Είναι στον αέρα οι 6.790 ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων και άλλων παράνομων χώρων, που τους «τακτοποίησαν» με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά; Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν υποχρεώνει όσους υπήχθησαν στην παλαιά ρύθμιση να επανέλθουν στις πολεοδομίες με βάση τη νέα, ωστόσο εκτιμά ότι η παλαιά ρύθμιση δεν τους προσφέρει ασφάλεια έναντι του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου στην περίπτωση μιας δικαστικής διαμάχης.

Στους λίγους μήνες που διήρκεσε η ισχύς της ρύθμισης Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους (ν. 3775/09), στις πολεοδομίες δηλώθηκαν 4.568 ημιυπαίθριοι και 2.222 άλλοι παράνομοι χώροι, αποδίδοντας συνολικά στο κράτος για την «τακτοποίηση» έσοδα 32.174.108 ευρώ. Την «τακτοποίηση» αντικατέστησε ο νόμος Μπιρμπίλη για τη «ρύθμιση» των ημιυπαίθριων (ν. 3843/10). Η βασική διαφορά των δύο ρυθμίσεων ήταν ότι η πρώτη προέβλεπε την είσπραξη ενός προστίμου για την έμμεση νομιμοποίηση του χώρου, ενώ η δεύτερη εισέπραττε πρόστιμο με αντάλλαγμα μια 40ετή εξαίρεση από την κατεδάφιση, με τα έσοδα να επιστρέφουν στην ίδια περιοχή από όπου εισπράχθηκαν για περιβαλλοντικά έργα.

Η ρύθμιση Μπιρμπίλη προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν χώρους με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά «θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία» και συνεπώς δεν υποχρεούνται να επανέλθουν. Είναι ωστόσο εξασφαλισμένος ο ιδιοκτήτης του «τακτοποιημένου» χώρου; «Βεβαιότατα αξίζει τον κόπο να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ιδίως αφού η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ μικρή, στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο η αμοιβή του μηχανικού», απαντά στο ερώτημα της «Κ» η γ. γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Μαρία Καλτσά. «Θεωρώ μαθηματικά βέβαιο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η ρύθμιση Σουφλιά θα βρεθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα ακυρωθεί».

Αυτά για τις πολεοδομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Οσον αφορά τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της χωροταξίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε χθες και επισήμως το ρεπορτάζ της «Κ» (13 Νοεμβρίου) περί της πρόθεσής του να αλλάξει πορεία στο θέμα των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων στην Αττική. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) με θέμα «Βιομηχανία, Καινοτομία και Πόλη. Η σχέση της με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020», η πολιτεία επανέλαβε την πρόθεσή της να συζητήσει την υπό όρους επαναχρησιμοποίηση των παλαιών βιομηχανικών περιοχών. «Σήμερα, η συρρίκνωση ή/και εκδίωξη παραγωγικών δραστηριοτήτων από την Αττική είναι μια ξεπερασμένη πολιτική», ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης. Οπως ανέφερε η πολιτική του υπουργείου θα κινηθεί σε δύο άξονες: στην εξυγίανση και πολεοδόμηση των υφιστάμενων υποδοχέων βιομηχανίας και στην ενίσχυση της καινοτομίας, με την εισαγωγή της σε παλαιές βιομηχανικές περιοχές μέσα στην πόλη. Για «επανάχρηση του λανθάνοντος βιομηχανικού κτιριακού εξοπλισμού, με πρώτη προτεραιότητα εκείνου που χωροθετείται σε στρατηγικές περιοχές, όπως ο Ελαιώνας» μίλησε και ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, κ. Γ. Πολύζος.

Πηγή: ΚαθημερινήComments are closed.

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009