Σε παράταση της διαδικασίας ταχυδρομικής υποβολής αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους που κανονικά λήγει στις 31 Οκτωβρίου, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ωστόσο, προς το παρόν δεν συζητεί τη γενική παράταση της διαδικασίας, η οποία ολοκληρώνεται στις 28 Δεκεμβρίου. Επιπλέον το υπουργείο εξετάζει την αύξηση του αριθμού των δόσεων στις οποίες μπορεί να αποπληρωθεί το πρόστιμο, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στη ρύθμιση. Τέλος, με εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες ορίζεται η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων σε όσους πολίτες κατέβαλαν κατά λάθος... περισσότερα!

Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 147.000 αιτήσεις «ρύθμισης» ημιυπαίθριων και άλλων παράνομων χώρων, με ρυθμό 3.200 ημερησίως σε όλη τη χώρα. Οπως διευκρινίζεται, οι αιτήσεις αυτές αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερο αριθμό παράνομων χώρων, καθώς καθεμία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους του ενός (εφόσον βρίσκονται στο ίδιο κτίριο και στην ίδια ιδιοκτησία).

Οπως εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός, μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των αιτήσεων θα φθάσει τις 285.000, καλύπτοντας τον στόχο των 500 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί για το 2010 στο Μνημόνιο.

Νομοθετική ρύθμιση

Με δεδομένη τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις πολεοδομίες λόγω της ρύθμισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, για να παρατείνει χρονικά τη δυνατότητα ταχυδρομικής υποβολής των αιτήσεων (χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες). Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει και τη διάρκεια της αποπληρωμής, από τις 6 δόσεις στις 8 ή τις 10. «Προς το παρόν δεν μπαίνει θέμα παράτασης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός, δίνοντας έτσι τέλος στη σχετική φιλολογία τουλάχιστον... για μια εβδομάδα.

Διευκρινιστική εγκύκλιος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως εξέδωσε χθες την 6η κατά σειρά διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα των ημιυπαίθριων. Αυτή τη φορά ορίζει τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων σε πολίτες που κατά λάθος κατέβαλαν πρόστιμο υψηλότερο από όσο έπρεπε στην εφορία (συχνά με ευθύνη της εφορίας) ή στην τράπεζα. Αν το λάθος έγινε από την εφορία, τότε ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας πρέπει να ειδοποιήσει τον ενδιαφερόμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου η τελευταία να καταβάλει τα χρήματα. Σε περίπτωση λάθους σε τράπεζα, τότε ο πολίτης πρέπει ο ίδιος να απευθυνθεί στην τράπεζα προσκομίζοντας το φύλλο υπολογισμού του προστίμου.

Η προηγούμενη εγκύκλιος για τον ίδιο νόμο εκδόθηκε πριν από ένα μήνα και έδινε στις πολεοδομίες παράταση δύο μηνών για τη διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων στις οικοδομικές άδειες του 2009.

Πηγή: Καθημερινή
 
Η ισχύουσα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους οδηγείται σε ένα δημοσιονομικό <<Βατερλώ>> σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες. Ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ζητούν άμεσα μέτρα διόρθρωσης του ήδη υφιστάμενου πλαισίου. Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τις εξής αναγκαίες και υπερεπείγουσες έξι (6) αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση (Ν.3843/2010), η οποία σημειωτέον σχεδιάστηκε σε περίοδο προ της υπαγωγής στο ΔΝΤ, ώστε να προσέλθουν μαζικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης χώρων και να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα:

1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου.

2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων

3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα "αντικειμενικών αξιών"

4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμα ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο

5. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικρο παραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

Απο την πλευρά τους οι κατασκευαστές ζητούν να υπαχθούν στη ρύθμιση όλες οι οικοδομικές άδειες που είχαν πληρότητα φακέλου μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου (28/4/2010), διότι εκατοντάδες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν εκδώσει ή αναθεωρήσει χιλιάδες οικοδομικές άδειες μετά τις 2/7/2009 και έχουν γίνει επίσης χιλιάδες συμβάσεις πώλησης και προσύμφωνα στα ανωτέρω κτίρια, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει μεγάλες προστριβές μεταξύ των συμβαλλομένων τεχνικών εταιρειών και των πελατών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να υπαχθούν.

Πηγή: Real Estate News
 
Αρνούνται να παραλάβουν φακέλους τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων, οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων και καλούν τους ενδιαφερόμενους να τους αποστείλουν ταχυδρομικώς.

Έκπληκτοι δεκάδες μηχανικοί και ιδιώτες, που κατήγγειλαν το γεγονός στον ΣΚΑΪ, άκουγαν τους υπαλλήλους να λένε ότι όλες οι ημερομηνίες (έως 31/12/2010) είναι «κλεισμένες» και δεν μπορούν να τους δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου, για έλεγχο της πληρότητας του φακέλου.

Το όλο θέμα οφείλει να επιλύσει άμεσα ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Πολυχρόνης Αβραμίδης, δεδομένου, ότι η τακτική της Υπηρεσίας που εποπτεύει είναι εντελώς παράνομη.

Γιατί ο Ν. 3843/10 (περί τακτοποίησης), είναι σαφής: οι φάκελοι κατατίθενται στις Υπηρεσίες έως 31/12/2010, ενώ όσοι θέλουν να τους αποστείλουν ταχυδρομικώς, πρέπει να το κάνουν έως 28/10/2010. Πέραν, όμως, της απόφασης της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, να στηρίξει οικονομικά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σε εκκρεμότητα παραμένει (παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις) η έκδοση, από το Υπουργείο Οικονομικών, της εγκυκλίου, που θα καθιστά σαφές, ότι οι τακτοποιημένες επιφάνειες δεν υπόκεινται στην καταβολή αναδρομικού ΦΠΑ.

Κάτι που ζητούν οι Εφορίες, προκειμένου να χορηγήσουν βεβαίωση σύνδεσης των συγκεκριμένων χώρων, με το δίκτυο της ΔΕΗ. Γιατί, όπως τονίζουν, μέχρι στιγμής, δεν τους έχει κοινοποιηθεί κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος και, ως εκ τούτου, υποχρεούνται να εφαρμόσουν την ισχύουσα, γι΄ αυτές τις περιπτώσεις, νομοθεσία. Το πρόβλημα, κατά κύριο λόγο, εντοπίζεται στις τακτοποιημένες αυθαίρετες αλλαγές χρήσης υπόγειων, πιλοτών και λοιπών επιφανειών, που έχουν μετατραπεί σε αυτόνομους χώρους κύριας χρήσης και ζητείται η σύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Με την ισχύουσα νομοθεσία, όταν κάποιος ζητήσει από την Εφορία, βεβαίωση για σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, υποχρεούται να προσκομίσει τιμολόγια αγορών και εργασιών είτε βεβαίωση Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ), βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο αναλογούν ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον Νόμο, όμως, της τακτοποίησης, όλες οι επιφάνειες που υπήχθησαν στην ρύθμιση δεν υπόκεινται σε αναδρομικές εισφορές. Τι, τελικώς, όμως, από τα δύο, υπερισχύει;

Η απάντηση βρίσκεται στα «χέρια» του Υπουργείου Οικονομικών, που καλείται να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου, ώστε οι πολίτες, να μην συνθλίβονται, για μια ακόμη φορά, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η κρατική μηχανή να μην διακυβεύει, για πολλοστή φορά, την αξιοπιστία της.

Πηγή: ΣΚΑΪ
 
«Περαίωση» αυθαιρέτων χωρίς όμως νομιμοποίηση, παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλους Φεβρουαρίου για τους ημιυπαίθριους και «σχέδιο σωφρονισμού» των ιδιοκτητών, πιθανόν από τον άλλο μήνα, συνιστούν την κλωστή από την οποία προσπαθεί να... πιαστεί η κυβέρνηση και να βάλει στα ταμεία τα έσοδα που έχει δεσμευτεί μέσω του Mνημονίου, για τα πολεοδομικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, όπως αποδεικνύεται τελικά, τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος ο Nίκος Σηφου-νάκης, ο οποίος έχει ως ουσιαστική αποστολή να φέρει ζεστό χρήμα στα ταμεία.

Προσδοκίες
H κυβέρνηση ευελπιστεί, άλλα τα πράγματα εξελίσσονται αντίθετα με τις προσδοκίες της. Kι αυτό γιατί:

* Θέλει να βάλει στα δημόσια ταμεία 600 εκατ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους μέχρι το τέλος του 2011. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η πλειονότητα των ιδιοκτητών ημιυπαιθρίων και άλλων πολεοδομικών παραβάσεων που εμπίπτουν στον νόμο Mπιρμπίλη (υπόγεια και υπέργεια γκαράζ που άλλαξαν χρήση, σοφίτες, πατάρια κ.λπ.) να δηλώσουν την παρανομία τους. Mέχρι στιγμής και πέντε ολόκληρους μήνες από την έναρξη της διαδικασίας δεν έχουν γίνει παρά μόνο περίπου 100.000 αιτήσεις στις πολεοδομίες. Kι από αυτές οι περισσότερες, σύμφωνα με το TEE, είναι όχι από ιδιώτες άλλα από κατασκευαστές που θέλουν να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους και να ρίξουν τα ακίνητά τους «καθαρά» στην αγορά. Yπολογίζεται ότι οι ημιυπαίθριοι μόνο σε όλη τη χώρα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν δείχνει διατεθειμένη εν μέσω κρίσης και Mνημονίου να βάλει το χέρι στην τσέπη. Eίναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στην πολεοδομία Mαρκοπούλου, όπου ανήκει και η Bάρη και κατά κανόνα υπάρχουν πολλά υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε δωμάτια έχει δηλωθεί μέχρι στιγμής μόνο... ένα υπόγειο!

* Eπιδιώκει να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στο 2011 από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και άλλο 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με το Mνημόνιο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι εκκρεμεί η είσπραξη τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ από βεβαιωμένα πρόστιμα που χρονίζουν, άλλα δεν έχει εισπράξει ποτέ κανείς. Γιατί απλά δεν λειτουργεί κανένας σοβαρός μηχανισμός είσπραξης. Yπολογίζεται ότι τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή.
 
* H κυβέρνηση σκοπεύει να «εκφοβίσει» τους πολίτες απειλώντας ότι θα βγάλει στο δρόμο, πιθανόν, από τον επόμενο μήνα σώμα ορκωτών μηχανικών που θα προχωρήσουν σε ελέγχους. Mε τον τρόπο αυτό ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα «πείσουν» τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να δηλώσουν τα πρόστιμα. Ωστόσο, οι πολεοδομικές υπηρεσίες αδυνατούν αυτή τη στιγμή να παραλάβουν τις λιγοστές αιτήσεις για ημιυπαίθριους, πόσω δε μάλλον να στείλουν κλιμάκια μηχανικών στον δρόμο για να κάνουν ελέγχους.

Ένα όπλο που σκέφτονται, πάντως, να χρησιμοποιήσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι οι ενεργειακοί επιθεωρητές, που προβλέπεται ότι πρέπει να συσταθούν σε σώμα από τη νέα χρονιά και να κάνουν ελέγχους σε μεταβιβάσεις και αγορές ακινήτων, «ψάχνοντας» και για επιπλέον παραβάσεις.

Μείωση προστίμων στο 50%

Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει ότι θα δοθεί τουλάχιστον μία παράταση μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2011 για τους ημιυπαίθριους, ασχέτως εάν επισήμως το υπουργείο Περιβάλλοντος το διαψεύδει. Mε βάση την αρχική ρύθμιση η διαδικασία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, δηλαδή σε 80 ημέρες. Στις σκέψεις του υπουργείου είναι να αυξηθούν και οι δόσεις αποπληρωμής του προστίμου που σύμφωνα με τα αρχικώς προβλεπόμενα είναι έξι.

Περαίωση
Eπίσης, στο υπουργείο Oικονομικών είναι ένα βήμα πριν προχωρήσουν σε ρύθμιση «περαίωσης» των υφιστάμενων αυθαιρέτων και κυρίως αυτών που έχουν πιαστεί παλιότερα στην τσιμπίδα της πολεοδομίας άλλα τα πρόστιμα δεν έχουν εισπραχθεί (περίπου 500 εκατ. ευρώ). Tο σχέδιο προβλέπει να κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν ένα φτηνό πρόστιμο ανέγερσης που σήμερα ισούται με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας με επιπλέον μπόνους τη μείωση του ετησίου προστίμου διατήρησης (το οποίο σήμερα είναι ίσο με το 5% επί της αντικειμενικής αξίας). H σκέψη είναι να μειωθούν τα πρόστιμα κατά 50%.

Bέβαια η T. Mπιρμπίλη τάχθηκε στη Bουλή κατά μιας τέτοιας ρύθμισης, άλλα στο λόγο της ήταν σαφής, αφού είπε όχι σε «νομιμοποίηση» που ούτως ή άλλως θα ήταν αντισυνταγματική. H ρύθμιση του υπουργείου Oικονομικών δεν προβλέπει νομιμοποίηση, αφού θα εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για καταβολή του ετησίου προστίμου διατήρησης αυθαιρέτου. Άρα, ουσιαστικά δεν υπάρχει και κανένα δέλεαρ για τους «παραβάτες». Στο υπουργείο Oικονομικών, πάντως, εκτιμούν ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων θα σπεύσουν να πληρώσουν για να απαλλαγούν από το άγχος των συνεχών ελέγχων και των υψηλών προστίμων. Aπό τη ρύθμιση θα εξαιρούνται κτίσματα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους, και ενδεχομένως εκτός σχεδίου κτίσματα πρώτης κατοικίας.

Πηγή: Ημερησία
 
Ο «Καλλικράτης» βάζει... φρένο στις προβλέψεις για παράταση στην «τακτοποίηση» παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, σοφίτες, αίθρια κ.λπ.
Οι σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρει το νέο σύστημα στα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία όλης της χώρας, τα οποία λειτουργούν στις υπό κατάργηση νομαρχίες, εκ των πραγμάτων ακυρώνουν κάθε σκέψη από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.
Από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, προκύπτει για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση αναμένει περί τις 200.000-250.000 δηλώσεις.
Ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί ώς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έφτανε τις 105.000, αλλά οι προς «τακτοποίηση» χώροι που δηλώθηκαν υπολογίζονται σε 120.000, αφού σε αρκετά διαμερίσματα αντιστοιχούν δύο ημιυπαίθριοι, ενώ υπάρχουν και υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήση.
Η προσέλευση ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών στις Πολεοδομίες είναι αυξανόμενη, με τα πρωτεία να έχουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αλλά την έκπληξη κάνει ο νομός Εβρου που βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα έως τώρα οικονομικά στοιχεία:
* Η μέση επιβάρυνση ανά ιδιοκτησία υπολογίζεται σε 2.800 ευρώ, ποσό που μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις ώς τα μέσα του 2011, είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%. Με βάση αυτή την παραδοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτει ο αριθμός των αναμενόμενων δηλώσεων.
* Το μεγαλύτερο πρόστιμο αφορά ακίνητα στη Βουλιαγμένη, όπου διαμορφώνονται στα 28.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Τα χαμηλότερα, στη Δυτική Αττική που κατά μέσο όρο είναι 400 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι τα εισπραχθέντα ποσά έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι σαφές πόσα είναι τα παράβολα που πάνε στα δημόσια ταμεία και πόσα τα πρόστιμα που κατατίθενται μέσω τραπεζών στο «πράσινο» ταμείο για να διατεθούν σε έργα ανάπλασης. Πάντως απέχουν σημαντικά από τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.
Οι φάκελοι που κατατίθενται στις Πολεοδομίες κυμαίνονται στις 2.500 την ημέρα, κατά μέσο όρο σε πανελλαδική κλίμακα και αναμένεται ότι από τον Νοέμβριο θα ξεπεράσουν τις 3.500. Σε πολλές Πολεοδομίες ήδη σχηματίζονται ουρές και σε ορισμένες περιπτώσεις κλείνονται ραντεβού για την παραλαβή των δηλώσεων που φτάνουν ώς τις αρχές Νοεμβρίου! Σε άλλες περιπτώσεις παραλαμβάνονται οι φάκελοι χωρίς να γίνεται έλεγχος πληρότητας των μελετών και των δικαιολογητικών.
«Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση», διευκρίνισε στην «Ε» η αρμόδια γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο σιωπηλής παράτασης για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέσω ταχυδρομείου, για τις οποίες η προθεσμία λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Υποσχέθηκε ότι σύντομα θα εκδοθεί και νέα εγκύκλιος που θα διευκρινίζει την αντιμετώπιση των περιπτώσεων που το προς τακτοποίηση ακίνητο δεν έχει εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, καθώς και θέματα που αφορούν την κάθετη ιδιοκτησία.
Ο νέος «πονοκέφαλος» όμως προέκυψε από τις Πολεοδομίες των μεγάλων δήμων. Ορισμένες έχουν αρχίσει να στέλνουν φιρμάνια ζητώντας αναδρομικά δημοτικά τέλη για τις επιφάνειες που δηλώνονται. Το θέμα αναμένεται να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση, ανάλογη με αυτή που έκοψε τον «βήχα» και στις Εφορίες, που ζητούσαν αναδρομικούς φόρους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

  K+M architects
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Ρύθμιση Αυθαιρέτων - Ημιυπαιθρίων

  Το γραφείο μας αποτελείται από ομάδα έμπειρων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην πολεοδομική Νομοθεσία, καθώς και στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων..

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλέψουμε Δωρεάν ή και να  αναλάβουμε υπεύθυνα την Τακτοποίηση της Αυθαίρετης ιδιοκτησίας σας  ή τη χορήγηση Βεβαίωσης Μηχανικού με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία και το Ελάχιστο δυνατό Κόστος για εσάς.

  Ρύθμιση είναι... θα περάσει!!!

  Ακολουθήστε μας στο twitter
  @kmarchitects

  Αρχείο Νέων

  June 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012
  February 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  January 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010
  September 2010


K+M architects ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Διεύθυνση: Κρατερού 10 & Ταξίλου 12 - Τηλ.: 210 7489009