπωρία».

Εχασα το φάκελο

Είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου αλλά έχω χάσει το φάκελο με την οικοδομική άδεια. Τον έχω αναζητήσει στην πολεοδομία, αλλά δεν το βρήκα. Πώς μπορώ να ξέρω ότι το ακίνητό μου δεν έχει κάποια παρανομία;

«Τα ακίνητα που εντάσσονται στο νόμο 4014/2011 πρέπει να αποκτήσουν νέα σχέδια, με βάση νέα σχέδια αποτύπωσης, που αφορούν όλα τα αυθαίρετα, με ή χωρίς οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης δεν είναι βέβαιος αν έχουν γίνει στο παρελθόν παρανομίες στο ακίνητό του και έχει χάσει την οικοδομική άδεια, τότε πρέπει να προχωρήσει στη λεγόμενη "ανασύσταση φακέλου". Είναι μια διαδικασία ανάλογη με την έκδοση οικοδομικής άδειας και φυσικά πληρώνεται. Σε περίπτωση που στο ακίνητο υπάρχει σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, μπορείτε να αναζητήσεται τις βασικές μελέτες στον συμβολαιογράφο. Αλλωστε η νέα διάταξη που θεσπίζει την "ταυτότητα" για όλες τις νέες οικοδομές, σταδιακά προβλέπεται να επεκταθεί στο σύνολο των υφιστάμενων κτιρίων».

Πάλι δήλωση;

Είμαι ιδιοκτήτης αυθαιρέτου που το είχα δηλώσει σε παλαιότερες επιχειρήσεις τακτοποίησης. Πρέπει να υποβάλω και πάλι δήλωση;

«Οχι. Τα έγγραφα τακτοποίησης πρέπει να επισυνάπτονται στα συμβόλαια σε περίπτωση νέας μεταβίβασης. Διευκρινίζεται ότι θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα ακίνητα που εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

* Εχουν κατασκευαστεί πριν από το 1955.

* Εχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με βάση το 1337/1983.

* Εχουν νομιμοποιηθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του νόμου 1337/1983 ή της παραγράφου 3 του άρθρου 22 του νόμου 1577/1985 ή της παραγράφους 8 και 10 του άρθρου 9 του νόμου 1512/1985».

Πρόστιμο διατήρησης

Επειτα από καταγγελία γείτονα, η πολεοδομία μού έχει επιβάλει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Πρέπει να ενταχθώ στο νέο νόμο;

«Ναι, για να απαλλαγείτε από το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. Ο μηχανικός θα υπολογίσει το οφειλόμενο πρόστιμο με βάση τον 4014/2011, θα υπολογίσει τα πρόστιμα που έχουν ήδη πληρωθεί και ο ιδιοκτήτης θα οφείλει μόνο τη διαφορά. Δεν προβλέπεται επιστροφή σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μεγαλύτερο ποσό».

Σε πρόγραμμα ένταξης

Η περιοχή μας βρίσκεται από χρόνια σε πρόγραμμα ένταξης στο σχέδιο. Θα υποβάλω δήλωση;

«Το σωστό είναι να ενταχθεί στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου. Αν προχωρήσει τελικά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο ο ιδιοκτήτης έχει δύο δυνατότητες: να βγάλει οικοδομική άδεια και να έχει για πάντα το κεφάλι του ήσυχο ή να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος 4014/2011 και να εξασφαλίσει το ακίνητό του για 30 χρόνια».

Σε παραδοσιακό οικισμό

Τι προβλέπεται για παρανομίες σε ακίνητα που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό;

«Ο νόμος 4014/2011 είχε αποκλείσει τη δυνατότητα τακτοποίησης. Ωστόσο, με το νέο νόμο που αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών ανοίγει ένα "παράθυρο" για αυθαιρεσίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια επιτροπή η οποία έχει δικαίωμα να επιβάλει μέτρα ώστε να περιορίζεται η αισθητική υποβάθμιση».

Σε οικοδομήσιμο γήπεδο

Το αυθαίρετο έχει κατασκευαστεί σε γήπεδο που είναι οικοδομήσιμο. Ποια είναι η διαδικασία τακτοποίησης;

«Πρέπει να υποβληθεί μόνον η αρχική δήλωση με το ανάλογο παράβολο και στη συνέχεια ο νόμος (παράγραφος 2 του άρθρου 26) δίνει το δικαίωμα να εκδοθεί οικοδομική άδεια μέσα σε μια τριετία. Το χρονικό αυτό περιθώριο μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με νεότερη διάταξη που προβλέπει ο νόμος για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, για όσο διάστημα καθυστερεί η χορήγηση των προβλεπόμενων εγκρίσεων (δασαρχεία, αρχαιολογία, κ.λπ.) χωρίς να ευθύνεται ο ιδιοκτήτης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες επιβαρύνσεις. Δεν πληρώνει ούτε το πρόστιμο αυθαιρέτου».

Σύνδεση με ΔΕΗ

Πότε μπορώ να συνδέσω το αυθαίρετό μου με το δίκτυο της ΔΕΗ;

«Για να γίνει η σύνδεση υποβάλλεται στη ΔΕΗ και την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία βεβαίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου ότι έχει υποβληθεί δήλωση τακτοποίησης και έχει καταβληθεί η πρώτη δόση. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης, αλλά κατά κανόνα οι δημοτικές αρχές είχαν επιδείξει κοινωνική ευαισθησία και δεν ζητούσαν οικοδομική άδεια. Επίσης δεν χρειάζεται άδεια για σύνδεση με δίκτυα τηλεφωνίας».

Χρόνος κατασκευής

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προστίμου παίζει ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου. Πώς αποδεικνύεται όμως;

«Η σχετική διάταξη αναδιατυπώθηκε στο νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και προβλέπει ότι ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου καθορίζεται σε υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο ιδιοκτήτης και συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, τότε μπορεί να προσκομιστούν ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας που προβλέπονται στο άρθρο 446 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Ημιυπαίθριοι

Εχω κλείσει τον ημιυπαίθριο του διαμερίσματός μου, έχω δικαίωμα να ενταχθώ στο νόμο για τα αυθαίρετα;

«Βεβαίως, ακόμη και αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες τακτοποίησης με βάση το νόμο 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους, αλλά δεν έχει γίνει εξόφληση της οφειλής. Μάλιστα τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί συμψηφίζονται με την οφειλή που προκύπτει με το νόμο 4014/2011. Η εναλλακτική αυτή λύση συμφέρει σε δύο περιπτώσεις: αν με το νέο νόμο προκύπτει μικρότερο πρόστιμο ή αν η παρανομία έγινε μετά τις 2/7/2009 και δεν καλύπτεται από τον σχετικό νόμο. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα αφορά παρανομίες που έγιναν ώς τις 21/7/2011».

Σε δασική περιοχή του 1945

Το ακίνητό μου βρίσκεται σε πυκνοδομημένη περιοχή αυθαιρέτων που δεν μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο γιατί στις αεροφωτογραφίες του 1945 εμφανίζεται ως δασική. Εχω δικαίωμα να υποβάλω δήλωση;

«Με δική σας ευθύνη, που σημαίνει ότι θα πληρώσετε τα πρόστιμα και θα κινδυνεύετε να βρεθείτε στον αέρα αν προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες και η περιοχή σας χαρακτηριστεί οριστικά ως δασική. Το ίδιο ρίσκο υπάρχει για κτίσματα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα ή παραλίες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί».

Πώληση ακινήτου

Θέλω να πουλήσω ένα ακίνητο με αυθαιρεσίες, πρέπει να περιμένω να ξεκινήσει η δεύτερη φάση;

«Εχετε απόλυτο δίκιο. Η πρώτη δήλωση με τα έως τώρα δεδομένα έπρεπε να υποβληθεί ώς τις 30 Νοεμβρίου 2011 και η δεύτερη φάση με τις μελέτες και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά ώς τις 31 Μαρτίου 2012. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εντοπίσει εγκαίρως την εμπλοκή που προκαλεί ο νέος νόμος στις μεταβιβάσεις και προέβλεψε ότι στα συμβόλαια μπορούν να προχωρούν κανονικά με την κατάθεση της αρχικής δήλωσης καθώς και με βεβαίωση του μηχανικού ότι τα υπολειπόμενα στοιχεία θα υποβληθούν ώς τις 31 Μαρτίου 2012. Υπενθυμίζεται ότι και για τη μεταβίβαση ακινήτων χωρίς αυθαιρεσίες, ακόμη και για αδόμητα οικόπεδα, απαιτείται δήλωση μηχανικού και ιδιοκτήτη, με τη σχετική επιβάρυνση».

Πηγή: Ελευθεροτυπία
 
Εντατικοποίηση στην προσέλευση των ενδιαφερόμενων για ένταξη στη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων τις τελευταίες μέρες παρατηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ηγεσία του επεξεργάζεται όχι μόνο παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής αίτησης, αλλά και μειώσεις στα πρόστιμα, ενώ προσδοκά να «αποταμιεύσει» έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Περισσότερες από 7.000 αιτήσεις «περνούν» καθημερινά πλέον μέσα από το σύστημα του ΤΕΕ, που είναι υπεύθυνο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου καταχωρίζονται οι δηλώσεις.

Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν προς το παρόν εισαχθεί έχει ξεπεράσει τις 162.500 - σημειώνεται ότι περισσότερες από 130.000 έχουν καταχωριστεί με πλήρη στοιχεία ακινήτου. Εως σήμερα έχουν εισπραχθεί, από παράβολα και πρόστιμα, περίπου 78 εκατ. ευρώ. Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής υπάρχει πρόβλεψη για 600 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2011.

Αν και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων τακτοποίησης ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου, έπειτα από παράταση που δόθηκε προ μηνός, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, άφησε να εννοηθεί ότι το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται σε νέα παράταση: «Αξιολογούμε σε καθημερινή βάση την ανταπόκριση», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αίτησης. Ανοιχτό άφησε, επίσης, ένα «παραθυράκι» για μείωση των προστίμων τακτοποίησης. Βουλευτές επισήμαναν ότι, σε όμορες περιοχές, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή ζώνης -άρα και του ειδικού προστίμου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας, τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει «διορθωτικές κινήσεις, όπου χρειάζεται». Σε κάθε περίπτωση, όποιες κινήσεις είναι να γίνουν θα επισπευστούν, προκειμένου να ανακοινωθούν πριν από τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
 
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Συμπληρώθηκαν έξι μήνες ευθύνης του κ. Παπακωνσταντίνου στο περιβάλλον και στάθηκαν αρκετοί για να χαρακτηρίσουν τη θητεία του πιο ολέθρια ακόμη κι από εκείνη στην οικονομία.

Εκείνα που τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ούτε και με συνταγματικές αναθεωρήσεις να κάνουν, αυτός τα «κατάφερε» με απλές διοικητικές πράξεις και μάλιστα με τη χρήση αλλεπάλληλων «μαθητικών» σημειωμάτων.

Οι περιβαλλοντοκτόνοι επιδόσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, πολλές, με πιο χαρακτηριστικές αυτές που συνδέονται με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Εγραφα σε κείμενό μου στην «Ε» (2/9/2011) ότι η επιχείρηση αυτή γίνεται για εισπρακτικούς και μόνο λόγους και η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί «ευτελίζει θεσμούς και πρόσωπα», ενώ παράλληλα «υπονομεύει ουσιαστικά κι ένα έργο που χρόνια περιμέναμε και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, τη σύνταξη του Γενικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών». Και δεν άργησα να επιβεβαιωθώ από τον ίδιο τον υπουργό και μάλιστα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ανάλογων αιτημάτων.

Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του (1/12/2011) «για παραλογισμό και φαντασίωση να χαρακτηρίζονται δάση με ιστορικές φωτογραφίες, απολύτως δομημένες περιοχές 30 και 40 χρόνια», που αχρηστεύουν τη θωράκιση των δασικού χαρακτήρα εδαφών μέσω των δασικών χαρτών και αφήνουν ανοιχτό το θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και σε περιοχές που αναδεικνύονται ως προστατευόμενες. Κι αυτό φάνηκε με την επικοινωνιακή διαχείριση της κύρωσης των τριών πρώτων δασικών χαρτών σε περιοχές της περιφέρειας (Εβρου, Καβάλας και Ηλείας) που έχουν κτηματογραφεί από το 1990 και εξαιτίας της θέσης τους δεν έχουν δεχτεί καμία ώς τώρα πίεση, ενώ αυτές που αφορούν καταπατημένες και αποψιλωμένες εκτάσεις της Αττικής, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, παραπέμπονται για ακόμη μία φορά στις ελληνικές καλένδες με στόχο να «τακτοποιηθούν».

Η εισπρακτική λογική του κ. Παπακωνσταντίνου «αποθεώθηκε» όταν για τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις επανέλαβε τον πρωτοφανή συλλογισμό σχετικού σημειώματος του υπουργείου του, σύμφωνα με τον οποίο τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις παραμένουν αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, αλλά ο πολίτης έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ότι το αυθαίρετό του είναι σε δασική και αναδασωτέα έκταση, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθεί κι αν δεν δικαιωθεί, θα χάσει τα χρήματά του!

Βέβαια, ο κ. υπουργός την εισπρακτική του συμπεριφορά την επεξέτεινε και στο Πράσινο Ταμείο, καταληστεύοντας για λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού τους πόρους του από τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και των αυθαίρετων κτισμάτων, αθετώντας τη δέσμευσή του προς το ΣτΕ για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που θα είχε στόχο την οικολογική αναβάθμιση των περιοχών που επιβαρύνονται από την τακτοποίηση των συγκεκριμένων αυθαιρεσιών. Ομως οι περιβαλλοντοκτόνοι συμπεριφορές του κ. Παπακωνσταντίνου δεν εντοπίζονται μόνο στο δασικό οικοσύστημα, επεκτείνονται σ' όλο το φυσικό περιβάλλον, αφού πλέον με διαδικασίες fαst trαck όχι μόνο χωροθετούνται δραστηριότητες, όπως αυτές των υδατοκαλλιεργειών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση (πράγμα που προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες), αλλά και παραδίδονται σε ιδιώτες πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι το αιολικό δυναμικό, με αποικιοκρατικούς όρους.

Ολα αυτά κι άλλα ακόμη δεινά για το περιβάλλον φάνηκαν από την πρωτομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ως υπουργού ΠΕΚΑ με τη φράση του για την πράσινη ανάπτυξη: «Είναι πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα Ανάπτυξη, με το άλφα κεφαλαίο. Είναι ανάπτυξη που... μετατρέπει σε πηγή πλούτου... το φυσικό περιβάλλον».

*Πρώην βουλευτής Ευβοίας


Πηγή: Ελευθεροτυπία
 
Δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή(!) 4/12/2011 η 9η σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 4014/2011 για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αναλυτικά οι νέες 11 Ερωτο-Απαντήσεις (Μέρος Θ) είναι οι ακόλουθες:

1. Πώς θα υπολογίζονται οι αυθαίρετες κατασκευές που απαιτούν αναλυτικό προϋπολογισμό;
Με τις τρέχουσες τιμές και σε κάθε περίπτωση οι τιμές που χρησιμοποιούνται δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τις αναφερόμενες στην Εγκύκλιο 8/90, με την οποία παρέχονται οδηγίες σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 515/89 και στην απόφαση υπ΄ αριθ. 81304/6083/89 (ΦΕΚ 886 Β΄) που χρησιμοποιείται κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

2. Σε οικόπεδο ή γήπεδο υπάρχει κτίριο ή τμήμα αυτού το οποίο θεωρείται νομίμως υφιστάμενο, σύμφωνα με την παρ. 1, του άρθρου 23, του ΓΟΚ/85, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 2831/00 και συγκεκριμένα υπάρχει Γ' φάση του Ν. 1337/83 (απόφαση εξαίρεσης Νομάρχη). Έχουν εκτελεστεί κατ' επέκταση ή καθ' ύψος αυτού αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 5, παρ. 2 και 22, παρ. 3, του ΓΟΚ/85 και μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 4014/11. Για τον υπολογισμό του προστίμου και προκειμένου για την επιλογή του τετραγωνιδίου με ή χωρίς οικοδομική άδεια, έχω το δικαίωμα να υπαχθώ στην περίπτωση (α) δηλαδή ότι έχω άδεια;
Ναι, διότι για το υφιστάμενο τμήμα του κτιρίου (που είχε δηλωθεί με το Ν. 720/77 ή το Ν. 1337/83 και έγινε Γ' φάση ) που δεν αντίκειται στις ισχύουσες διατάξεις ή σ' εκείνες που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής του, δεν απαιτείται από τις κείμενες διατάξεις η έκδοση οικοδομικής αδείας για το τμήμα αυτό, σε αντίθεση με την παρ. 8.5, του άρθρου 8, του Ν.1512/85 (δηλ. να εκδοθεί οικοδομική άδεια εντός 2 μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης Νομάρχη).

3. Κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται για αυτόν που έχει την επικαρπία ή για αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα;
Κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται για αυτόν που έχει την επικαρπία.

4. Στην περίπτωση κτιρίου με οικοδομική άδεια, όπου έχουν γίνει αυθαιρεσίες καθ' υπέρβαση της κάλυψης, της δόμησης και του ύψους της οικοδομικής άδειας, αλλά όχι καθ' υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής, εάν δεν επιθυμούμε την υπαγωγή στην παρ. 2, του άρθρου 26, του Ν. 4014/11, αλλά στη ρύθμιση του άρθρου 24, του Ν. 4014/11 πώς γίνεται ο υπολογισμός του προστίμου για το ύψος;
Κατ΄αρχάς, διαπιστώνονται οι υπερβάσεις σε σχέση με τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη μη νόμιμης κατασκευής σχετίζεται με την οικοδομική άδεια και όχι με τα επιτρεπόμενα μεγέθη στην περιοχή. Το παράβολο που πρέπει να καταβληθεί υπολογίζεται από τη συνολική επιφάνεια των υπερβάσεων. Στη συνέχεια ταξινομούνται οι υπερβάσεις και ομαδοποιούνται ανά αυτοτελή ιδιοκτησία αυτές που έχουν τις ίδιες κατηγορίες (π.χ. κάλυψη, δόμηση κ.λπ.) υπέρβασης. Για τον εντοπισμό των συντελεστών (ποσοστό) επιβάρυνσης ανά φύλλο καταγραφής της αυθαιρεσιών της ίδιας κατηγορίας, τα μεγέθη των υπερβάσεων-παραβάσεων που διαπιστώθηκαν συγκρίνονται με τα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη, που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, ανεξάρτητα από το αν υπολείπονται ή υπερβαίνουν τα μεγέθη αυτά. Συγκεκριμένα το μέγεθος υπέρβασης διαιρείται με το αντίστοιχο μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος στην περιοχή, π.χ.: Τεραώροφη οικοδομή με βάση οικοδομική άδεια ύψους 12,0 μ. Έχει κατασκευαστεί ένας παραπάνω αυθαίρετος όροφος ύψους 3,0 μ. Επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή 27,0 μ. Ποσοστό υπέρβασης ύψους 3/27 = 0,111, δηλ. 11% < 20%. Επομένως, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο της επιφάνειας του αυθαίρετου ορόφου (εκτός των άλλων συντελεστών που υπολογίζονται αναλόγως) επιβαρύνεται με συντελεστή 6α=1,2, επειδή παραβιάζονται τα μεγέθη της οικοδομικής άδειας.

5. Επιτρέπεται περαιτέρω αλλαγή χρήσης αυθαίρετων κατασκευών, που έχουν ρυθμιστεί με το ν. 4014/11;
Όχι, μετά την υπαγωγή στη ρύμθιση του ν. 4014/11 δεν επιτρέπεται περαιτέρω αλλαγή χρήσης.

6. Πώς υπολογίζεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο στην περίπτωση που η αυθαιρεσία περιορίζεται στη μετακίνηση της θέσης του κτιρίου μέσα στο γήπεδο/οικόπεδο σε άλλη σωστή θέση κατά το ΓΟΚ και σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης;
Θεωρείται μια παράβαση της Κατηγορίας 13 και καταβάλλεται παράβολο των 500 ευρώ, με τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 26, του Ν. 4014/11 για την αλλαγή της θέσης του κτιρίου στο ακίνητο (τοπ/κό, Δ.Κ.).

7. Υπόγειο, που είναι ξεμπαζωμένο από μία πλευρά, παίρνει μειωτικό συντελεστή 0,5 ανεξάρτητα από τη χρήση που έχει;
Ναι, εφόσον το δάπεδό του έχει κατασκευαστεί σε υπόγεια στάθμη σε σχέση με το φυσικό έδαφος ή σε σχέση με το διαμορφωμένο έδαφος, με βάση τη σχετική οικοδομική άδεια, ανεξάρτητα από τη χρήση του (κύρια ή βοηθητική χρήση).

8. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Εγκυκλίου 13/11 το πεδίο 1 του φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής αφορά στην ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας στο γήπεδο/ οικόπεδο όπου υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, όταν η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο οικόπεδο μετά την υποβολή αναληθών στοιχείων ή ψευδούς αποτυπώσεως, πώς ελέγχονται τα επιτρεπόμενα μεγέθη του; (π.χ. χορηγήθηκε οικοδομική άδεια σε εμφανιζόμενο ως άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο/οικόπεδο, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο).
Κατ΄ αρχήν, σημειώνεται ότι έχει οικοδομική άδεια. Δεδομένου ότι η περίπτωση αυτή θεωρείται από τις σοβαρότερες παραβάσεις και ο ιδιοκτήτης φέρει το βάρος των συνεπειών του ποινικού νόμου, ολόκληρη η κατασκευή είναι αυθαίρετη και επιβαρύνεται με τους μέγιστους συντελεστές των Κατηγοριών 5, 6, 7 και 8 του "Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής", ως προς τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης αρτίου και οικοδομήσιμου γηπέδου / οικοπέδου, που ισχύουν στη θέση του ακινήτου.

9. Όταν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μετά την αφαίρεση της έκπτωσης του 20% για την εφάπαξ καταβολή είναι μικρότερο του παραβόλου που αντιστοιχεί στις αυθαιρεσίες, τι ποσό καταβάλλεται;
Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται μόνο το ποσό του παραβόλου.

10. Ο Ν. 4014/2010 ακυρώνει την ΚΥΑ Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμ. 244203/16-1-2006 (Φ.Ε.Κ. 75/Β΄/26-1-2006), όπως διορθώθηκε (Φ.Ε.Κ. 151/Β΄/9-2-2006) και τροποποιήθηκε με την υπ΄ αριθ. 306657/10 ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ. 2191/Β/31-12-2010), που αφορά στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων;
Όχι για αυθαίρετα κτίσματα ή κτιριακές εγκαταστάσεις κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων, που έχουν ανεγερθεί προ 20-3-2003.

11. Κτίριο όταν κατασκευάστηκε ήταν εκτός σχεδίου και είχε οικοδομική άδεια, αλλά κατασκευάστηκαν και υπερβάσεις. Σήμερα είναι εντός σχεδίου. Κάποια τμήματά του βρίσκονται εντός προκηπίου ή εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια και έτσι δημιουργούνται επιπλέον υπερβάσεις που τις δημιουργεί το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο και οι διατάξεις του. Επιβάλλονται οι αυξητικοί συντελεστές για εντός πρασιάς και εντός αποστάσεων από τα όρια;
Εάν τα τμήματα που βρίσκονται μέσα στο προκήπιο ή τις υποχρεωτικές αποστάσεις από τα όρια είναι αυθαίρετα, επιβάλλονται οι αυξητικοί συντελεστές και για τις υπόλοιπες παραβάσεις διερευνάται η δυνατότητα υπαγωγής στην παρ. 2, του άρθρου 26, του Ν. 4014/11.


Συγκεντρωμένες όλες τις Ερωτο-Απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ καθώς και άλλες Συχνές Ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των K+M architects
 
Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ αναφορικά με τη δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα κοινής ωφέλειας αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν υπαχθεί στο Ν.4014/2011.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το νόμο 4014/2011, ο οποίος ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, έδωσε τη δυνατότητα ρύθμισης των αυθαιρέτων, επιλύοντας ένα χρονίζον κοινωνικό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο του νόμου η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να προβαίνει σε ηλεκτροδότηση των κατασκευών που έχουν υπαχθεί στο νόμο 4014/2011. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 10 του νόμου, πραγματοποιείται η σύνδεση των κτηρίων αυτών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά την καταβολή της α’ δόσης του ειδικού προστίμου. Για τη σύνδεση υποβάλλεται στη ΔΕΗ η βεβαίωση που εκδίδει το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με την οποία πιστοποιείται η καταβολή της α’ δόσης και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας.

Η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από χθες, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.

ΟΔΗΓΙΑ
 
Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την πρόοδο των δηλώσεων για τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών σύμφωνα με το Ν.4014/2011.

Παρά την αυξητική τάση που παρατηρείται στις δηλώσεις τα στοιχεία σε κάθε περίπτωση είναι απογοητευτικά, κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που δεν έχει λάβει υπ' όψιν του το Υπουργείο και ξεκινούν από την οικονομική στενότητα της εποχής και φτάνουν μέχρι την προχειρότητα του σχετικού νόμου.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν αναπόφευκτο το να δοθεί από το Υπουργείο και νέα παράταση για μετά τον Δεκέμβριο του 2011 η οποία θα πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερη και όχι απλά μέχρι τελη Ιανουαρίου 2012, σε αντίθεση με το μαρτύριο της σταγόνας με επαναλαμβανόμενες παρατάσεις ενός μήνα που φαίνεται να προκρίνει για προφανείς λόγους εκβιαστικής πίεσης προς τους πολίτες ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει τα ακόλουθα:

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων προκύπτουν τα εξής:

Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα έχει ξεπεράσει τις 117.000.

Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές φτάνουν τα 800 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 45 εκ. ευρώ.

Το μέσο ύψος προστίμου είναι περίπου 7.500 ευρώ και το μέσο ύψος παραβόλου περίπου 800 ευρώ.

Η μέση επιφάνεια ανά δήλωση είναι 57 τ.μ. κύριων χώρων και 27 τ.μ. βοηθητικών χώρων.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός δηλώσεων και πληρωμών ανά ημέρα έχει επιταχυνθεί σημαντικά και με βάση τους ρυθμούς προόδου της συμμετοχής των πολιτών στη ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εισπράξεων μέσα στο 2011.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών, στη ρύθμιση και λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη οικονομική κατάσταση, το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας της ρύθμισης μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2011, ενώ για την εξυπηρέτηση του κοινού και των μηχανικών είναι διαθέσιμες υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και σειρά ερωτήσεων απαντήσεων για όλες τις ειδικές περιπτώσεις που έχουν περιέλθει στην γνώση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ.
 
Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατόπιν της οριστικής λήξης της προθεσμίας ρύθμισης  ημιυπαιθρίων του Ν.3084/2010. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων με βάση το νόμο 3843/2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 689.000 αιτήσεις, ενώ τα συνολικά έσοδα μέχρι σήμερα είναι περίπου 733.226.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 106 εκ. είναι από το 2010.

Με τα αποτελέσματα αυτά επιτυγχάνεται πλήρως ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί για την συγκεκριμένη ρύθμιση, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματους Δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα έσοδα της ρύθμισης αξιοποιούνται μέσω του Πράσινου Ταμείου σε δράσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και τη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών ενεργειών για την ανάπλαση και αναβάθμιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
 
Τελευταία ημέρα σήμερα 30 Νοεμβρίου για την κατάθεση φακέλων ρύθμισης ημιυπαιθρίων στις κατά τόπους πολεοδομίες, καθώς λήγει η πέμπτη κατά σειρά παράταση που έχει δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3843/2010. 

Στελέχη του υπουργείου απαντούν αρνητικά στις ερωτήσεις για το αν θα δοθεί και νέα παράταση, προσθέτοντας ότι όσοι δεν έχουν προνοήσει να ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα μπορούν να εντάξουν τον παράνομο χώρο τους στο Νόμο 4014/2011 για τα αυθαίρετα, με σημαντικά όμως μεγαλύτερο κόστος.
 
Mόλις ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έδειξαν ενδιαφέρον για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Οικονομική κρίση και μπαράζ φόρων για τα ακίνητα, εμφανίζονται ως οι βασικές αιτίες για τη μικρή προσέλευση των ιδιοκτητών. Λιγοστά και τα έσοδα, περίπου στο 6% του αρχικού στόχου.
Τα αυθαίρετα που τακτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, ως επί πλείστον είναι επαγγελματικά ή ακριβά ακίνητα. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιπλέον παράταση πέραν των τριάντα ημερών που έχει ήδη δοθεί και δυνατότητα μεγαλύτερων δόσεων αποπληρωμής, μέσω ξεχωριστού διακανονισμού ανάλογα με τις δυνατότητες καθενός, ζητά το ΤΕΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Εσοδα
Το υπουργείο, όμως, «καίγεται» να εισπράξει τουλάχιστον 600-700 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πρέπει να εντάξει στα έσοδα του 2011, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Τα χρήματα αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν από τις πληρωμές των παραβόλων που γίνονται με την υποβολή της αίτησης και με την πληρωμή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του προστίμου, η οποία πρέπει να γίνει έως τις 22 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο για το λόγο αυτό αναμένεται να πιέσει, προκειμένου οι πολίτες να σπεύσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και το πολύ να δώσει επιπλέον έναν μήνα ακόμη παράταση, προκειμένου τα χρήματα από την πρώτη δόση να συγκεντρωθούν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Πάντως, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους. Οσοι δεν πρόλαβαν, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα και σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώσουν μικρότερο πρόστιμο.

Προθεσμία
Το ΤΕΕ εκτιμά ότι δεν αρκεί ούτε ο επιπλέον μήνας της προθεσμίας που δόθηκε ήδη ούτε και μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της παράτασης για έναν ακόμη μήνα (μέχρι τέλος Ιανουαρίου με πληρωμή της πρώτης δόσης στις 22/2) για τη διαδικασία τακτοποίησης, που μέχρι στιγμής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί ως επιτυχημένη, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται τουλάχιστον διστακτικοί.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι ιδιοκτήτες δεν προσελκύονται από την ρύθμιση είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μέσα στο επόμενο διάστημα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το ΕΤΑΚ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, άλλα και το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ για τα πάνω από 1 εκατομμύριο αυθαίρετα ο λογαριασμός περιλαμβάνει και το πρόστιμο της τακτοποίησης.

Σημαντικό ρόλο πάντως στα πενιχρά αποτελέσματα της ρύθμισης έπαιξε και το γεγονός ότι ο νόμος βρίθει ασαφειών, καθώς η νομοθεσία είναι πολυδαίδαλη. Το υπουργείο επιχειρεί με συνεχής διευκρινίσεις να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει εξ αρχής με τη μορφή εγκυκλίων προς τους αρμόδιους φορείς.

Μέχρι στιγμής, δυο σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας και μια βδομάδα πριν από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, τα αποτελέσματα είναι πενιχρότατα: Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν μόλις 39.648 δεσμευτικές αιτήσεις. Από αυτές, οι 25.723 αιτήσεις βρίσκονται στο αρχικό στάδιο πληρωμής του παραβόλου, οι 7.505 αιτήσεις έχουν προχωρήσει στην πληρωμή της πρώτης δόσης του προστίμου, ενώ οι 6.420 έχουν εξοφλήσει ήδη το πρόστιμο.

Αιτήσεις
Ακόμη, έχουν γίνει άλλες 57.301 προσωρινές αιτήσεις-εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες δεν είναι και απαραίτητο ότι θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Συνολικά πάντως για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είτε πληρώνοντας είτε σε προκαταρκτικό στάδιο, έχουν δείξει ενδιαφέρον πολίτες για 96.949 περιπτώσεις αυθαιρέτων. Να σημειωθεί ότι τα αυθαίρετα σ' ολη τη χώρα υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο, πράγμα που σημαίνει ότι έως στιγμής τουλάχιστον ενδιαφέρον δείχνει μόνο ο ένας στους δέκα ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Πενιχρά είναι και τα έσοδα. Μέχρι και την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου εισπράχθηκαν 34.659.642,49 ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 21 εκατ. ευρώ είναι από πληρωμές παραβόλων και τα 13,7 εκατ. ευρώ από πληρωμές προστίμων. Πολύ πιο κάτω από τα 600-700 εκατ. ευρώ που θέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ρυθμίσεις της τακτοποίησης

Σημειώνεται  ότι πλέον στη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μπορούν να ενταχθούν και τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς ή σε κηρυγμένα τμήματα πόλεων.

Κρίσιμο σημείο αποτελεί το γεγονός ότι όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, σύμφωνα με το νόμο, δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, αφού πλέον για οποιαδήποτε δικαιοπραξία απαιτείται βεβαίωση μηχανικού και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι το ακίνητο δεν έχει την παραμικρή πολεοδομική παράβαση. Τυχόν ψευδή δήλωση ή βεβαίωση επισύρει ποινικές κυρώσεις.

Ακόμα, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν να συνδεθούν με ρεύμα και νερό μόνο αφού πληρώσουν την πρώτη δόση του προστίμου και προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετική βεβαίωση από το ΤΕΕ.

Προβληματισμός εξάλλου υπάρχει και για όσα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπου εκκρεμούν αποφάσεις, εάν οι εκτάσεις είναι δασικές ή όχι. Σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σ' αυτές τις περιοχές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ωστόσο αν προκύψει βάσει των δασικών χαρτών ότι βρίσκεται σε δασική έκταση, τότε αυτομάτως εξαιρείται της ρύθμισης, χωρίς να επιστρέφονται τυχόν καταβληθέντα ποσά.

Όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους άλλα δεν έχει γίνει περαίωση της διαδικασίας, μπορούν να υπαχθούν πλέον στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, χωρίς όμως να επιστρέφονται ποσά.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία
 
Δημοσιεύτηκε σήμερα 23/11/2011 η 8η σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 4014/2011 για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αναλυτικά οι νέες 10 Ερωτο-Απαντήσεις (Μέρος Η) είναι οι ακόλουθες:

1. Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για τη σύνδεση των χώρων που υπάγονται στη ρύθμιση του ν. 4014/11 με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας;
Σύμφωνα με την παρ. 10, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, όπως συμπληρώθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 (άρθρο 49, παρ. 9) ορίζεται ότι για τη σύνδεση κτιρίων ή αυτοτελών ιδιοκτησιών με δίκτυα κοινής ωφέλειας υποβάλλεται στον αρμόδιο οργανισμό & στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία βεβαίωση του TEE, με την οποία πιστοποιείται η καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και του κυρίου αυτής.

2. Αυθαίρετες κατασκευές στο στάδιο του φέροντα οργανισμού αν υπαχθούν στη ρύθμιση μπορούν να αποπερατωθούν;
Σύμφωνα με την παρ. 17, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, όπως τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 (άρθρο 49, παρ.10) ορίζεται ότι στις περιπτώσεις κατασκευών οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο. Η εκτέλεση τους γίνεται ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και γνωστοποιείται αμελλητί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της έγκρισης εργασιών θα καθοριστούν με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

3. Καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης, με βάση το ν. 3775/09 ή το ν. 3843/10 συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4014/11;
Ναι, σύμφωνα με τροπολογία της παρ. 11, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, που ψηφίστηκε στις 9/11/11 με την οποία ορίζεται ότι & τα καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. (άρθρο 51, παρ. 4)

4. Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπογείου, σε κτίριο κατοικίας με βάση οικοδομική άδεια, το οποίο από βοηθητικός χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο κατοικίας επιβαρύνεται με συντελεστή αλλαγής χρήσης, συντελεστή υπέρβασης δόμησης και συντελεστή 0.5 (βοηθ. χώρου);
Όχι, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο επιβαρύνεται μόνο με συντελεστή υπέρβασης δόμησης και μειωτικό συντελεστή 0.5 (λόγω υπογείου), επειδή σε κτίριο κατοικίας έχει αυθαίρετα εγκατασταθεί κύρια χρήση κατοικίας, αντί βοηθητικής. Συντελεστής αλλαγής χρήσης θα υπολογιζόταν για οποιαδήποτε χρήση του υπογείου διαφορετική της κατοικίας, που προβλεπόταν στην οικοδομική άδεια.

5. Σε περιοχή εντός σχεδίου, που εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής υπάρχει αυθαίρετο. Με βάση το ν. 4014/2011 μπορεί να τακτοποιηθεί πληρώνοντας το πρόστιμο και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής να το νομιμοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 22 ΓΟΚ' 85;
Ναι, σύμφωνα με την παρ. 16, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του ΓΟΚ'85, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 2831/00.

6. Προκειμένου για αγορά διαμερίσματος σε πολυκατοικία τι ελέγχει και σε τι αναφέρεται η βεβαίωση μηχανικού;
Σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 23, του ν. 4014/11, όπως τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 διευκρινίζεται ότι ο μηχανικός ελέγχει τη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μόνο ως προς τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της και βεβαιώνει ότι δεν έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση υπέρ της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας και εις βάρος των κοινόκτητων και κοινόχρηστων χώρων. Οι κοινόκτητοι και κοινόχρηστοι χώροι δεν ελέγχονται και δεν αποτελούν αντικείμενο της βεβαίωσης. (άρθρο 49, παρ. 4)

7. Πώς αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης;
Σύμφωνα με την περ. β, της παρ. 2, του άρθρου 24, του ν. 4014/11, όπως τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε στις 9/11/11 διευκρινίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. Αν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, που αποδεικνύουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης αυτός μπορεί να αποδειχτεί και από ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας. Στα δημόσια έγγραφα, τα οποία πρέπει να αποδεικνύουν την επιφάνεια της αυθαίρετης κατασκευής περιλαμβάνονται έντυπο Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ ή άλλο έγγραφο οργανισμού, μηνύσεις ή έγγραφα της Αστυνομίας, εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτου, άδειες λειτουργίας καταστημάτων, ξενοδοχείων, βιομηχανιών κτιρίων κ.λ.π. Ιδιωτικά έγγραφα μπορεί να είναι ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης κατατεθειμένα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αεροφωτογραφίες, εφ' όσον συνοδεύονται από ανάλογη έκθεση φωτοερμηνείας, οι οποίες μπορούν να αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο όχι μόνο σε περίπτωση αυτοτελών αυθαιρέτων, αλλά και προσθηκών καθ' ύψος ή κατ' επέκταση κ.λ.π. (άρθρο 49, παρ. 5).

8. Πόσες αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4014/11 υποβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:
α) Αυθαίρετες κατασκευές ανά τους ορόφους σε κτίριο γραφείων, που ανήκει αποκλειστικά σε έναν ιδιοκτήτη.
β) Αυθαίρετες κατασκευές σε διαμερίσματα λειτουργικά ανεξάρτητα, που ανήκουν όλα σε έναν ιδιοκτήτη, χωρίς σύσταση οριζοντίου ή κάθετης ιδιοκτησίας.
γ) Σε περίπτωση γηπέδου, όπου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετες κατασκευές σε ανεξάρτητα και αυτοτελή λειτουργικά κτίρια κατοικίας, που ανήκουν όλα σε έναν ή σε περισσότερους ιδιοκτήτες (χωρίς σύσταση οριζοντίου ή κάθετης ιδιοκτησίας).
δ) Ανακληθείσα ή ακυρωθείσα οικοδομική, άδεια που υπάγεται στην παρ. 18, του άρθρου 24, του ν. 4014/11.
Γενικά όπου αναφέρεται αυτοτελής ιδιοκτησία νοείται οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία που έχει συσταθεί συμβολαιογραφικά.

Ειδικότερα:

Για τις ως άνω περιπτώσεις α, β, γ ) Σε περίπτωση που στο ακίνητο δεν υφίσταται σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας το ακίνητο λογίζεται ως ένα, ανεξάρτητα του πλήθους των συνιδιοκτητών, και ως εκ τούτου είναι δυνατή η υποβολή ενιαίας αίτησης του ιδιοκτήτη ή του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου των συνιδιοκτητών, δηλ. δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων και παραβόλων.
Για την περίπτωση που έχει εφαρμοστεί οικοδομική άδεια και δεν υπάρχουν άλλες παραβάσεις, αλλά εκ των υστέρων η οικοδομική άδεια ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε (για οποιονδήποτε λόγο, εκτός της περίπτωσης υποβολής αναληθών στοιχείων ή ανακριβούς αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης) και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών μπορεί να τηρηθεί ενιαία διαδικασία με μία αίτηση του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου καταβάλλοντας το παράβολο που αντιστοιχεί στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου (όλες τις στάθμες) συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων χώρων.

9. Υπάγονται στο ν. 4014/11 αυθαίρετες περιφράξεις εντός της ζώνης των 500 μ. του άρθρου 23, του ν. 1337/83;
Ναι, διότι η ζώνη αυτή δεν περιλαμβάνεται στους περιορισμούς της παρ. 3, του άρθρου 23, του ν. 4014/11.

10. Σχετικά με αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό και την παραλία, που εξαιρούνται (άρθρο 23, παρ. 3δδ) τι γίνεται στις περιοχές, που δεν έχουν καθοριστεί οι γραμμές, δεδομένου οτι η διαδικασία που προβλέπεται στο ν. 2971/01 είναι χρονοβόρα και θα έχουν λήξει οι προθεσμίες του ν. 4014/11; Το ίδιο ερώτημα ισχύει για αυθαίρετες κατασκευές σε γήπεδο εκτός σχεδίου, το οποίο δεν έχει χαρακτηριστεί αν είναι δασικό ή όχι, καθώς και για μη οριοθετημένο ρέμα.
Στις περιπτώσεις που δεν έχει καθοριστεί η ζώνη παραλίας είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων με το ν. 4014/11 αρκεί να έχει διαπιστωθεί από το Μηχανικό ότι τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται εκτός αιγιαλού, δηλ. εκτός της έκτασης μεταξύ της θάλασσας και της γραμμής της μεγαλύτερης ανάβασης του χειμερίου κύματος όπως ορίζεται από το ν. 2971/01. Ο ιδιοκτήτης θα αποφασίσει εάν θα διακινδυνεύσει να χάσει το παράβολο και την αμοιβή μηχανικού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν έχει χαρακτηριστεί εάν είναι δασικό ή όχι ένα γήπεδο.


Συγκεντρωμένες όλες τις Ερωτο-Απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ καθώς και άλλες Συχνές Ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των K+M architects

    K+M architects
    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

    Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

    Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

    Ακολουθήστε μας στο twitter
    @kmarchitects

    Αρχείο Νέων

    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009